Mısır Piramitlerinin sırrı açığa çıkıyor

1 yıl önce başlatılan Scan Pyramids projesi ilk sonuçlarını vermeye başladı.

Mısır Antikite bakanı Dr. Khaled El-Enany 13 Ekim'de Scan Pyramids komitesiyle bir araya geldi ve son bulgular değerlendirildi. Amaçları Giza platosunda yer alan Keops ve Kefren piramitlerinin sırrını açığa çıkarmak.

Proje ne vadediyor?
Scan Pyramids projesi piramitlere hiçbir şekilde zarar vermeden tarama yöntemiyle piramitlerin ölçümünü yapıyor. Bunun için uzmanlar, radiographic muons, kızılötesi termografi, fotogrametri(ışık yardımıyla çizerek ölçme) ve 3D tarama gibi bazı ileri teknolojik metotlardan yararlanıyorlar. Böylece yakında piramitlerin nasıl yapıldığı ve gizli bölümleri ortaya çıkmış olacak.
Bakan El-Enany toplantı boyunca projenin 1 yıl boyunca geldiği noktadan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Proje ekibi piramitlerin yapısında başlıca 2 anormallik saptadı ve bunları incelemeye aldı. Bunların ilki giriş kapısında. İkincisi ise kuzeydoğu tarafında. Ekip bu anormalliklerin doğasını, boyutlarını ve işlevlerini ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Uzmanlar hangi sırları açığa çıkaracak?
Yaklaşık 4 bin yıl önce yapılmasına karşın piramitlerin sırrı henüz çözülebilmiş değil. İnşa süreci uzmanlar için halen çözülmemiş bir puzzledan ibaret. Uzmanlara göre eğer bu anormallikler çözülürse piramitlerle ilgili tüm sırlar açığa çıkabilir. Bu sebeple ileri teknolojik metotlarla yeni ipuçları bulmaya çalışıyorlar. Piramitlerin iç yapısı esrarengiz sırlar barındırıyor. Bu projeyle birlikte özellikle firavun mezarı olarak korumalı ve gizemli olarak inşa edilen gizli odanın sırrının açığa çıkarılması amaçlanıyor. Projenin misyonunu aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz;

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >