Mısır'ın 'Libya'ya askeri müdahale' kararına BM'den tepki geldi

Libya'daki gayrimeşru silahlı birliklerin lideri Halife Hafter ve Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Arşiv)
Libya'daki gayrimeşru silahlı birliklerin lideri Halife Hafter ve Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Arşiv)

Geçtiğimiz hafta Libya'daki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter kanadı 'Mısır'ın Libya'ya askeri müdahalesinden' bahsetmişti. Türkiye'nin de desteklediği uluslararası tanınırlığa sahip Libya hükümetinden böyle bir açıklama gelmemesine rağmen Mısır Meclisi Abdülfettah es-Sisi'ye 'Mısır'a müdahale yetkisi' verdi. Mısır'ın gizli Meclis gizli oturumuyla yürürlüğe soktuğu bu yetkiye BM'den yanıt gecikmedi.

Video: Çözüm masası beğenmeyen Hafter 'siyasi çözüm' diyor: Libya'da son günlerde neler yaşanıyor?

Mısır Meclis Başkanı Ali Abdulal başkanlığında 20 Temmuz'da yapılan gizli oturumda, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye Mısır ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma" yetkisi verildi.

Libya'dan bir talep gelmedi

Uluslararası toplum tarafından tanınan Libya hükümetinin Mısır’dan herhangi bir talebi olmamasına rağmen, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisinden geçen hafta yapılan açıklamada Mısır’ın askeri müdahalesinden bahsedilmişti.

BM: Tek çözüm müzakere edilmiş siyasi çözüm

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Mısır'ın Libya'ya askeri müdahale planlarına yönelik soruları yanıtladı.

Mısırlı yetkililerle temasta olduklarını belirten Dujarric, "Libya'da sahada ve ülke dışındaki tüm taraflara mesajımız net; askeri çözüme yer yok. Tek çözüm müzakere edilmiş siyasi bir çözüm" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >