Mizah videosu çeken askerin sözleşmesi feshedilebilir

Sosyal medyada paylaştıkları videolar olay 3 askerin sözleşmesinin feshedildiği iddia edildi.
Sosyal medyada paylaştıkları videolar olay 3 askerin sözleşmesinin feshedildiği iddia edildi.

KKTC'deki birliğinden aldığı izin kağıdını sosyal medya üzerinden paylaşan bir Türk askerinin Yunan medyasında geniş yer bulmasının ardından gündeme gelen askeriyedeki 'güvenlik' problemi, TSK bünyesindeki 3 askerin TikTok uygulaması üzerinden yayınladığı videolarla daha da alevlendi.

Konuya ilişkin GZT'nin ulaştığı Dr. Levent Eraslan, askerlik mesleğinin ciddiyet gerektiğine işaret ederek, sosyal medya kullanımının bir eğitim süreci olduğuna dikkati çekti.

Eraslan, özellikle askerlerin basit bir paylaşımının istihbarat zafiyeti doğurabileceğine değinerek, caydırıcı cezaların uygulanması halinde ihraç veya sözleşme iptallerinin yaşanabileceğini söyledi.

Farklı bakış açılarıyla değerlendirilen 'TikTok' uygulaması üzerinden video* çeken Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı 3 asker sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Videolarda arka plandaki sesleri taklit ettikleri iddia edilen askerler hakkında resmi bir açıklama yapılmazken bazı sosyal medya kullanıcıları askerlerin TSK ile ilişiğinin kesildiğini iddia etti.

  • * Konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmaması ve kamu vicdanını zedelememesi adına videoları haberimizde kullanmadık.

Türk askerin sosyal medyadan paylaştığı izin kağıdı Yunan medyasında geniş yer bulmuştu.
Türk askerin sosyal medyadan paylaştığı izin kağıdı Yunan medyasında geniş yer bulmuştu.

KKTC'de benzer bir olay yaşanmıştı

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) birliğinden aldığı izin kağıdını sosyal medyadan paylaşan bir Türk askerinin Yunan medyasında ses getirmesinin ardından gündeme askeriyede kullanılan akıllı telefonların güvenlik problemi gelmişti.

Dr. Levent Eraslan
Dr. Levent Eraslan

"İş güvenlik problemi"

GZT'nin ulaştığı Dr. Levent Eraslan, kısa bir süre sonra aynı sorunun tekrar etmesine ilişkin cep telefonu ve sosyal medyanın bir iş güvenlik problemi olduğunun altını çizdi.

Söz konusu bildirgeye göre askerlerin sosyal medya üzerinden paylaşım yapmaları, herhangi bir dijital ortamda askeri bölgeden bir fotoğraf paylaşmaları net bir şekilde yasak.

Tüm bu yasaklara rağmen paylaşımların devam ettiğine işaret eden Eraslan, "Askerlerin hangi rütbe de olursa olsun birliklerine akıllı cep telefonu sokmaları yasak." dedi.

"Bütün askerler yayın yapabiliyor"

Bu noktada caydırıcılığın çok önemli bir noktaya geldiğine değinen Eraslan, "Caydırıcılıkta tam anlamıyla işlemediğinden her rütbedeki asker çeşitli yayınlarda bulunuyor. Bunları mükellef erlerden sözleşmeli erlere kadar yayın yapabiliyor." ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın arkasında selfie yapan asker ülke gündeminde uzunca süre konuşulmuştu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın arkasında selfie yapan asker ülke gündeminde uzunca süre konuşulmuştu.

Ne yapmalıyız?

Bunun bilinçli bir şekilde eğitimine vurgu yapan Eraslan şöyle konuştu:

"Oradan yaptığı bir selfie ya da fotoğraf bir istihbarat malzemesine dönüşüyor. Bu yüzden hiçbir askerin asla ve asla bunu yapmaması gerekir."

Ne yapılmalı? Yasal boşluk mu var?

Yasal boşluktan ziyade caydırıcı cezaların uygulanmama probleminin olduğuna dikkati çeken Levent Eraslan, "Aslında, ihraca, sözleşme iptallerine kadar ağır cezalar var. Askeri birliklerde cezaların uygulanmasına dikkat edilmeli." açıklamasında bulundu.

Sosyal medya istihbaratı ne anlama geliyor?

Konuya ilişkin sorumuza, "Sosyal medya istihbaratı denen bir kavram var." sözleriyle açıklık getiren Eraslan şu ifadeleri kullandı:

"Askerin basit bir paylaşımından birçok bilgi, veri ve data elde edilebiliyor. Özellikle Rusya'da kesin bir dille yasak. Çok büyük yaptırımları var.

ABD'li askerler selfie yaparken görünüyor.
ABD'li askerler selfie yaparken görünüyor.

"Dijital izin veriyor"

Sorun şu; telefonu kullanabilir asker. Ama, oradaki uygulamalar, sosyal ağlar ile birlikte karşısındakine dijital izin vermiş oluyor. Bu yüzden ABD ordusunda uygulamalar yasaktır.

TikTok uygulamaları öne çıkıyor

Bazı mesleklere bu tarz komik uygulamalar gitmez. Askerlik, polislik ciddiyet gerektiren meslek grupları.

Bu tarz videolar önce arkadaş arasında paylaşılıyor ve bir şekilde farklı mecralara aktarılıyor. Sosyal medyalar elbette çok değerli ama bazı meslek alanları için de açık zafiyetlerin oluşmasına katkı sağlıyor.

Nasıl önlem alınmalı?

Sosyal medya bir eğitim süreci o yüzden de kurumsal bir sisteme bağlı olarak eğitim verilmesini öneriyorum."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >