Mobil operatörler Koronavirüs konusunda ortak çalışmalar yapıyor

Mobil operatör
Mobil operatör

Koronavirüs nedeniyle milyonlarca kişi 'sosyal izolasyon' gereği evlerinden çalışıyor.

Bu süreçte 'internet altyapısı' önemli bir sınavdan geçiyor. İnternet servis sağlayıcıları ve mobil operatörler de bu sürece önemli katkı sağlıyor.

Dünya genelinde hizmet veren birçok operatör, tamamen ücretsiz görüşme ve veri sınırlarının düşürülmesi gibi önlemler alıyor.

Koronavirüs salgını, dev şirketlerin ortak hareket etme kabiliyetini önemli oranda artırıyor. Facebook, Twitter, Instagram ve benzer 'sosyal platformlar' önlem almaya devam ederken, hemen her şirket üzerine düşen vazifeyi yapmak için elini taşın altına sokuyor.

İnternet hızının düşmesini engelleyecek önlemler ise şu anda listenin ilk sıralarında yer alıyor. YouTube, Netflix, Amazon Prime ve benzer platformlar video çözünürlüklerini düşürerek bu sürece destek oluyor. Son olarak operatör kanadından da benzer açıklamalar geliyor.

Toplam internet trafiğinin %43'lük kısmını bu şirketlerin servisleri tarafından harcanıyor.Google, Netflix, Facebook, Microsoft, Apple ve Amazon gibi şirketler aslında toplam internet trafiğinin %43'lük kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla bu tip bir 'çözünürlük düşürme' hamlesi bile internet hızının artmasıyla sonuçlanıyor. Mobil internet sağlayan şirketler, insanları Koronavirüs pandemisinde internete bağlı tutmak için çaba sarf ediyor. Dünya genelinde birçok operatör, hükümetle yaptığı anlaşmalar sonucunda veri ödeneği sistemini hayata geçiriyor. Bu da, hem sabit hem de mobil veri paketlerinde indirim yapılacağı anlamına geliyor.

Amaç, sosyal izolasyon sürecinde evden çıkamayan milyonlarca insanı internete bağlı tutmak.

Şu anda dünya genelinde BT / EE, Openreach, Virgin Media, Sky, TalkTalk, O2, Vodafone, Three, Hyperoptic, Gigaclear ve KCOM dahil olmak üzere internet hizmeti veren birçok şirket, yeni anlaşmalarla fatura tutarlarını düşürmenin yollarını arıyor.

Özellikle salgın sürecinde internet bağlantısında bir problem yaşanmaması ve insanların iletişimde kalabilmesi büyük önem taşıyor.
Özellikle salgın sürecinde internet bağlantısında bir problem yaşanmaması ve insanların iletişimde kalabilmesi büyük önem taşıyor.

Tamamen ücretsizarama ya da internet veripaketlerinin artırılması ilk iki gündem maddesi gibi gibi görünüyor. Ancak zaman içinde yeni maddelerin de karara bağlanması söz konusu.

İngiliz politikacı Oliver Dowden konuyla alakalı şunları söylüyor:

  • Mobil ve geniş bant internet bağlayıcıların bu zor zamanda faturaları düşürmenin yollarını araması; özellikle de en savunmasız olarak müşterilere yardımcı olmak için ulusal çaba niteliğinde üzerine düşeni yapması harika bir şey.
Arkadaşlarımız ve ailemizle iletişim halinde olmamız hiç bu kadar önemli olmamıştı.

İngiltere'nin iletişim düzenleyicisi Ofcom, sabit hat, telekom, cep hizmetlerinin yanı sıra televizyon ve radyoları da denetliyor. Ofcom CEO'su Melanie Dawes ise şu cümlelerle durumu özetliyor:

  • Tedarikçilerin şu anda benzeri görülmemiş zorluklarla uğraştıklarını biliyoruz. Bu nedenle savunmasız müşterileri korumak için ilk adımları memnuniyetle karşılaşıyoruz. Arkadaşlarımız ve ailelerimizle iletişim halinde olmamız hiç bu kadar önemli olmamıştı.

Türkiye'de durum ne?

Türkiye'deki internet servis sağlayıcıları ve mobil operatörler de çeşitli önlemler alıyor. Özellikle de altyapı konusunda bu süreçte herhangi bir kesinti yaşanmayacağı özellikle belirtiliyor.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre okullar ve üniversitelerin 'uzaktan öğretim' sistemine geçmesiyle birlikte evde internet kullanım oranı önemli oranda arttı. Servis sağlayıcılar ise gerekli tedbirlerin alındığını ve zorun yaşanmayacağını açıkladı.