Mobil operatörler koronavirüsü izlemek için konum verilerini paylaşacak

Koronavirüs
Koronavirüs

GSMA, yeni yaptığı açıklamayla 8 büyük Avrupalı mobil operatörün koronavirüs salgınının yayılmasını izlemek amacıyla müşteri konum verilerini Avrupa Komisyonu ile paylaşmayı kabul ettiğini bildirdi.

Böylece COVID-19 tanısı konulan ve iyileşen hastaların konumları operatörler tarafından takip edilecek.

Devletler; sağlık kuruluşları, irili-ufaklı şirketler ya da gönüllü yardım kuruluşlarının tamamı dünyayı koronavirüs etkisinden kurtarmak için çaba sarf ediyor. Sağlık kuruluşları daha çok maske, hızlı tanı kitleri ve ilaç / aşı üzerinde çalışmalar sürdürüyor.

Özellikle dev şirketlere baktığımızda ise Apple, Facebook, Alibaba gibi önemli isimlerin maske ya da tıbbi ürün yardımlarıyla karşılaşıyoruz. Üstelik dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de bu sağlık personellerinin kullanımı için üç boyutluyazıcılarla araç-gereçlerin üretimi yapılıyor.

Bu süreçte elbette herkesin payına düşen oldukça fazla şey var. Mobil operatörler, süreci yakından takip ederek ücretsiz internet paketlerini ya da benzerkampanyaları duyuruyor.

Anlaşma yapıldı

Son olarak yaşanan gelişme, Avrupalı mobil operatörleri daha farklı bir noktada ortak paydada buluşturuyor. GSMA, 25 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada konuya ilişkin detaylardan bahsediyor.

    GSMA nedir? The GSM Association, mobil oparatörlerden ve telekomla ilgili firmalardan oluşan bir topluluktur. Asıl amaçları GSM mobil sektörünün standardize edilmesi ve geliştirilmesidir. Bu kurum 1995 yılında kurulmuş olup her yıl mobil sektörün en büyük organizasyonunu düzenler, Wikipedia.

İlk etapta Avrupa'daki Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia, A1 Telekom Austria ve Vodafone'un katıldığı bu konuda asıl amaç, koronavirüsü izlemek için kullanıcıları konum verilerini Avrupa Komisyonu ile paylaşmayı temel alıyor.

Eleştirmenler, bu sebeple konum izlemenin gerçekten risk taşıdığını savunuyor.
Eleştirmenler, bu sebeple konum izlemenin gerçekten risk taşıdığını savunuyor.

Eleştirmenler, kullanıcı verilerinin 'hassas' olduğunu ve özellikle de konum izlemenin gerçekten büyük bir risk olduğunu savunuyor. Fakat toplanan tüm veriler, koronavirüs etkisi azaldıktan ve dünya normalleşmeye başladıktan sonra tamamen silineceği belirtiliyor.Ayrıca, mevcut stratejide asıl amaç virüsün yayılması konusunda bir şekilde bilgi sağlayabilmek. Ayrıca bu verilerin kolluk kuvvetlerine gönderileceği de biliniyor.

Böyle bir çözümün hâlâ olağanüstü olarak tanınması gerektiğini vurgulamak isterim.

Avrupa Veri Koruma Denetçisi'ne göre plan, AB gizlilik yasalarına uymuyor. Komisyona bir mektup gönderen EDPS Başkanı Wojciech Wiewiorowski, tüketici konum verilerinin bu şekilde izlenmesinin 'olağanüstü olarak tanımlanması gereken bir çözüm' şeklinde belirtiyor.

Burada asıl amaç, virüs bulaşmış insanların hareketlerini izleyerek konum verileriyle farklı bilgiler elde etmek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >