Modern hipsterların yeni gözde festivali: AfricaBurn

AfricaBurn Festivali / Cape Town
AfricaBurn Festivali / Cape Town

İlk kez 2007 yılında, Afrika Kıtası'nın 'Burning Man'i olması beklentisiyle yapılan AfrikaBurn, son 10 yıl içerisinde birçok organizasyonu popülarite açısından geride bırakarak beklentileri karşıladı.

Kara kıtanın en büyük festivali haline gelen Afrika Burn, her yıl Cape Town'da 10 binlerce eğlence ve sanatseveri bir araya getiriyor.

Tıpkı Burning Man'de olduğu gibi çölün ortasında gerçekleştirilen organizasyon, içerisinde hiç bir ürün satışı yapılmadı gibi bütün alışverişlerin takas yoluyla yapılması yönüyle de ilgi çekiyor.

Kendisini Karoo’nun Tankwa kasabasında her yıl bir kez sanat yaratmayı, kostüm dikmeyi, dans etmeyi, performanslar yapmayı, temalı kamplar organize etmeyi, müzik icra etmeyi ve daha nicelerini seven bir grup insanın bir araya geldiği etkinlik olarak tanımlayan AfrikaBurn’ün hedeflerinden biri ise radikal bir şekilde kapsayıcı olabilmek. Her disiplinden, her ırktan, her dinden, her cinsten kısacası her kesimden canlının katılabileceği bu festivalin en büyük amacı ise paylaşmak.

Festivalin felsefesinde her ırktan ve her inançtan insanın ortak bir paylaşım içinde bulunması yatıyor
Festivalin felsefesinde her ırktan ve her inançtan insanın ortak bir paylaşım içinde bulunması yatıyor

Paranın geçmediği festival

Paranın günümüzde geçmediği ender yerlerden biri olan AfrikaBurn festival alanında buz hariç satılık herhangi bir şey bulunmuyor. Herhangi bir satıcının, reklamcının, komisyoncunun, sponsor arabasının bulunmadığı festival alanında her şey takas ekonomisiyle el değiştiriyor. Vermenin ana tema olduğu festival alanında insanların sorgusuz sualsiz bir şeyleri paylaşıp karşılığının evrenden beklemeyi öğretmeyi hedefliyor.

Etkinliğin kalbi: San Clan

AfrikaBurn Festivali bu yıl 29 Nisan - 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. Herkesin bir başkasından öğrenebileceği bir şeyi olduğuna inananların, sınırsız kendini ifade özgürlüğünü kullananların, yabancılara korkusuzca sarılabilenlerin festivali olmaya çalışan AfrikaBurn’ün en önemli, en parlak etkinliği San Clan oldu.

Festivalin amblemi olarak kullanılan San kabilesine ait taştan yapılan heykelin, festival sonrasında yakılması etkinliğin en çarpıcı detayları arasında yer alıyor.
Festivalin amblemi olarak kullanılan San kabilesine ait taştan yapılan heykelin, festival sonrasında yakılması etkinliğin en çarpıcı detayları arasında yer alıyor.

San Clan etkinliğinin hikayesi, Güney Afrika’nın ilk ulusu olan San halkından geliyor. 18. yüzyılda hakkında en çok belgenin bulunduğu San halkının simgesinin başka bir versiyonu festivalin amblemi olarak kullanılıyor. Oyma taş sanatıyla bilinen Güney Afrika’da düzenlenen AfrikaBurn’ün figürü olan Clan taştan yapılıp sonunda büyük bir görkemle yakılıyor.

Festival süresince birçok 'mutant araç' devasa alevler eşliğinde gösteri yapıyor
Festival süresince birçok 'mutant araç' devasa alevler eşliğinde gösteri yapıyor

Festivale biletleri ne kadara satılıyor?

Herkesin sorgusuz sualsiz katılımına açık olan bu festivale sadece ziyaretçi olarak gelmek isteyenler için biletler genel satışta 1645 Güney Afrika randı’na, yani yaklaşık 555 Türk lirasına satıldı. Genel satış kontenjanları hızla tükenen festivalde son hafta “Mayday” satışları 2300 GA randı’na yani yaklaşık 790 TL’ye satılıyor. 14 Yaşından küçük çocuklar için sadece 180 rand ödenmesi yeterlidir. Otopark içinse 175 rand ödeyerek araç kartı alınabiliyor.

Sanatçı olarak, üretici olarak katılmak isteyenler ise ayrı başvuru sürecinden geçip sanat eserlerinin birer taslağını sunarak festival komitesinden onay aldıktan sonra katılımcı olarak festivalde yer alabilirler. Birçok sanat üretiminin festival içinde yakıldığı festivalde ortaya çıkan eserin yakılma gibi bir zorunluluğu bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >