Modern zamanların en iyi 8 kötüsü

Oynadıkları kötü karakterle müsemma olmuş, gerçek adını unutup o rolüyle hatırladığımız oyuncular vardır. Onlara kötü demek gelmez içimizden, çünkü onlar kötü olmanın hakkını veren iyilerdir.

Son zamanlarda farkında olmasak da hayatımıza girip yer edinmiş filmler var. Tabii birde bu filmlerin iyi ve kötü karakterleri. Hep iyilerden bahsedecek değiliz ya bu sefer konumuz kötüler hem de 'en iyi' kötüler.
Michael Corleone - Baba
Baba, etrafımızdaki dünyayı algılayışımızı değiştiriyor, aile ve onur kavramlarını benimseyen bir suç dünyasını, geleneğe önem vermeyen bir dış toplumu gösteriyor. Roger Ebert, Michael'ın Amerikan bir yaşam tarzı sürmeyi planlayan bir üniversite mezunundan, babasının varisi ve babası gibi bir katil oluşu hakkında şöyle demiştir: 

"Filmin sonunda kendisi için çalışanlar ve kendisinden korkanlar dışında hemen herkes tarafından terk edilen, yalnız bir adam oluyor. Ama suçu günahı neydi? Bizim hayal veya umut ettiğimiz gibi, cinayet ve yıkım üzerine kurulu kanlı bir işin başına geçmesi değil. Hayır, Michael'ın hatası gururuydu. Babasından almış olması gereken sempatikliği ve ağırbaşlılığı kaybetmişti. Ve insanlığını kaybettiği için acı çekmesi gerekti."
Michael Corleone - Baba Baba, etrafımızdaki dünyayı algılayışımızı değiştiriyor, aile ve onur kavramlarını benimseyen bir suç dünyasını, geleneğe önem vermeyen bir dış toplumu gösteriyor. Roger Ebert, Michael'ın Amerikan bir yaşam tarzı sürmeyi planlayan bir üniversite mezunundan, babasının varisi ve babası gibi bir katil oluşu hakkında şöyle demiştir: "Filmin sonunda kendisi için çalışanlar ve kendisinden korkanlar dışında hemen herkes tarafından terk edilen, yalnız bir adam oluyor. Ama suçu günahı neydi? Bizim hayal veya umut ettiğimiz gibi, cinayet ve yıkım üzerine kurulu kanlı bir işin başına geçmesi değil. Hayır, Michael'ın hatası gururuydu. Babasından almış olması gereken sempatikliği ve ağırbaşlılığı kaybetmişti. Ve insanlığını kaybettiği için acı çekmesi gerekti."
Al Swearengen - Deadwood
En çok İngiliz yapımı dizi Lovejoy'daki rolü ile bilinen McShane, Swearengen'i oynamaya Swearengen'in Deadwood'da, son zamanlarda sık sık kasabasını ve orada yaşayan insanları gözlemlediği evinin balkonuna yakıştığı kadar yakışıyor. 

Aktör Ian McShane Deadwood'da oynadığı karakter  bar sahibini hakkında şunları belirtiyor:

"Ama karakteri oturmuş, bunu diğer karakterlerin çoğu için söyleyemezsiniz. Al kadar karmaşık ancak aynı zamanda basit bir karakteri oynama fırsatı her zaman gelmez."
Al Swearengen - Deadwood En çok İngiliz yapımı dizi Lovejoy'daki rolü ile bilinen McShane, Swearengen'i oynamaya Swearengen'in Deadwood'da, son zamanlarda sık sık kasabasını ve orada yaşayan insanları gözlemlediği evinin balkonuna yakıştığı kadar yakışıyor. Aktör Ian McShane Deadwood'da oynadığı karakter bar sahibini hakkında şunları belirtiyor: "Ama karakteri oturmuş, bunu diğer karakterlerin çoğu için söyleyemezsiniz. Al kadar karmaşık ancak aynı zamanda basit bir karakteri oynama fırsatı her zaman gelmez."
Omar Little - The Wire
Omar Little, televizyondaki en zengin kişilikli, en kompleks karakterlerden birisi. Kendisine koyduğu katı ahlak kuralları var; işle alakası olmayan insanları öldürmez, küfür etmez, bir çeşit Robin Hood'dur. 

Adam güpegündüz pompalı tüfekle gezip, birisinin saldırması için meydan okur. Bir 21. yüzyıl Robin Hood'u olması da Omar'i çekici, garip ve cüretkar kılıyor.
Omar Little - The Wire Omar Little, televizyondaki en zengin kişilikli, en kompleks karakterlerden birisi. Kendisine koyduğu katı ahlak kuralları var; işle alakası olmayan insanları öldürmez, küfür etmez, bir çeşit Robin Hood'dur. Adam güpegündüz pompalı tüfekle gezip, birisinin saldırması için meydan okur. Bir 21. yüzyıl Robin Hood'u olması da Omar'i çekici, garip ve cüretkar kılıyor.
Patty Hewes - Damages
Ödüllü oyuncu Glenn Close Damages'in şirket avukatı Patty Hewes'i zorluk, kurnazlık ve güçlü duruşuyla hayata getiriyor. Patty Hewes, Hewes & Associates hukuk bürosunun başarılı sahibi. Yüksek konumlardaki bağlantılarını kullanmaktan veya, bir davayı kazanmak veya istediğini elde etmek için yasalardaki açıkları bulmaktan çekinmiyor. 

Öğrencisi Ellen'ı öldürmeye çalışmak, Ellen'ın nişanlısını öldürmek veya görgü tanıklarıyla hakimlere şantaj yapmakta da sorun görmüyor. Patty, acımasızlığıyla tanınır, ve insanlar genelde ona bulaşmaz çünkü rakiplerini yok etmeden önce her zaman onlarla oynar ve acı çektirir. 

Zekiden de öte; dahi. Kendini işine adayan, hırslı, kazanılamaz gibi görünen davaları kazanmaya bağımlı, ve hayatındaki diğer her şeyden çok, kariyerini düşünen bir kadın.
Patty Hewes - Damages Ödüllü oyuncu Glenn Close Damages'in şirket avukatı Patty Hewes'i zorluk, kurnazlık ve güçlü duruşuyla hayata getiriyor. Patty Hewes, Hewes & Associates hukuk bürosunun başarılı sahibi. Yüksek konumlardaki bağlantılarını kullanmaktan veya, bir davayı kazanmak veya istediğini elde etmek için yasalardaki açıkları bulmaktan çekinmiyor. Öğrencisi Ellen'ı öldürmeye çalışmak, Ellen'ın nişanlısını öldürmek veya görgü tanıklarıyla hakimlere şantaj yapmakta da sorun görmüyor. Patty, acımasızlığıyla tanınır, ve insanlar genelde ona bulaşmaz çünkü rakiplerini yok etmeden önce her zaman onlarla oynar ve acı çektirir. Zekiden de öte; dahi. Kendini işine adayan, hırslı, kazanılamaz gibi görünen davaları kazanmaya bağımlı, ve hayatındaki diğer her şeyden çok, kariyerini düşünen bir kadın.
Dexter Morgan - Dexter
Dexter sadece adaletten kaçanları öldüren bir seri katil. Bu, kendi “karanlık yolcusunu” kontrol etmenin bir yolu, ancak Dexter'ın hayatındaki kimse, oğluna olan bağlılığı, ince mizahı ve utangaçlığını görüp de, bir katil olduğundan şüphelenemez.

Dizi izleyenleri bir değişim olacağına inandırarak kandırmıştır, çünkü kendisini de inandırmaya çalışıyordur. En sonunda, Dexter Morgan yapabiliyormuş gibi görünse de, asla hareketlerinin gerçek sonuçları olan bir dünyada var olamazdı, çünkü kişisel bir sorumluluk kabul etmiyor -yasa dışı adalet arayanlar her zaman daha yüksek bir amaca hizmet ettiklerini düşünürler.
Dexter Morgan - Dexter Dexter sadece adaletten kaçanları öldüren bir seri katil. Bu, kendi “karanlık yolcusunu” kontrol etmenin bir yolu, ancak Dexter'ın hayatındaki kimse, oğluna olan bağlılığı, ince mizahı ve utangaçlığını görüp de, bir katil olduğundan şüphelenemez. Dizi izleyenleri bir değişim olacağına inandırarak kandırmıştır, çünkü kendisini de inandırmaya çalışıyordur. En sonunda, Dexter Morgan yapabiliyormuş gibi görünse de, asla hareketlerinin gerçek sonuçları olan bir dünyada var olamazdı, çünkü kişisel bir sorumluluk kabul etmiyor -yasa dışı adalet arayanlar her zaman daha yüksek bir amaca hizmet ettiklerini düşünürler.
Breaking Bad’deki herkes
Dizinin senaristi Vince Gilligan, izleyicilere Walter White'a sempati duymanın bizi suç ortağı konumuna düşürüp düşürmediğini sorarak manevi açıdan saldırıyor. 

Breaking Bad bir zamanlar iyi biri olan bir adamı anlatarak, dünyada o kadar erdemli kimsenin olmadığını gösteriyor. Bunun yerine rahatsız edici bir şey hatırlatıyor: hepimiz kötülüğün kırılma noktasındayız.
Breaking Bad’deki herkes Dizinin senaristi Vince Gilligan, izleyicilere Walter White'a sempati duymanın bizi suç ortağı konumuna düşürüp düşürmediğini sorarak manevi açıdan saldırıyor. Breaking Bad bir zamanlar iyi biri olan bir adamı anlatarak, dünyada o kadar erdemli kimsenin olmadığını gösteriyor. Bunun yerine rahatsız edici bir şey hatırlatıyor: hepimiz kötülüğün kırılma noktasındayız.
Pennsatucky - Orange is the New Black
Karaktere hayat veren Tiffany Doggett, kendi deyimiyle köylü, dengesiz, bir kürtaj merkezindeki hemşireyi vurduğu için hapis yatan bir uyuşturucu bağımlısı.  

Ancak karakterin hikayesi, Pennsatucky bir cezaevi memuru tarafından saldırıya uğrayınca değişiyor ve geçmişi hakkında pişmanlık duymaya başlıyor. En son sezon ana karakterin gücünü yeniden ele almasıyla Diane Guerrero'nun karakteri Maritza Ramos'un korkunç, hassas bir konuma düşmesiyle son buluyor.
Pennsatucky - Orange is the New Black Karaktere hayat veren Tiffany Doggett, kendi deyimiyle köylü, dengesiz, bir kürtaj merkezindeki hemşireyi vurduğu için hapis yatan bir uyuşturucu bağımlısı. Ancak karakterin hikayesi, Pennsatucky bir cezaevi memuru tarafından saldırıya uğrayınca değişiyor ve geçmişi hakkında pişmanlık duymaya başlıyor. En son sezon ana karakterin gücünü yeniden ele almasıyla Diane Guerrero'nun karakteri Maritza Ramos'un korkunç, hassas bir konuma düşmesiyle son buluyor.
Anton Chigurh - İhtiyarlara Yer Yok
Coen Kardeşlerin, Cormac McCarthy'nin aynı isimli romanından uyarlanan filmi İhtiyarlara Yer Yok, Javier Bardem'in acımasız kiralık katili Anton Chigurh'u yasalardan kaçmak için şerifi boğazlayabilen soğuk kanlı bir katil olarak tanıtıyor. 

Roman, onu bir uyuşturucu parasını geri almak için tutan işverenlerini öldürmesine rağmen, prensiplere sahip bir adam olarak betimliyor. Ama iki milyon dolar aslında Chigurh'un umurunda değil, çünkü daha önemli şeyler var. 


Kendisini adalet ve kaderin insan hali olarak görüyor ve genelde kurbanlarının kaderini yazı turaya bırakıyor. İnfazları hızlı, ancak o sadece bir katalizör.
Anton Chigurh - İhtiyarlara Yer Yok Coen Kardeşlerin, Cormac McCarthy'nin aynı isimli romanından uyarlanan filmi İhtiyarlara Yer Yok, Javier Bardem'in acımasız kiralık katili Anton Chigurh'u yasalardan kaçmak için şerifi boğazlayabilen soğuk kanlı bir katil olarak tanıtıyor. Roman, onu bir uyuşturucu parasını geri almak için tutan işverenlerini öldürmesine rağmen, prensiplere sahip bir adam olarak betimliyor. Ama iki milyon dolar aslında Chigurh'un umurunda değil, çünkü daha önemli şeyler var. Kendisini adalet ve kaderin insan hali olarak görüyor ve genelde kurbanlarının kaderini yazı turaya bırakıyor. İnfazları hızlı, ancak o sadece bir katalizör.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >