"Moody's'in yapmış olduğu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: "Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen konulardan bir tanesi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesi ve görünümünü de durağana çevirmesidir. Lafı hiç dolandırmadan şunu çok net söylemek isterim; Moody's'in yapmış olduğu bu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir."dedi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesine ilişkin, "Moody's'in yapmış olduğu bu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir. Bu değerlendirmenin zaten metnine de baktığınız zaman birçok noktada siyasi içerikli analizler yer almaktadır. Ancak bizim anlamakta zorluk çektiğimiz husus, 21 Eylül günü Moody's'in analistlerinin yapmış olduğu analizde ortaya koydukları perspektif nasıl oldu da iki gün içinde tam tersi bir noktaya evrildi. Bunun izahında zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kuruluna verilen arada açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır. Burada oluşturulacak bir PYD koridorununun oluşmasına karşıyız"

Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili konuşan Kurtulmuş, "Türkiye kendi şehirlerini kendi sınırlarını Suriye'den gelen tehditlere karşı korumalıdır. Terör örgütlerinden sınırlarını korumak için bu operasyon başlatılmıştır. Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır. Burada oluşturulacak bir PYD koridorununun oluşmasına karşıyız. Biz rada yaşayan Kürt kardeşlerimizin varlığına karşı değiliz. Üçüncüsü de başından itibaren Amerikalılar konuşulmuş olan konu YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekilmesidir. Bu anlamda Türkiye Fırak'ın doğusuna YPG güçlerinin çekilmesini istemiştir. Bunun sonucunda sonuç aldığımızı da görmekteyiz. Biz bu bölgede tamamen terörden temizlenmesi ile ilgili kararlılığımızı gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

"İmzasız ihbarla meselesinde de sadece imzasız değil asılsız ihbarlarında bir bedeli olduğunu herkes bilmelidir"

Kamudaki FETÖ soruşturmasına ilişkin bilgi veren Kurtulmuş şunları söyledi: “15 Temmuz günü hain bir çete 40 yıl süren bütün hazırlıklarını tamamlamış şekilde hain bir darbe teşebbüsünde bulundu. Hedef Türkiye'nin bir iç savaşa sokulmasıydı. Bu ağır suçu hafifletecek hiç bir söz ve teşebbüsün için olunmaması lazım. Ama aynı zamanda adaletli davranacağız. Bu hassasiyet içinde soruşturmalar devam ediyor. Başbakanlık içinde oluşturulan komisyonda incelemeler yapılıyor. Bir haksızlık varsa ortadan kaldırılmaya çalışılacak. İmzasız ihbarla meselesinde de sadece imzasız değil asılsız ihbarlarında bir bedeli olduğunu herkes bilmelidir. Anadolu-Rumeli topraklarının en ağır suçunun içinde olan kimseyi affetmeden ama suçsuz olanları da ayırarak yolumuza devam edeceğiz. Binlerce başvurudan bahsediyoruz titizlikle bunlar incelenecek ve sonuca varılacaktır."

AB ile ilişkiler


Türkiye, mülteci meselesi, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasını yakından takip etmekte olduğunu vurgulayan Kurtulmuş,"Bu konuların birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğunu kabul etmektedir. Türkiye- AB ilişkisinde birini ele alıp diğerlerini geri plana atılmasını kabul etmemektedir. Türkiye yeni fasıllar açılmasında hiçbir tereddütü yoktur. Türkiye'nin hiçbir şekilde geri çekileceği durum yoktur." dedi.

"İkinci bir kalkışmayla ilgili bir rapor yok"

İkinci FETÖ kalkışması iddialarını yanıtlayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"İkinci bir kalkışmayla ilgili bir rapor yok. Bu tür raporlarla halkı endişeye ve bir takım telaşa sürüklemenin de alemi yok. Ülkeyi yönetenler olarak 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar aman ne güzel yenildik diye kenara çekilecekler değiller bunun farkındayız. Türkiye'nin önünü kesmek için yeni fırsatlar kollayacaklarını bunu yapmak içinde halkın arasında çeşitli fitneler sokacaklarını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz. Ama Böyle panik yaratacak sözlerden kaçınarak her birlikte uyanık olacağız."

Anıtkabir'de çocuk parkı tartışmaları

Anıtkabir'de çocuk parkı tartışmalarına değinen Kurtulmuş "Türkiye'nin bu kadar önemli meseleleri arasında tali diyebileceğimiz böyle bir konunun tartışılması zaman kaybıdır. İyi niyetle yapılmış bir şeydir. Yine görünen lüzum üzerine Genelkurmay Başkanlığı gelen talepler üzerine parkı kaldırmıştır. Bunu üzerinden siyasi değerlendirmeler yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu tür tartışmalarla Yenikapı ruhunu koruyamayız. Ortak değerler üzerinden bu tür tartışmalar içine girmemeliyiz" diye konuştu.






















Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >