Mozilla’dan 13 yıl sonra köklü değişiklik

Firefox.
Firefox.

Herhangi bir kâr amacı gütmeksizin çalışmalarını sürdüren Mozilla Foundatio, dünyanın en gözde internet tarayıcısı Firefox’un baştan sona yenilenmiş hali olan Quantum sürümünü yayınladı.

Quantum, Firefox dünyasında 2004 yılı başından bu yana karşımıza çıkan en büyük değişimleri sunmasıyla hatırlanıyor. Mozilla şirketinin en üst düzey yöneticilerinden biri olan Jascha Kaykas-Wolff, internet tarayıcısı geliştirmek için tam 6 yıldır yoğun araştırmalar yaptıklarını ve şirket mühendislerinin son 1,5 yıldır Quantum’u geliştirmek için çalışmada bulunduklarını duyurdu. Yenilenmiş internet tarayıcısının getirdiği en büyük yenilik ise geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanan son Firefox sürümüne oranla iki kat daha hızlı olması olarak değerlendirebilir.

Mozilla çalışanları tarayıcının ana motorunu yeniden yapılandırmak amacıyla 7 milyon satırlık kod dizini üzerinde çalışmalar yaptılar. Quantum, Google Chrome’dan yüzde 30 oranında daha sınırlı bir bellek kullanıyor. Bu durum sayesinde daha fazla sayıda sekme açmak ve bu sekmeler arasında geçiş yapmak hem problemsiz hem de daha hızlı oluyor. Kullanıcı arayüzünün de değiştiği tarayıcıda yeni tema seçenekleri Quantum’u ilgi çekici kılmak konusunda ciddi seviyede etkili denilebilir. Açık kaynaklı olarak projelendirilen Mozilla Firefox, Quantum’un geliştirilmesi için dünyanın dört bir tarafından 700’den fazla geliştiricinin katkı verdiğin belirtti.

Mozilla şirketi tarafından bu sene başında satın alınan Pocket uygulaması da Quantum’a entegre edilerek tarayıcıya yeni bir özellik daha kazandırılmış olundu. Pocket uygulaması, kullanıcıların internet üzerinden görüntüledikleri içerikleri sonrasında okumak veya incelemek için kaydetme imkanı sağlayabiliyor. Quantum’da yeni bir sekme açıldığı anda, dünyadaki Pocket kullanıcılarının kaydettiği üç farklı içerik öneriliyor. Günde milyonlarca farklı kaydedilmiş içerik arasından seçilen öneriler, Mozilla’ya göre internette görmeye değer içerikleri keşfetmek için yeni bir yöntem olacak…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >