MSB sözleşmeli er alımı başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Arşiv
Arşiv

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sözleşmeli Er Temini başvurusu 11 Şubat tarihinde sona erdi. Adaylar sonuçların açıklanmasını bekliyor. Peki, adayların merakla beklediği MSB sözleşmeli er alımı başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı sözleşmeli er alımı için son başvuru tarihini sosyal medya üzerinden duyurmuştu. 11 Şubat tarihi itibarıyla başvurular sona erdi. Peki, MSB sözleşmeli er alımı başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sözleşmeli er başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güçlendirilmesi ve gençlerin istihdamına yönelik olarak Sözleşmeli Er Alımı başvurularını tamamladı. 11 Şubat tarihinde sona eren başvuru süreci, birçok genç için heyecan dolu bir bekleyişin başlamasına sebep oldu. Ancak, adayların en çok merak ettiği soru şu: Başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Birçok adayın merakla beklediği sonuçların açıklanma süresi hakkında belirsizlik devam ediyor. Şu an için net bir tarih belirtilmemiş olsa da, geçmiş yıllara bakıldığında sonuçların genellikle başvurunun ardından bir ay içinde ilan edildiği görülüyor. Adaylar, sonuçların açıklanması için sabırsızlıkla beklerken, yetkililerden resmi duyuruları takip etmeleri önem taşıyor.

Başvuru sonuçları nasıl öğrenilir?

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katılmak isteyen vatandaşların başvurularını tamamladığı bu süreçte, sonuçların en kısa sürede açıklanması bekleniyor. Adaylar, sonuçların resmi olarak duyurulmasıyla birlikte gelecek planlarını şekillendirebilecekler.

Adaylar sonuçlarla ilgili gelişmeleri ve resmi duyuruları Bakanlığın resmi internet adresinden öğrenilebilecekler.

Sözleşmeli er nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda sözleşme kapsamında belirli bir ücret karşılığında istihdam edilen rütbesiz erlere, sözleşmeli er denir. Sözleşmeli er olmak isteyenlerin görev ve sorumluluklarının farkında, katı hiyerarşik sisteme uyum sağlayabilecek bireyler olması gerekir.

Sözleşmeli er istihdam edildiği kadro görevi ile Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda tanımlanan işleri yapar. Sözleşmeli erin yaptığı işler bağlı bulunduğu sınıfa ve birliğe göre değişir. Örnek olarak piyade sınıfı sözleşmeli er operasyonlara katılabilirken tank sınıfı sözleşmeli er sınır ötesinde görev alabilir. Sözleşmeli erin yaptığı işler bağlı bulunduğu sınıfa ve birliğe göre şekillendiği için tek bir tanım yapılması mümkün değildir.

Sözleşmeli er nasıl olunur?

Personel temin dönemlerinde ilgili kurumun ağ adresinde yayınlanan çevrimiçi başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen adayların ikinci seçim aşaması sınavlarını başarıyla geçen adaylar sözleşmeli er olabilir. Bunlar ise şöyledir;

Evrak kabul faaliyetleri,

Fiziksel değerlendirme boy ve kilo oranı kontrolü,

Fiziki yeterlilik testi FYT,

Mülakat,

Sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemleri.

Sözleşmeli er olmak için gereken şartlar

Sözleşmeli er olmak için gerekenler arasında bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar;

Türk vatandaşı olmak.

İlköğretim veya dengi okul mezunu olmak.

Sözleşmeli erbaş ve erler için konulan sağlık yönetmeliğindeki şartları karşılamak.

Muvazzaflık esnasında veya terhisinden itibaren üç yıl içinde ve başvurunun yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını doldurmamış olmak.

Askerî eğitim kuruluşlarından ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilmemiş olmak.

Kamusal hakları kullanmaktan mahrum bırakılmamış olmak.

Cezası ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel veya özel af kapsamına girmiş veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olsa dahi belirtilen suçlardan birinden mahkum olmamak.

Bir suçtan taksirli suçlar hariç bir ay ve daha fazla hapis cezası almamak.

Güvenlik soruşturmasının sonucunun olumlu şekilde olması.

Fiziki yeterlilik testi ve mülakatlarda başarılı olmak.

Öğrenimini kendi adına tamamlamış olmak ve bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet ve tazminat yükümlülüğü bulunmamak askerlik yükümlülüğüne dair hükümler saklıdır.

Sözleşmeli er maaşları ne kadar?

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, sözleşmeli erbaş ve erlerin ücretleri o yıl için belirlenen asgari ücret üzerinden, görev yaptıkları birlik türü ve hizmet yıllarına göre hesaplanıyor.

Bu kapsamda, 2024 yılı temmuz zammına kadar bir sözleşmeli erin maaşı en düşük 34 bin 200 lira, en yüksek ise 53 bin 900 lira olarak belirlendi.

Ayrıca sözleşmeli erlerin kendi kusurları olmaksızın veya ilk sözleşmesini yahut müteakip sözleşme süresini bitirmesinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmasının ardından sözleşmeli erbaş ve erlere, görev yaptıkları süre kadar ikramiye ödeniyor. Bu ikramiyeler, hizmet yılına göre 2024 yılı temmuz zammına kadar, ilk hizmet yılında ayrılanlara 97 bin 600 lira 7'nci hizmet yılı sonunda ayrılanlara ise 966 bin 375 lira olarak veriliyor.

Sözleşmeli er çalışma koşulları nasıldır?

Çalışma programları ve izinleri 1111 sayılı Kanun gereği gibidir. Sözleşmeleri ve görevleri boyunca kışlada kalırlar. Ancak bulunduğu birliğin durumuna, görev ve sorumluluklarına bağlı olarak hafta içi mesai sonrası ve hafta sonu görev yerlerinden ayrılabilmeleri için izin verilebilir.

Sözleşmeli er alımı başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın Sözleşmeli Er alımı yaptığı dönem içerisinde Bakanlığın resmi internet adresinden ve e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabiliyor.

Başvuru ekranına e-Devlet üzerinden giriş yapacak adaylar, 'bilgilerim' kısmından eğitim, iletişim, askerlik ve diğer istenen bilgileri doldurduktan sonra otomatik olarak tercih ekranına yönlendirilecek.

Adaylar, sözleşmeli er alımına ait satırı tıklayarak başvuru işlemlerini gerçekleştirirken, tercihlerini öncelik sırasına göre belirleyecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >