Muammer Kaddafi ölmeden önce son saatlerinde neler yaşadı: 42 yıllık yönetim nasıl çöktü?

Muammer Kaddafi
Muammer Kaddafi

42 yıl boyunca Libya’yı yöneten Muammer Kaddafi, 2011’de doğduğu şehir Sirte’de saklanırken yakalandı. NATO saldırılarından kaçtı, ancak sonunda ağır yaralı şekilde ele geçirildi. O gün yaşananlar hala tam olarak aydınlatılamadı.

2011 yazında Trablus’un düşmesiyle birlikte Muammer Kaddafi, oğlu ve yakın çevresiyle birlikte doğduğu şehir Sirte’ye yöneldi.

Kaddafi, “Her şey bitecekse, doğduğum yerde bitsin” diyerek ülkeyi terk etmeyi reddetti. Yanında koruma şefi, güvenlik danışmanı ve birkaç sadık isim vardı. İlk günlerde Sirte içinde ev değiştirerek saklandılar, ancak çatışmalar şiddetlenince şehrin batı yakasındaki İkinci Bölge’ye çekildiler. Şehir kuşatıldıkça haberleşme tamamen kesildi.

Kaddafi'nin yakalanışı

19 Ekim gecesi konvoyla Sirte’den çıkma kararı alındı. Ancak planlanan saatte değil, geç kalan konvoy sabah saatlerinde yola çıktı. 50 araçlık konvoya NATO uçakları saldırdı. Bombardımanda 14 araç yok oldu, çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Hayatta kalanlar yakınlardaki villalara sığındı, ardından kanalizasyona kaçtı. İşte burada, bir el bombasının sekip patlaması sonucu Kaddafi ve savunma bakanı Ebu Bekir Yunus ağır yaralandı.

Silahlı gruplar kısa sürede bölgeye ulaştı. Kaddafi, başından yaralı halde canlı yakalandı. Linç girişimi sırasında darp edildi, süngüyle yaralandı. Ambulansa bindirilip Misrata’ya götürülürken ya yolda ya da varışta hayatını kaybetti. Ölüm sebebi hâlâ net değil.

Kaddafi'nin son sözlerinden biri şuydu:

“Bana yaptığınız haramdır. Ben sizin babanızım… Ne yaptığınızı bilmiyorsunuz.”

Cesedi günlerce sergilendi, ardından çölün ortasına isimsiz bir mezara gömüldü. Libya’da 42 yıllık bir dönem böylece sona erdi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >