Arkeolojik kazılarda Emeviler dönemine ait 4 kitabe keşfedildi

Arkeolojik kazılarda Emeviler dönemine ait 4 kitabe keşfedildi
Arkeolojik kazılarda Emeviler dönemine ait 4 kitabe keşfedildi

Muğla'da yer alan Knidos Antik Kenti'nden güzel haberler geldi. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı başkanlığında devam eden arkeolojik kazılarda Emeviler dönemine ait 4 kitabe bulundu. Emeviler dönemine ait mermer ve kireç taşından yapılmış dört kitabenin, 15 santimetre ile bir metre arasında değişen boylarda olduğu belirtildi. Prof. Dr. Doksanaltı kitabe üzerindeki yazılar "Emevilerin İstanbul'a düzenlediği üç seferden ikisine katılan boyları, komutanlar ve yöneticilerle ilgili adları içeriyor." dedi.

Knidos Antik Kenti'nde, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı başkanlığında sürdürülen kazılarda, M.S. 685-711 yılları arasında kentte hüküm süren Emevilere ait 4 kitabe ortaya çıkarıldı.

Emevi komutan ve yöneticilerin ismi yer alıyor

40 kişilik ekibin görev yaptığı kazılarda bulunan mermer ve kireç taşından kitabelerde, Emevilerin İstanbul'a yapacakları sefere katılacak komutan ve yöneticilerin isimlerinin yazılı olduğu tespit edildi.

"Dört yeni Emevi kitabesi gün yüzüne çıkarıldı"

Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, Knidos Antik Kenti'ndeki kazılarda sürprizlerle karşılaştıklarına dikkat çekerek şunları ifade etti:

  • "Ramazan ayının ilk gününde Knidos bize güzel bir armağan sundu. Dört yeni Emevi kitabesi arkeolojik kazılarımızda gün yüzüne çıkarıldı. İslamiyet'in erken dönemine ait, Batı Anadolu'daki en büyük kalıntılarını oluşturan bu kitabeler, Emevilerin İstanbul'a düzenlediği üç seferden ikisine katılan boyları, komutanlar ve yöneticilerle ilgili adlar içeriyor."

Mermer ve kireç taşından dört kitabenin, 15 santimetre ile bir metre arasında değişen boylarda olduğunu anlatan Prof. Dr. Doksanaltı, incelemelerin sürdüğünü söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >