Muhakkak okumanız gereken 10 kişisel gelişim kitabı

Kendinizi geliştirmek ve bazı tecrübeleri başınızdan geçmeden öğrenmek istiyorsanız, bu kitapları okumadan hayatınıza devam etmeyin.

Kişisel gelişim kitapları hayata başka çerçeveden bakmanızı sağlayan nadide kitaplardır. Sizde eğer kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu listedeki 10 kitabı muhakkak okuyun;
Evrenden Torpilim Var – Aykut Oğut

	Aykut Oğut kitapta kendi yaşadıklarından yola çıkarak, gerçekten istenildiği takdirde başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığının altını çiziyor. Kendisinin daha önce 150 kg olduğunu, hiç dil bilmeden Amerika'ya gittiğini, daha sonra 70 kg'a düştüğünü, Amerika'da seslendirme işleri yapacak kadar İngilizcesini geliştirdiğini ve her eline attığı şeyin altın bir yumurtaya dönüştürdüğünü anlatan eğlenceli ve öğretici bir kitap.
Evrenden Torpilim Var – Aykut Oğut Aykut Oğut kitapta kendi yaşadıklarından yola çıkarak, gerçekten istenildiği takdirde başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığının altını çiziyor. Kendisinin daha önce 150 kg olduğunu, hiç dil bilmeden Amerika'ya gittiğini, daha sonra 70 kg'a düştüğünü, Amerika'da seslendirme işleri yapacak kadar İngilizcesini geliştirdiğini ve her eline attığı şeyin altın bir yumurtaya dönüştürdüğünü anlatan eğlenceli ve öğretici bir kitap.
Beden Dili – Joe Navarro

	Emekli FBI ajanı Joe Navarro (57), kitabında 25 yıllık kariyeri boyunca elde ettiği deneyimlerden yola çıkarak vücut dilinin şifrelerini açığa çıkarmış. Kitabın dili yalın, insan vücudunu bölümlere ayırarak gayet rahat bütünü görmenizi sağlayacak şekilde yazmış. Kitap beden diliyle ilgili bilinenlerin yanı sıra ilk kez duyulan bilgileride içeriyor.


	“Yayılarak ve geriye doğru yaslanarak oturmak: Kişinin özgüveni yüksektir ve taleplerini açıkça gösterir.
	 Eller dizde: Kişi stres altında ve gergindir. Sakinleşmek için ellerini dizlerinin üzerinde sabitler.
	 Bacakları sandalyenin ayaklarına dolamak: Aniden bu hareketi yapmak korku, kaygı ya da gerginliğin işaretidir.”
Beden Dili – Joe Navarro Emekli FBI ajanı Joe Navarro (57), kitabında 25 yıllık kariyeri boyunca elde ettiği deneyimlerden yola çıkarak vücut dilinin şifrelerini açığa çıkarmış. Kitabın dili yalın, insan vücudunu bölümlere ayırarak gayet rahat bütünü görmenizi sağlayacak şekilde yazmış. Kitap beden diliyle ilgili bilinenlerin yanı sıra ilk kez duyulan bilgileride içeriyor. “Yayılarak ve geriye doğru yaslanarak oturmak: Kişinin özgüveni yüksektir ve taleplerini açıkça gösterir. Eller dizde: Kişi stres altında ve gergindir. Sakinleşmek için ellerini dizlerinin üzerinde sabitler. Bacakları sandalyenin ayaklarına dolamak: Aniden bu hareketi yapmak korku, kaygı ya da gerginliğin işaretidir.”
İnsan Olma Yolculuğu – Osho

	Osho yirminci yüzyılın en ilham veren spiritüel öğretmenlerinden biridir. “İnsan, hayvan ve kutsal olan arasında bir köprüdür ve tabiatımızın bu ikili niteliğine dair farkındalığımızdır bizi insan yapan” der Osho . Bizi huzursuz yapan, çatışmalarla dolduran ve genelde bencillikle cömertliğin, sevgiyle nefretin, kırılganlıkla gücün, umutla çaresizliğin kavşaklarında bırakan da budur. Kırılganlıkla gücün, umutla çaresizliğin kavşaklarında bırakan da budur. İnsan Olma Yolculuğu, bu çelişkiler arasında seçim yapmak yerine, onları nasıl hayat yolculuğunun her zorluğunu olmamız gereken bireye dair yeni bir keşfe dönüştürmenin anahtarı olarak kabulleneceğimizi anlatır.


	“Mutlu olduğunda sıradan olursun, çünkü mutlu olmak doğal olmaktır sadece. Mutsuz olmak sıra dışı olmaktır. Mutlu olmanın hiçbir özel tarafı yoktur… Varoluş, mutluluk denen şeyden oluşur. Mutsuzluk seni özel kılar. Mutsuzluk seni egoist yapar. Mutlu bir insana kıyasla, mutsuz bir insanın daha yoğun egosu bir vardır. Mutlu bir insanın egosu olamaz, çünkü insan ancak ego olmadığında mutlu olabilir… Mutlulukla bir arada var olamazsın; yalnızca mutsuzlukla var olabilirsin. Mutlulukta çözünme vardır.”


	“Ford ilk arabasını ürettiğinde geri vitesi yoktu. Eve dönmenin çok zor olduğunu uzun zaman sonra fark etti. Uzun dönüşler yapmak, gereksiz kilometreler kat etmek zorundaydın geri gidebilmek için. Bunun üzerine geri vites eklendi. Ama zamanda geri vites yoktur, geri dönemezsin.”
İnsan Olma Yolculuğu – Osho Osho yirminci yüzyılın en ilham veren spiritüel öğretmenlerinden biridir. “İnsan, hayvan ve kutsal olan arasında bir köprüdür ve tabiatımızın bu ikili niteliğine dair farkındalığımızdır bizi insan yapan” der Osho . Bizi huzursuz yapan, çatışmalarla dolduran ve genelde bencillikle cömertliğin, sevgiyle nefretin, kırılganlıkla gücün, umutla çaresizliğin kavşaklarında bırakan da budur. Kırılganlıkla gücün, umutla çaresizliğin kavşaklarında bırakan da budur. İnsan Olma Yolculuğu, bu çelişkiler arasında seçim yapmak yerine, onları nasıl hayat yolculuğunun her zorluğunu olmamız gereken bireye dair yeni bir keşfe dönüştürmenin anahtarı olarak kabulleneceğimizi anlatır. “Mutlu olduğunda sıradan olursun, çünkü mutlu olmak doğal olmaktır sadece. Mutsuz olmak sıra dışı olmaktır. Mutlu olmanın hiçbir özel tarafı yoktur… Varoluş, mutluluk denen şeyden oluşur. Mutsuzluk seni özel kılar. Mutsuzluk seni egoist yapar. Mutlu bir insana kıyasla, mutsuz bir insanın daha yoğun egosu bir vardır. Mutlu bir insanın egosu olamaz, çünkü insan ancak ego olmadığında mutlu olabilir… Mutlulukla bir arada var olamazsın; yalnızca mutsuzlukla var olabilirsin. Mutlulukta çözünme vardır.” “Ford ilk arabasını ürettiğinde geri vitesi yoktu. Eve dönmenin çok zor olduğunu uzun zaman sonra fark etti. Uzun dönüşler yapmak, gereksiz kilometreler kat etmek zorundaydın geri gidebilmek için. Bunun üzerine geri vites eklendi. Ama zamanda geri vites yoktur, geri dönemezsin.”
Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman 

	Çaresizlik öğrenilmiştir.
	 Başarılı olmak da öğrenilebilir.


	Sende sandığından fazlası var!
	 Gelebileceğin en iyi yerde değilsin.


	Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır.
	 Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur.


	Rüzgarı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren!


	Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık.
	 Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var.


	Her şey seninle başlar!
	 Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.


	Hayatta ya tozu dumana katarsın,
	 Ya da tozu dumanı yutarsın.
	 Seçim senin!
Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman Çaresizlik öğrenilmiştir. Başarılı olmak da öğrenilebilir. Sende sandığından fazlası var! Gelebileceğin en iyi yerde değilsin. Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır. Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur. Rüzgarı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren! Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık. Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var. Her şey seninle başlar! Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın. Hayatta ya tozu dumana katarsın, Ya da tozu dumanı yutarsın. Seçim senin!
Okulda Öğretilmeyen 50 kural - Charles J. Skyes

	  Charles J. Skyes, hiçbir okulun müfredatında yer almayan elli yaşam dersi veriyor. Burada, insanların dünyada karşılaşacakları gerçekleri ve ailelerin nasıl kontrolü tekrar ele alacaklarına dair dürüst gerçekleri bulacaksınız. Skyes'ın kuralları içten, komik ve zorlu.
	 Bunlardan bazıları;


	-Hayat adil değildir. Alışın.


	-Gerçek dünya, öz saygınızı, okulunuz kadar önemsemeyecek. Siz kendinizi iyi hissetmeden önce, bir şeyler başarmanızı bekleyecek.


	-Babacığınız ne derse desin, siz bir prenses değilsiniz…


	 -Öğretmeninizin katı olduğunu düşünüyorsanız, patronunuzla tanışana dek bekleyin. Kendi işini garantiye alması gerekmeyecek, bu yüzden biraz daha sinirli olacak. Siz işleri batırdığınızda, size kendinizi nasıl hissettiğinizi sormayacak.


	 -Okulunuz, kazananları ve kaybedenleri mezun etmiş olabilir. Yaşam öyle yapmaz.


	-Küçük düşmek, yaşamın bir parçasıdır. Alışın.


	 -Aileniz ve kardeşiniz, düşündüğünüz kadar utanç verici değiller. Asıl utanç verici olan, nankörlük, kabalık ve somurtkanlıktır.


	 -Hayat, dönemlere bölünmez. Ve siz, yazları tatilde değilsiniz.


	 -Televizyon, gerçek hayat değildir. Siyah-beyaz filmlerde gördüğünüz insanlar, gerçek hayatta renkliydiler. Ve dünya dönmeye, siz doğduğunuzda başlamadı.


	-Şu yaşadıklarınızı yaşayan ilk ve tek insan siz değilsiniz.


	 -Meslektaşlarınız arkadaşınız olacak diye bir şey yok ve arkadaşlarınız, aileniz değil.


	 -Kusursuz değilsiniz, olmak zorunda da değilsiniz.


	 -Fırsatınız varken, keyfini çıkarın.
Okulda Öğretilmeyen 50 kural - Charles J. Skyes Charles J. Skyes, hiçbir okulun müfredatında yer almayan elli yaşam dersi veriyor. Burada, insanların dünyada karşılaşacakları gerçekleri ve ailelerin nasıl kontrolü tekrar ele alacaklarına dair dürüst gerçekleri bulacaksınız. Skyes'ın kuralları içten, komik ve zorlu. Bunlardan bazıları; -Hayat adil değildir. Alışın. -Gerçek dünya, öz saygınızı, okulunuz kadar önemsemeyecek. Siz kendinizi iyi hissetmeden önce, bir şeyler başarmanızı bekleyecek. -Babacığınız ne derse desin, siz bir prenses değilsiniz… -Öğretmeninizin katı olduğunu düşünüyorsanız, patronunuzla tanışana dek bekleyin. Kendi işini garantiye alması gerekmeyecek, bu yüzden biraz daha sinirli olacak. Siz işleri batırdığınızda, size kendinizi nasıl hissettiğinizi sormayacak. -Okulunuz, kazananları ve kaybedenleri mezun etmiş olabilir. Yaşam öyle yapmaz. -Küçük düşmek, yaşamın bir parçasıdır. Alışın. -Aileniz ve kardeşiniz, düşündüğünüz kadar utanç verici değiller. Asıl utanç verici olan, nankörlük, kabalık ve somurtkanlıktır. -Hayat, dönemlere bölünmez. Ve siz, yazları tatilde değilsiniz. -Televizyon, gerçek hayat değildir. Siyah-beyaz filmlerde gördüğünüz insanlar, gerçek hayatta renkliydiler. Ve dünya dönmeye, siz doğduğunuzda başlamadı. -Şu yaşadıklarınızı yaşayan ilk ve tek insan siz değilsiniz. -Meslektaşlarınız arkadaşınız olacak diye bir şey yok ve arkadaşlarınız, aileniz değil. -Kusursuz değilsiniz, olmak zorunda da değilsiniz. -Fırsatınız varken, keyfini çıkarın.
İçimizdeki Biz - Doğan Cüceloğlu
İçimizdeki BİZ, yaşamımızdaki dayanışma gerçeğinin temelidir. Bu gerçeği yaşayan insanlar birbirlerine güven duyarlar. Aile yaşamı, komşuluk ilişkileri, ekonomik ve politik yaşam bu güven üstüne kurulur. Böyle bir toplumda trafik ışığında motoru stop eden arabanın sürücüsüne yardım eli uzanır; çocukların ve toprağın geleceğine sahip çıkılır. Evlerin içi kadar sokakların ve kentlerin temizliğine de önem verilir. 

Dayanışma bilincinin olmadığı yerde, Sen-ben anlayışı hakimdir. Evrendeki dayanışma gerçeğinin fark edilmesi BİZ bilincinin temelini oluşturur. 

Bu kitap, Sen-Ben Anlayışı üzerine kurulmuş aile ve iş yaşamının sorunlarını irdelemekte ve çözümün BİZ bilincinde yattığını göstermektedir.
İçimizdeki Biz - Doğan Cüceloğlu İçimizdeki BİZ, yaşamımızdaki dayanışma gerçeğinin temelidir. Bu gerçeği yaşayan insanlar birbirlerine güven duyarlar. Aile yaşamı, komşuluk ilişkileri, ekonomik ve politik yaşam bu güven üstüne kurulur. Böyle bir toplumda trafik ışığında motoru stop eden arabanın sürücüsüne yardım eli uzanır; çocukların ve toprağın geleceğine sahip çıkılır. Evlerin içi kadar sokakların ve kentlerin temizliğine de önem verilir. Dayanışma bilincinin olmadığı yerde, Sen-ben anlayışı hakimdir. Evrendeki dayanışma gerçeğinin fark edilmesi BİZ bilincinin temelini oluşturur. Bu kitap, Sen-Ben Anlayışı üzerine kurulmuş aile ve iş yaşamının sorunlarını irdelemekte ve çözümün BİZ bilincinde yattığını göstermektedir.
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören
Bu kitabı niye yazdım? 
Krushen diye bir Amerikalı dilbilimci seminerinde, İngiltere'de Güzin Abla benzeri bir köşe yazarına giden mektubu anlatmıştı. Mektup şöyleydi: 

"Sevgili Kathy, 

Biriyle ilişkim var, fakat onunla evlenip evlenmemek konusunda kararsızım. Beni çok kıskanıyor. Birkaç kere şiddet de uyguladı. Kavgacı. Ayrıca bana hiç güveni yok. Bir gün beni eve bıraktıktan iki saat sonra telefon açtı, amacı benim evde olup olmadığımı anlamaktı. Bir sabah onu kapımın önünde uyurken buldum. Ayrıca çok asabi; bu da kararsızlığımı arttırıyor. En ufak bir şeyden parlayabiliyor. Aslında düşünüyorum da beni sevdiğini gösteren hiçbir şey yapmıyor, niye onunla birlikteyim ki? Evet doğruyu söylemek gerekirse, yanlış kişiyle birlikteyim. Evet kararımı verdim. Neyse Kathy umarım sen iyisindir!!
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören Bu kitabı niye yazdım? Krushen diye bir Amerikalı dilbilimci seminerinde, İngiltere'de Güzin Abla benzeri bir köşe yazarına giden mektubu anlatmıştı. Mektup şöyleydi: "Sevgili Kathy, Biriyle ilişkim var, fakat onunla evlenip evlenmemek konusunda kararsızım. Beni çok kıskanıyor. Birkaç kere şiddet de uyguladı. Kavgacı. Ayrıca bana hiç güveni yok. Bir gün beni eve bıraktıktan iki saat sonra telefon açtı, amacı benim evde olup olmadığımı anlamaktı. Bir sabah onu kapımın önünde uyurken buldum. Ayrıca çok asabi; bu da kararsızlığımı arttırıyor. En ufak bir şeyden parlayabiliyor. Aslında düşünüyorum da beni sevdiğini gösteren hiçbir şey yapmıyor, niye onunla birlikteyim ki? Evet doğruyu söylemek gerekirse, yanlış kişiyle birlikteyim. Evet kararımı verdim. Neyse Kathy umarım sen iyisindir!!
Kendi Kutup Yıldızını Bul - Nüvide Gültunca Tulgar
Seçtiğiniz hayat sizi mutlu ediyor mu? Yoksa başkalarının hayatını yaşamaktan, başkalarının arzularını karşılamaya çalışmaktan yorulduğunuzuz mu hissediyorsunuz? Kendinizi bu ormanın içinde kaybolmuş hissediyorsanız üzülmeyin. Sizi karanlılardan çıkaracak olan birisi var: Kendiniz! Başınızı yukarı kaldırın, bakın ve görün; kendi kutup yıldızınızı bulun, onu izleyin.

Bu kitapta yer alan bütün cümleler, yaşam enerjinizi yitirdiğinizi hissettiğinizde ya da zorluklarla baş etmeye çalışırken yeterli güce sahip olmadığınızı düşündüğünüzde size güç verecek cümleler…
Yazılarından ya da söylemlerinden alıntılar bulacağınız kişiler her çağdan, her yaştan ve her ülkeden yüreğimize hitap ediyorlar. Leonardo da Vinci'den Mevlana'ya, Epictetos'tan Katharine Hepburn'e, Stendahal'den Rahibe Teresa'ya kadar herkes burada size, Bize, insanlığa sesleniyorlar.
Kendi Kutup Yıldızını Bul - Nüvide Gültunca Tulgar Seçtiğiniz hayat sizi mutlu ediyor mu? Yoksa başkalarının hayatını yaşamaktan, başkalarının arzularını karşılamaya çalışmaktan yorulduğunuzuz mu hissediyorsunuz? Kendinizi bu ormanın içinde kaybolmuş hissediyorsanız üzülmeyin. Sizi karanlılardan çıkaracak olan birisi var: Kendiniz! Başınızı yukarı kaldırın, bakın ve görün; kendi kutup yıldızınızı bulun, onu izleyin. Bu kitapta yer alan bütün cümleler, yaşam enerjinizi yitirdiğinizi hissettiğinizde ya da zorluklarla baş etmeye çalışırken yeterli güce sahip olmadığınızı düşündüğünüzde size güç verecek cümleler… Yazılarından ya da söylemlerinden alıntılar bulacağınız kişiler her çağdan, her yaştan ve her ülkeden yüreğimize hitap ediyorlar. Leonardo da Vinci'den Mevlana'ya, Epictetos'tan Katharine Hepburn'e, Stendahal'den Rahibe Teresa'ya kadar herkes burada size, Bize, insanlığa sesleniyorlar.
Güçlü Beyin - Ahmet Yıldız
Herkeste var olan, ancak herkes tarafından etkili kullanılamayan bir güçtür beyin. Fark edilmesi, öneminin anlaşılması için yüzyıllar geçmesi gerekti. Son otuz yıldır beyin hakkında daha çok şey biliyoruz. Ama bu bilgiler bile okyanusta bir damla misalidir. Beyin hakkında her gün yeni bilgiler, yeni araştırmalar, yeni makaleler yayımlanıyor. Ancak biz onun hakkında hâlâ çok az şey biliyoruz. Hayatını beyinle yöneten “sen”, beynin hakkında daha fazla bilgi ister misin? 

-Güç senin içinde saklı 

-Beynin içinde gezelim: Beynin biyolojisi

-Büyük bir şehir: Beynin öğrenme bölümler

-Beynini rahat bırak: Beyni öğrenmeye hazırlama

-Duygusal öğrenme

-Beyin nasıl bir şey

-Her beyin kendine özgüdür
Güçlü Beyin - Ahmet Yıldız Herkeste var olan, ancak herkes tarafından etkili kullanılamayan bir güçtür beyin. Fark edilmesi, öneminin anlaşılması için yüzyıllar geçmesi gerekti. Son otuz yıldır beyin hakkında daha çok şey biliyoruz. Ama bu bilgiler bile okyanusta bir damla misalidir. Beyin hakkında her gün yeni bilgiler, yeni araştırmalar, yeni makaleler yayımlanıyor. Ancak biz onun hakkında hâlâ çok az şey biliyoruz. Hayatını beyinle yöneten “sen”, beynin hakkında daha fazla bilgi ister misin? -Güç senin içinde saklı -Beynin içinde gezelim: Beynin biyolojisi -Büyük bir şehir: Beynin öğrenme bölümler -Beynini rahat bırak: Beyni öğrenmeye hazırlama -Duygusal öğrenme -Beyin nasıl bir şey -Her beyin kendine özgüdür
Bilinçaltının Gücü - Joseph Murphy
Senelerdir Amerika'da En Çok Satan Bireysel Gelişim Kitaplarından Biri.

Düşüncelerinizi Değiştirirseniz Kaderinizi de Değiştirirsiniz

Neden bir insan üzgünken diğeri mutludur?

Neden bir insan korkak ve endişeliyken diğeri inanç ve güven doludur?

Neden bir insan amansız olduğu söylenen bir hastalıktan kurtulurken diğeri iyileşemez?

Neden bir insanın güzel, lüks bir evi varken diğeri derme çatma bir yerde yaşamak zorundadır?

Neden bir insan tam bir başarı örneğiyken diğeri sefil haldedir?

Neden bir konuşmacı ilgi çekici ve son derece popülerken, diğeri sıradan ve sönüktür?

Neden bir insan işinde ya da mesleğinde bir dehayken, diğeri hayatı boyunca hiçbir şey yapmadan ya da başarmadan düşe kalka yürümeye çalışır?

Neden bu kadar fazla hoşgörülü ve ahlaklı insan zihnindeki ve bedenindeki olumsuzlukların acısını çekiyor?

Neden ahlaksız pek çok kişi başarılı, zengin ve sağlıklı olup bunun keyfini çıkarıyor?

Neden bir insan mutlu bir evlilik sürerken diğeri evliliğinde mutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşıyor?

Bu soruların yanıtı, bilinç ve bilinçaltınızın işleyişinde gizli olabilir mi?

Kesinlikle evet.
Bilinçaltının Gücü - Joseph Murphy Senelerdir Amerika'da En Çok Satan Bireysel Gelişim Kitaplarından Biri. Düşüncelerinizi Değiştirirseniz Kaderinizi de Değiştirirsiniz Neden bir insan üzgünken diğeri mutludur? Neden bir insan korkak ve endişeliyken diğeri inanç ve güven doludur? Neden bir insan amansız olduğu söylenen bir hastalıktan kurtulurken diğeri iyileşemez? Neden bir insanın güzel, lüks bir evi varken diğeri derme çatma bir yerde yaşamak zorundadır? Neden bir insan tam bir başarı örneğiyken diğeri sefil haldedir? Neden bir konuşmacı ilgi çekici ve son derece popülerken, diğeri sıradan ve sönüktür? Neden bir insan işinde ya da mesleğinde bir dehayken, diğeri hayatı boyunca hiçbir şey yapmadan ya da başarmadan düşe kalka yürümeye çalışır? Neden bu kadar fazla hoşgörülü ve ahlaklı insan zihnindeki ve bedenindeki olumsuzlukların acısını çekiyor? Neden ahlaksız pek çok kişi başarılı, zengin ve sağlıklı olup bunun keyfini çıkarıyor? Neden bir insan mutlu bir evlilik sürerken diğeri evliliğinde mutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşıyor? Bu soruların yanıtı, bilinç ve bilinçaltınızın işleyişinde gizli olabilir mi? Kesinlikle evet.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >