Muhtarlık pusulası bulunmayan zarflar 'geçersiz oy' mu sayılır?

Türkiye yerel yöneticilerini seçti.
Türkiye yerel yöneticilerini seçti.

İstanbul'da seçimin galibinin henüz belirsizliğini koruması ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'ın, usulsüzlük tespit edildiğini ve 39 ilçe için seçim kurullarına itirazda bulunulduğunu açıklamasının ardından gözler geçersiz oylara çevrildi. 319 bin 578 geçersiz oyun olduğu İstanbul'da bazı oyların 'muhtarlık pusulası bulunmadığı' gerekçesiyle iptal edildiğinin bildirilmesi, kamuoyunda çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Peki, muhtarlık pusulasını zarfa koymayanların kullandıkları oylar iptal mi ediliyor?

Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen seçimlerde büyükşehir olmayan iller için, il genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için 5 farklı pusula 3 zarfa kullanılıyordu.

Büyükşehirlerde ise büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için farklı zarflar kullanılıyordu.

  • Bu zarfların karıştırılması nedeniyle özellikle yerel seçimlerde yaklaşık 2 milyon seçmenin oyu geçersiz sayılıyordu.

24 Haziran seçimleriyle başlayan "tek zarf, tek sandık" uygulaması 31 Mart yerel seçimlerinde de devam etmişti. Belediye başkanlığı, belediye, il genel meclisi ve muhtarlık için kullanılan oylar tek zarfa koyuldu ve tek bir sandığa atıldı.

Muhtarlık oyu kullanmayanların oyları iptal mi edildi?

  • Muhtarlık seçiminde tercih belirtmeyen seçmenin oyu, 'iptal sayılacak haller' dışında kaldığı sürece diğer kullandıkları oylara herhangi bir etki etmiyor.

Oy sayım ve döküm işlemlerinden bir kare.
Oy sayım ve döküm işlemlerinden bir kare.

Bu duruma göre AK Parti'nin itirazı kapsamında incelenecek sonuçlar için 'muhtarlık' oyları da gündeme gelebilir. Buna göre muhtarlık pusulası bulunmayan zarfların 'geçersiz' sayıldığı durumlar iptal edilecek. İstanbul'da sonuçların doğrudan etkilenmesi bekleniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >