Müsilaj temizleniyor ama balıkçılık üzerindeki etkisi iki yıl sürebilir

Arşiv
Arşiv

İstanbul'da son zamanlarda çevre felaketine dönüşen müsilajın etkisi Marmara Denizi'nin yüzeyinde azalmaya başladı. Ancak uzmanlar müsilajın, balıkçılık üzerindeki etkisinin iki yıl daha sürebileceğini belirtiyor.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi'nde müsilajın 3'te 2 oranında azaldığını söyledi.

"Alınan önlemlerle müsilaj ciddi oranda azaldı"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 22 maddelik, 'Marmara Denizi Koruma Eylem Planı' kapsamında 8 Haziran'da başlattığı girişimle, müsilajı temizleme çalışmaları devam ediyor.


Marmara Denizi'nde müsilajın hızla azaldığını belirten Prof. Dr. Gazioğlu, "Marmara Denizi'nde müsilajın azalmasını bizler uydu görüntüleri ile çok rahat bir şekilde tespit edebiliyoruz. Son 4 ayın müsilaj uydu görüntülerine göre Marmara Denizi yüzde 1'i oranında müsilaj ile kaplıyken şu an ise bu ortalama yüzde 0,3 seviyesine kadar geriledi" şeklinde konuştu.

Gazioğlu, "Şu an alınan önlemlerle ciddi bir şekilde Marmara Denizi'nde müsilajın azaldığı belirgin. Şu an sadece denizin yüzey alanında ölçüm yapabiliyoruz" dedi.

"Balıkçılık üzerine etkisi iki yıl sürebilir"

Tedbirlerin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Gazioğlu, "Müsilajı doğuran pek çok faktör var. Bu faktörlerden biri besin kaynakları. Müsilajın azalmasında şu an bu besin kaynaklarının azalması neden oldu" diye konuştu.

"Yine müsilaj ile ilgili alınan önlemlerin çok büyük etkisi var. Özellikle Susurluk ve Ergene'de burada çalışmalar daha da artırılmalı" diyen Gazioğlu, şunları kaydetti:

"Bu tür çevre felaketleri görülmediği sürece unutulmaya yüz tutar. Şu anda görmüş olduğumuz köpüklü yapıyı yakında unutabiliriz. Ancak müsilajın balıkçılık üzerine etkisi 2 yıl daha sürer. Çünkü denizin dibinde bulunan jelimsi yapı, o kadar kolay yok olmuyor."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >