Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya devleti tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya devleti tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Polonya, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu 2022 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi. QHA’ya konuşan Polonyalı insan hakları savunucusu Piotr Hlebowicz, Kırımoğlu’nun Polonya Parlamentosunun Alt Meclisi (Sejm) Başkan Yardımcısı Malgorzata Gosiewska tarafından Nobel Barış Ödülü aday gösterildiğini aktardı.

2022 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilenler arasında İngiliz doğa tarihçisi David Attenborough, Dünya Sağlık Örgütü ve Belaruslu muhalif lider Svetlana Tihanovskaya da yer alıyor. Nobel Barış Ödülü adayları arasında Tuvalu’nun Dışişleri Bakanı Simon Kofe ve Papa Francis’in de yer aldığı açıklandı.

Kırımoğlu'nun Nobel Barış Ödülüne adaylığı yeniden gündemde

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Abmecit Süleymanov, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi için Aralık 2020’de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine başvuruda bulunmuştu. Kırımoğlu, 2009, 2011 ve 2015 yıllarında da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

2011 yılında, Ukrayna, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye ve ABD’den 17 profesör ve Ukrayna, Kanada ve Avrupa Birliği Parlamentosundan 3 milletvekili Kırımoğlu’na Nobel Barış Ödülü verilmesi için başvuru yaptı. O dönemde söz konusu başvuru, Almanya’daki Tehdit Altındaki Halklar Örgütünün (Gesellschaft für bedrohte Völker) girişimiyle yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >