Mustafa Kutlu’nun ‘Uzun Hikaye’si sinemadan sonra şimdi de tiyatro sahnesinde

Mustafa Kutlu'nun 'Uzun Hikaye' adlı hikaye kitabı sinemadan sonra şimdi de tiyatroya uyarlanıyor. Ne olursa olsun doğru bildiği yoldan ayrılmayan Bulgaryalı Ali'nin destansı hikayesini işleyen eser, Karanfil Tiyatro ekibi tarafından tek perdelik oyun olarak uyarlandı.

Usta yazar Mustafa Kutlu'nun 'Uzun Hikaye'si tiyatro sahnesine uyarlandı. Adalet kavramına dikkat çeken oyunun yönetmeni Vural Eyikan, yazarın aile üzerinden bir dönemin Türkiye'sine ayna tuttuğu eser için, “Ali'nin mücadelesi sayesinde, doğru her yerde söylenir mi sorusunun peşine düştük" diyor.

Oyunu sahneye taşımakla riskli bir iş yaptıklarına dikkat çeken Yönetmen Vural Eyikan, “Kitap ve sinemadan sonra karşımızda konuya hakim izleyiciler var. Bunla ilgili ne yapabiliriz diyerek de düşündük. Umarım başarılı olmuşuzdur" diyor. Günümüzde hak ve adalet kavramlarının yer değiştirmiş olduğuna değinen Eyikan, “Bürokrasi içindeki yaftalama girişimleri sonucu yalnız kalan ve diyar diyar dolaşan Ali, her gittiği yerde kendi doğrusunu, çizgisini koruyor. Kutlu, çekirdek aile üzerinden bir dönemin Türkiye'sine ayna tutuyor. Bu mücadele sayesinde, doğru her yerde söylenir mi sorusunun peşine düştük" ifadelerini kullanıyor.

Tanışmak için geç kalmışız

Eyikan hazırlık dönemi hakkında şunları söylüyor: “Mustafa Kutlu'yu araştırırken bir hazine olduğunu öğrenip bu değerle geç karşılaştığımız için hayıflandık." Mustafa Kutlu adını görür görmez rolüne bakmadan teklifi kabul ettiğini söyleyen oyuncu Şenol Kara ise “Sağ sol kavramı gözetmeksizin doğru insan nasıl olur sorusuna cevap veren bir yapım" diyor.

Uzun Hikaye'yi uyarlayan ve oyunda Mustafa'yı canlandıran Ali Poyraz, “Babasına hayran bir çocuğun zamanla onu sorgulamasını izliyoruz. Metinde kendimden parçalar buldum" diyor. 'Uzun Hikaye' yarın saat 19.00'da Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde izleyici karşısına çıkacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >