Mustafa Sarıgül'ün hareketli geçen siyasi yaşamı

Mustafa Sarıgül
Mustafa Sarıgül

31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde yeniden aday olmak istediğini belirten eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'den istifa ettiğini açıkladı. 4 ayrı siyasi partide görev alan Sarıgül’ün hareketli geçen siyasi yaşamından akılda kalanları derledik.

31 Mart 2019’da gerçekleşecek yerel seçimlerde Şişli Belediye Başkanlığı için adaylığı adı geçen Mustafa Sarıgül CHP’yle yollarını ayırdı.

Sarıgül yaptığı yazılı açıklamada, “Yıllarımı verdiğim, içinde olmaktan onur duyduğum ve hep duyacağım Cumhuriyet Halk Partisi’nden üzülerek istifa ediyorum” dedi.

Sarıgül yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

  • "Yıllardır gece gündüz çalışmaktan yorulmayan ben, dört yıldır gece gündüz Şişli’de yerel seçimlere hazırlanan ben, seçimlere sadece ve sadece iki ay kalmasına rağmen yaşadığımız belirsizlikten, beklemekten ve bekletilmekten yoruldum!"

Mustafa Sarıgül, 31 Mart'taki yerel seçimlerde Şişli’den aday olacağını da vurguladı; ama herhangi bir parti ismi telaffuz etmedi.

Mustafa Sarıgül’ün hareketli geçen siyasi yaşamını derledik.

Siyasete CHP'de başladı

                                    Mustafa Sarıgül siyasi yaşamına Cumhuriyet Halk Partisi Şişli İlçesi Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyeliği ile başladı. Daha sonra Gençlik Kolu Yönetim Kurulu sekreterliği, Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Başkanlığı, ilçe başkanlığı, il başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu süreler içinde CHP Kurultay Delegesi olarak Şişli İlçesinin temsil yetkisini kullandı.
Siyasete CHP'de başladı Mustafa Sarıgül siyasi yaşamına Cumhuriyet Halk Partisi Şişli İlçesi Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyeliği ile başladı. Daha sonra Gençlik Kolu Yönetim Kurulu sekreterliği, Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Başkanlığı, ilçe başkanlığı, il başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu süreler içinde CHP Kurultay Delegesi olarak Şişli İlçesinin temsil yetkisini kullandı.
Sosyal Demokrat Halkçı Parti listesinden parlamentoya girdi

                                    Sarıgül 1987 Genel Seçimlerinden önce yapılan ön seçimde en yüksek oyla liste başı olurken seçmenin kullandığı tercihli oyların da çoğunu alarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden TBMM 18. Dönem İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Türkiye’nin en genç milletvekili olarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Erdal İnönü ile birlikte parlamentoda görev yaptı.
Sosyal Demokrat Halkçı Parti listesinden parlamentoya girdi Sarıgül 1987 Genel Seçimlerinden önce yapılan ön seçimde en yüksek oyla liste başı olurken seçmenin kullandığı tercihli oyların da çoğunu alarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden TBMM 18. Dönem İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Türkiye’nin en genç milletvekili olarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Erdal İnönü ile birlikte parlamentoda görev yaptı.
DSP'den Şişli Belediye Başkanlığına seçildi

                                    Sarıgül İlk kez 1994'te aday olduğu; ancak kazanamadığı Şişli Belediye Başkanlığı'nı yine Demokratik Sol Parti adayı olarak katıldığı 1999 Yerel Seçimlerinde kazanarak Şişli Belediye Başkanı görevini üstlendi.
DSP'den Şişli Belediye Başkanlığına seçildi Sarıgül İlk kez 1994'te aday olduğu; ancak kazanamadığı Şişli Belediye Başkanlığı'nı yine Demokratik Sol Parti adayı olarak katıldığı 1999 Yerel Seçimlerinde kazanarak Şişli Belediye Başkanı görevini üstlendi.
Yeni Türkiye Partisi'nden CHP'ye hızlı geçiş

                                    Sarıgül, 2002 yılında DSP'den istifa ederek İsmail Cem'in liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi'ne geçti. Ancak YTP'nin siyasi arenada bir varlık gösterememesi üzerine 2003'te YTP'den ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı.
Yeni Türkiye Partisi'nden CHP'ye hızlı geçiş Sarıgül, 2002 yılında DSP'den istifa ederek İsmail Cem'in liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi'ne geçti. Ancak YTP'nin siyasi arenada bir varlık gösterememesi üzerine 2003'te YTP'den ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı.
CHP'den tekrar Şişli Belediye Başkanı seçildi

                                    Sarıgül, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde CHP'den aday olduğu Şişli belediye başkanlığına ikinci kez seçildi.
CHP'den tekrar Şişli Belediye Başkanı seçildi Sarıgül, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde CHP'den aday olduğu Şişli belediye başkanlığına ikinci kez seçildi.
CHP'den ihraç edildi

                                    2004’te aldığı yüzde 67'nin üzerindeki oy oranından cesaret alan Mustafa Sarıgül, CHP liderliğine aday oldu. CHP Yüksek Disiplin Kurulu 25 Mart 2005 tarihinde aldığı kararla  Sarıgül’ü partiden kesin ihraç edilmesine karar verdi.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, parti kararının iptali istemiyle 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Sarıgül, bu kararın iptali için verdiği uzun hukuk mücadelesini 2008'de  kaybetti.
CHP'den ihraç edildi 2004’te aldığı yüzde 67'nin üzerindeki oy oranından cesaret alan Mustafa Sarıgül, CHP liderliğine aday oldu. CHP Yüksek Disiplin Kurulu 25 Mart 2005 tarihinde aldığı kararla Sarıgül’ü partiden kesin ihraç edilmesine karar verdi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, parti kararının iptali istemiyle 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Sarıgül, bu kararın iptali için verdiği uzun hukuk mücadelesini 2008'de kaybetti.
Tekrar DSP'ye dönüş

                                    Sarıgül, 2009 Yerel Seçimleri'nde, bu sefer DSP'den, üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına aday oldu. Sarıgül, bu seçimlerde seçimlerde "Sevgi Kazanacak" sloganıyla yüzde 55 oranında oy alarak, bir önceki seçime göre oy oranı azalmasına rağmen üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına seçildi.
Tekrar DSP'ye dönüş Sarıgül, 2009 Yerel Seçimleri'nde, bu sefer DSP'den, üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına aday oldu. Sarıgül, bu seçimlerde seçimlerde "Sevgi Kazanacak" sloganıyla yüzde 55 oranında oy alarak, bir önceki seçime göre oy oranı azalmasına rağmen üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına seçildi.
Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattı

                                    Mustafa Sarıgül, 2009 yılında Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattı. 2010 yılı ocak ayı başında yeni partisini kuracağını açıklayan Mustafa Sarıgül bu partinin tüzük taslaklarını medyaya açıkladı.22 Haziran 2010 tarihinde yaptığı basın toplantısında Türkiye Değişim Hareketi'nin partileşmeyeceğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığındaki CHP'yi destekleyeceğini açıkladı.
Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattı Mustafa Sarıgül, 2009 yılında Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattı. 2010 yılı ocak ayı başında yeni partisini kuracağını açıklayan Mustafa Sarıgül bu partinin tüzük taslaklarını medyaya açıkladı.22 Haziran 2010 tarihinde yaptığı basın toplantısında Türkiye Değişim Hareketi'nin partileşmeyeceğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığındaki CHP'yi destekleyeceğini açıkladı.
CHP kapıları tekrar Sarıgül’e açıldı

                                    31 Ekim 2013 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ile birlikte yaptığı basın toplantısında yeniden CHP'ye katıldığını açıkladı. 2 Kasım 2013 günü Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye partiden ihracı kalkması için verdiği dilekçe sonrası PM' de onaylanıp 3 Kasım 2013 günü partiden ihracı kalkmış ve resmen tekrar CHP'ye dönmüştür. 

  
2014 yerel seçimlerinde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Mustafa Sarıgül, başkanlığı AK Parti adayı Kadir Topbaş'a 7 puan farkla kaybetmişti.
CHP kapıları tekrar Sarıgül’e açıldı 31 Ekim 2013 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ile birlikte yaptığı basın toplantısında yeniden CHP'ye katıldığını açıkladı. 2 Kasım 2013 günü Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye partiden ihracı kalkması için verdiği dilekçe sonrası PM' de onaylanıp 3 Kasım 2013 günü partiden ihracı kalkmış ve resmen tekrar CHP'ye dönmüştür. 2014 yerel seçimlerinde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Mustafa Sarıgül, başkanlığı AK Parti adayı Kadir Topbaş'a 7 puan farkla kaybetmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >