''Musul operasyonunda koalisyon Türkiye'yi istemiyorsa B planımız devreye girer''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Koalisyon güçleri eğer Türkiye'yi istemiyorlarsa B planımız devreye girer. O da olmuyorsa C planımız devreye girer.''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Biz Irak'ta Irak'ın birliği beraberliği için koalisyon güçleri içerisinde yerimizi almakta kararlıyız. Koalisyon güçleri eğer Türkiye'yi istemiyorlarsa B planımız devreye girer. O da olmuyorsa C planımız devreye girer. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir kabile devleti değildir. Bunu böyle bilsinler'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya'da toplu açılış töreninde, Musul operasyonunda koalisyon güçleri içinde yer almakta kararlı olduğunu belirtti, Erdoğan, yeniden gündeme gelen başkanlık sistemi tartışmaları ile ilgili olarak da referandum çağrısında bulundu. Erdoğan'ın açılış töreninde ki açıklamalarından satır başları:

- 15 Temmuz'un galibi bu aziz millet oldu, kıyamete dek bu kararlılığımız devam edecektir

"15 Temmuz, bu yatırımları hazmedemeyenlerin operasyonlarıdır. Bizim uçaklarımızla, bizim helikopterlerimizle vurdular. Şehitler başımızın üstünde. O akşam o bombaları yağdıranlar güçlü olduklarını zannetmişlerdi. Biz milletimizle iftihar ediyoruz. Uçakları da, tankları da susturdunuz. 15 Temmuz'un galibi bu aziz millet oldu. Duracak mıyız, durmayacağız. Yola aynı şekilde devam edeceğiz. Ne zamana kadar? Kıyamete dek bu kararlılığımız devam edecektir."

- 3. darbe gelecekmiş

Şimdi konuşuyorlar, 3. darbe gelecekmiş... Bir tane ukala, kendini bilmez köşesinden bir şeyler yazıyor. Ne diyor şair, 'Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan'. 15 Temmuz bunun en güzel ifadesi oldu. Birileri farklı şeyler söylediler. Ne dediler, Almanya'ya, İtalya'ya iltica etti... Bilmiyorlar ki biz bu yolda terbiyemizi alırken; eğer lider taşın arkasına saklanırsa millet dağın arkasına saklanır. 'Meydanlara' dediğimizde, 'Ölümüne' dediğimizde benim aziz milletim 81 vilayette meydanlara yürüdü. Şimdi elektrikler kesiliyor meydana, su kesiliyor meydana... Yahu komut bekleyin. Konya'nın yüreğinin nasıl olduğunu biliyoruz. Herkes meydana dendiği zaman evelallah yine koşarız.

- 63 ülke bu DEAŞ'ı halledemiyorsa yöneticileri olarak bu işi bırakalım

Koalisyon güçleri içinde yer alanlar lütfen siz DEAŞ ile mücadeleyi PYD ile değil gelin 63 ülke... 63 ülke bu DEAŞ'ı halledemiyorsa yöneticileri olarak bu işi bırakalım. Burada bir tuzak var, tuzak başka. Oyun bizim üzerimizde oynanıyor. Kusura bakmasınlar biz bu oyuna ne Suriye'de ne de Irak'ta izin vermeyeceğiz. 'Biz PYD ve YPG'ye silah desteğini vermeye devam edeceğiz' diyorlar. Nerede diyorlar, ABD'de seçim kampanyasında. Yazıklar olsun. Senin NATO'da ortağın PYD mi, YPG mi, Türkiye mi? Eğer Türkiye ise bizimle masaya oturacaksın.

- Bizi Başika'ya davet ettiniz şimdi de 'buradan çıkın' diyorsun

Bazıları diyor ki 'Başika'dan çıkın, çekilin'. Biz elimizi kolumuzu sallaya sallaya oraya gelmedik ki. Başika'ya bizi davet eden sizsiniz. Bizi Başika'ya davet ettiniz şimdi de 'buradan çıkın' diyorsun. Kusura bakma, orada benim soydaşlarım var. Orada Türkmen kardeşlerim var, oralarda benim Arap, Kürt kardeşlerim var, bize 'gelin diyorlar, bize yardımcı olun' diyorlar ve Sayın İbadi, işte bizi ziyaret geldiğinde bizzat kendisi bu talebini yaptı. Onun üzerine biz de oraya gittik. Şimdi oradan çekilmek... Kusura bakma.

- Birkaç hafta içinde yeni uygulamalar geliyor.

Bu yapının içinde olanlardan 15 Temmuz'dan sonra gerçek anlamda pişmanlık duyan çok az kişinin olduğunu görüyorum. İnlerine gireceğiz dedik, girdik. Ama bitmedi. Kaçacak delik arayacaklar. Şimdi yeni uygulamalar geliyor. Birkaç hafta içinde göreceksiniz.

- Eğer milletim bu işe 'evet' diyorsa 'hayırlı olsun' diyelim ve başkanlık sistemine adımı atalım

Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007 yılında cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği ile oluşturulmuştur. Şimdi milletim ne diyor? Yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda milletim 'başkanlık sistemi' diyor. Milletim diyor. Ben de diyorum ki parlamentodaki siyasi partilerimize, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi?' Milletin. Gelin millete götürelim. Eğer milletim bu işe 'evet' diyorsa 'hayırlı olsun' diyelim ve başkanlık sistemine adımı atalım. Siyaset kurumunun yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda inisiyatif alması partilerimizi zayıflatmaz, tam tersine güç kazandırır.

Konyada'ki açılış töreninden görüntüler


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >