Mutasyonlu virüsler Türkiye'de kaç kişide görüldü?

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası Twitter hesabından yazılı açıklama yaptı. Virüsün hızla yayıldığına ve tedbirli davranılması gerektiğine dikkat çeken Koca, 76 ilde 41 bin 488 İngiltere, 9 ilde 61 Güney Afrika, bir ilde 427 California/New York ve bir Brezilya mutantı tespit edildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kontrollü normalleşme süreci, koronavirüsün seyri ve aşı gibi başlıkların ele alındığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, mutant virüsün artışına dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Mutant virüsler yayılım hızını artırdı"

Ülkemizde mutasyona uğramış koronavirüs vakaları sıkı takip ile yakalanmaktadır. Alınan tüm tedbirlere rağmen maalesef gün geçtikçe mutant virüsler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır. Mutant virüsle enfekte olduğu tespit edilen kişileri daha sıkı izolasyon kurallarına tabi tutuyoruz. Bugüne kadar 76 ilimizde toplam 41.488 B.1.1.7 (İngiltere) mutantı, 9 ilimizde toplam 61 B.1.351 (Güney Afrika) mutantı, 1 ilimizde 2 B.1.427 (California-NewYork) mutantı ve 1 adet de P.1 (Brezilya) mutantı tespit edilmiştir. Bu hızlı bulaşan varyantlara karşı halen tedbirden ve aşıdan başka silahımız yok. Bu silahlarımızın yetersiz olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor. Ancak her ikisinin de zorlukları var. Aşı için küresel bir tedarik güçlüğü, tedbir için de bir yılın verdiği yorgunluk var. Hep birlikte el ele bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum.


"10 milyonun üzerinde aşılama gerçekleştirdik"

Aşı tedariki ve uygulama performansımız konusunda, küresel koşulların tüm engellerine rağmen aşı üretme kapasitesi erken devreye girmiş ülkelerle rekabet eder durumdayız. 10 milyonun üzerinde aşılama gerçekleştirmiş durumdayız. Aşı tedarikine paralel olarak bu performansımız bazı dönemler yavaşlasa da artarak devam edecektir. Zor günleri geride bırakmak için ihtiyacımız olan tek şey, millet olarak birlikte mücadelenin tüm gereklerini üstün bir sorumluluk duygusuyla sahiplenmektir. Unutmayalım! İnanç, azim ve kararlılık olduğu sürece kırmızı, maviye en yakın renktir. Yarın bir aksilik olmazsa bir konuşma yapmak üzere huzurlarınızda olacağımı bildirmek isterim. Bu vesileyle bütün vatandaşlarımızın Miraç kandilini tebrik ediyor, salgın hastalıktan arınmış bir dünyanın müjdecisi olmasını diliyorum."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >