Mutsuzluğunuzun sebebi Facebook olabilir

Yapılan araştırmalar, sosyal medya kullanımının mutsuzluğu tetiklediğini gösteriyor. Üstelik Facebook, yoğun kullanıcı kitlesi bakımından bu konuda başı çekiyor.

Sosyal ağların çeşitli sebeplerden dolayı insanları mutsuz ettiği uzun zamandır biliniyor. Son yapılan araştırmalar, bu kezi daha da kuvvetli hale getiriyor. Danimarka'nın en eski ve köklü üniversitelerinden biri olan Kopenhag Üniversitesi, kısa bir süre önce konuyla ilgili yaptığı araştırmaları paylaştı.

En büyük 'sosyal medya mutsuzluğu' kullanıcı kitlesinin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak Facebook'ta yaşanıyor. Araştırmalara göre bu sosyal ağ, 'Facebook Kıskançlığı' şeklinde isimlendirilen yeni bir stres çeşidini tetikliyor.


Facebook'u bir hafta boyunca kullanmayı bırakan kişilerin daha mutlu ve iş hayatında daha üretken olduğu belirtiliyor. Elde edilen veriler, toplamda 1095 kişi üzerinde yapılan araştırma ve analizler doğrultusunda ortaya çıkıyor. Araştırmanın çok büyük bir bölümü (%86) kadınları kapsıyor. Ancak, erkekler üzerinde de benzer sonuçlar gözlemleniyor. Elbette 1095 kişi arasında yapılan araştırma çok sığ sonuçlar verebilir. Ancak yine de konuyla ilgili fikir sahibi olunması açısından büyük önem taşıyor.

Araştırmanın en dikkat çekici kısmı 19 - 32 yaş arasındaki kişilerin Facebook mutsuzluğundan daha çok etkilenmeleri. Bu yaş aralığındaki kişiler psikolojik olarak diğer kişilere göre daha çabuk etkileniyor.

Hatta birçok ülke sosyal medya kullanıcılarına terapi programı uygulamaya başladı. Masaüstü tarafında web tarayıcısında artık sabit bir sekme haline gelen Facebook, mobilde de kullanıcıların hiç kapatmadığı uygulamalardan biri. Dolayısıyla kullanımı kademeli bir şekilde azaltmak ve sosyalleşmek psikolojik açıdan büyük fayda sağlayabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >