Namazınızı riske atmayın: Seccadelerdeki gizli sembollere dikkat

Üzerinde başka inançlara ait semboller ve uygun olmayan hayvan figürleri bulunan seccadeler namazımızı sıkıntıya sokar mı?
Üzerinde başka inançlara ait semboller ve uygun olmayan hayvan figürleri bulunan seccadeler namazımızı sıkıntıya sokar mı?

● Son dönemlerde gizli simgeler ve semboller taşıyan bazı seccadeler dikkatleri çekiyor. Mescitlerde ve satış noktalarında yer alan bu namazlıklar, farklı inançlara ait figürleri üzerinde bulunduruyor.


● Yabancı firmalar tarafından üretilen ve Türkiye pazarında yer bulan seccadelerin bazılarının tasarımları, masonik işaretler, 'domuz' figürüleri ve hristiyan sembolleri taşıyor.


● Bir vatandaş girdiği mescitte karşılaştığı görüntüyü kaydederek sosyal medyada paylaştı. Nerede kaydedildiği belirtilmeyen görüntülerde seccade üzerinde gizli kalmış bazı figürler fark ediliyor.


● İlahiyatçılar ise figür taşıyan seccadeler arasında ayrım yapılmamasından yana. Buna göre figür İslami dahi olsa seccadenin üzerinde sembollerin yer alması namazlık koşulları için uygun değil.

Son dönemde camilerde, evlerde bulunan seccadelerin üzerinde yer alan farklı dini inançların hatta dinimizce haram kılınmış hayvanların bir takım sembollerinin olması vatandaşlar tarafından oldukça tepki ile karşılanmıştı. Seccadelerin asıl olarak, kılınacak temiz bir alan oluşturmak için pratik çözüm olarak düşünülmüş ve yüz yıllardır bir gelenek haline gelmiş yaygının ismidir. İslami bir dayanağı bulunmamasına karşın hadisi şerifte şöyle geçiyor:

Rasûlüllah (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: Yeryüzü benim için mescit ve temiz kılınmıştır

(Buhari, Salat, 56)

Bunun yanında şiddetli sıcaktan korunmak için Ashabın elbisileri ve sarıkları üzerine secde ettikleri rivayet edilir. (Nesai, Tatbik, 59; Buhari, Salat, 23)

Seccadelerin sade ve üzerinde sembol olmayanı namaz için en uygun olanıdır.
Seccadelerin sade ve üzerinde sembol olmayanı namaz için en uygun olanıdır.

İthal edilen seccadelerde masonik semboller ve hayvan figürleri olabiliyor

Yabancı firmalar tarafından üretilen bazı seccadelerin üzerinde yer alan sembollerin masum olmadığı ortaya çıktı. Özellikle ithal edilen seccadelere dikkatli bakıldığında ortaya inanılmaz görüntüler çıkıyor. Birkaç incelemeyle fark edilebilecek bu görüntülerin temelinde masonik işaretler, domuz figürleri ve hristiyan sembolleri çıkıyor.

Örneğin bu seccadede domuz figürleri yer alıyor:

İlk bakışta normal bir seccadeden bir farkı gözükmese de yakından bakıldığı zaman gerçek ortaya çıkıyor.
İlk bakışta normal bir seccadeden bir farkı gözükmese de yakından bakıldığı zaman gerçek ortaya çıkıyor.

Papaz resimli seccade örnek 2:

Seccadelerde Hristiyanlığın temel sembollerinden papaz figürü de bulunuyor.
Seccadelerde Hristiyanlığın temel sembollerinden papaz figürü de bulunuyor.

'Kusurlu' seccadeler kasıtlı olarak üretiliyor

Bir çok ülke Müslüman olan vatandaşlarının ibadetlerini kısıtlamakta uyarılara uymayanlar ise cezai sistemle sindirilmeye çalışılıyor. Bunun en bariz örneğini Arakan, Doğu Türkistan, Rusya ve Çin'de görmemiz mümkün. Bu ülkeler devlet eliyle Müslüman vatandaşlarına özellikle inanç özgürlükleri açısından baskı uyguluyor. Günümüz siyasi düzleminde birçok inanç sistemi ve bu sistemin içerisinde yer alan insanlar devletler tarafından baskıyla sindirilmeye çalışılıyor. İbadetin her türlüsüne müdahalenin yaşandığı bu süreçte, Müslümanların üzerinde 5 vakit namaz kıldığı seccadeler art niyetli kimseler tarafından üretiliyor ve üzerilerine bir müminin dikkatini dağıtabilecek bunun ötesinde bir mesaj verebilecek figürler, semboller yer alıyor.

Dünyadaki birçok Müslüman seccadeler konusundaki hassasiyetini dile getiriyor ve bunun kasıtlı olarak yapıldığını belirtiyor.
Dünyadaki birçok Müslüman seccadeler konusundaki hassasiyetini dile getiriyor ve bunun kasıtlı olarak yapıldığını belirtiyor.

Vatandaşlar seccadelerin üzerindeki sembollerden rahatsız

Seccadelerin kasıtlı olarak manipüle edildiği konusunda hemfikir olan Müslüman vatandaşlar bu durumdan duydukları rahatsızlıkları kendi imkanlarıyla yaptığı duyurularla belli ediyor. Örnek verecek olursak eğer, rastgele bir mescide giren vatandaş burada denk geldiği 3 seccadeyi de inceleyerek karşılaştığı çarpıcı sembolleri YouTube üzerinden hazırladığı video ile diğer Müslüman vatandaşlara uyarı mahiyetinde paylaşıyor.

YouTube, Facebook gibi sosyal medya araçlarında yapacağınız ufak bir araştırmayla kamuoyunun bu hususta ne kadar hassas olduğunu görmemiz mümkün.

Seccadede neye dikkat edilmelidir?

Seccadenin kullanılmasının namazın kabulü açısından bir etkisi yoktur. Hadisi şerifte de bildirildiği üzere yeryüzü ve yeryüzünden imal edilmiş her şey üzerine secde edilebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken secde edilen mahallin necaset yani görülen pisliklerden temiz olmasıyla ölçülüyor.

Bazı seccadelerin üzerinde İslam'a aykırı semboller ve resimler yer alabiliyor, bu da vatandaşların tepkisine yol açıyor.
Bazı seccadelerin üzerinde İslam'a aykırı semboller ve resimler yer alabiliyor, bu da vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Seccade üzerindeki semboller masum mu?

Özellikle yurt dışında üretimi gerçekleştirilen ve Müslüman ülkeler tarafından ihraç edilen seccadeler kasıtlı olarak sübliminal (gizlenmiş) motifler ve semboller ile süsleniyor. İlk bakışta ibadet eden bir insan tarafından fark edilmiyor olsa dahi, ustaca yerleştirilmiş bu simgeler insanın bilinçaltına doğrudan etki edebiliyor. Bu da bir Müslüman'ın zihnine kodlanan bir fotoğraf karesi gibi işleniyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın seccade fetvası

Vatandaşların, camilerdeki halı ve seccadelerde yer alan motiflerin namaz sırasında dikkatlerini dağıttığı şikayetinde bulununca, Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçmişti.

Diyanet, il müftülüklerine gönderdiği genelge ile "Camilerin halı ihtiyacı karşılanırken saf düzenini ve ibadet huşusunu bozan motifleri bulunan halılar ile seccade tipi halıların kullanımından vazgeçilecektir" talimatı verdi.

Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez seccade konusuyla ilgili,

''Seccade tipi halı safları kişiselleştirerek aradaki o birliği baltalıyor. Oysa cemaat olmak bedenlerimizin ve ruhlarımızın birlikte olması, kaynaşması ile olur. Seccade tipi halılardan vazgeçmeliyiz. Bizim böyle bir talebimiz olmazsa halı üreticileri de bu tip halıları üretmekten vazgeçerler'' diye konuşmuştu.

Üzerinde sembol olan seccadede namaz kılınır mı?

Zeytinburnu İlçe Vaizi İsmail Açar, seccade kullanımında dikkat edilmesi gereken başka önemli bir hususa dikkat çekti.

Açar, seccadelerin genelinde motiflerin yer aldığını, bunların birçoğunun da Kabe ve cami motifleri olduğunu belirtti. Özellikle dinimizin şiarı olan bu sembollerin yere serilmesinin doğru olmadığını söylüyor. Bu tür sembollerin olduğu seccadelerin üzerinde kasıtlı olarak olmadığı takdirde namaz kılan kişinin sorumlu olmadığını fakat peygamber efendimizin bu gibi durumlarda gösterdiği hassasiyetinde göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatıyor.

Bununla beraber böyle seccadeler üzerinde kılınan namaz geçerlidir. Başka dinlere ait birtakım sembollerin bulunduğu seccadelere gelince namaz kılan kişi kasten böyle bir seccade üzerine secde etmediği müddetçe sorumlu olmuyor.

Peygamber efendimizin bu gibi durumlarda hassasiyeti gözden kaçmamaktadır. Namazda insanı meşgul edebilecek her türlü tezyinatın uygun olmadığı ifade edilmiştir. Bu manada özellikle canlı resimlerinin bulunduğu seccade ve diğer örtüler uygun olmuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >