Ay'a ilk adımın üzerinden 56 yıl geçti: NASA 'geri dönüyoruz' diyerek paylaştı

NASA
NASA

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin, (NASA) 1969 yılında Ay'a insanlı ilk görev olan Apollo 11 projesi ile üç astronotunu Ay'a gönderip insanlık tarihinde bir dönüm noktasına imza atalı tam 56 yıl oldu. Bu tarihi yolculukta bilim dünyasına ışık tutacak birçok bulgu elde edilirken Ay'a ayak basan ilk insan olma unvanına sahip olan astronot Neil Armstrong'un Ay'a indiği anda söylediği ilk söz, “İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.” tarihe geçmişti. NASA, Ay'a ilk adımın 56. yılında sosyal medya hesabından Ay'daki ilk ayak izini paylaşarak 'geri dönüyoruz' notunu düştü.

16 Temmuz 1969'da Ay'a doğru havalanan Apollo 11 uzay aracı, 56 yıl önce bugün Ay'a iniş yaptı. 20 Temmuz'da Astronot Neil Armstrong, Ay'a ayak basan ilk insan oldu.

Ay'a iniş
Ay'a iniş

Armstrong ve görev arkadaşı Buzz Aldrin, iniş yaptıkları Tranquillity Üssü'nü keşfetmek için Ay yüzeyinde iki buçuk saat geçirdi. Ayrıca Dünya'ya Ay toprağı örnekleri de getiren ikili orada toplam 21 saat 36 dakika geçirdi.

NASA bugüne kadar Ay'a toplam 6 kez insanlı görevle astronot gönderdi. Bu görevler, Apollo programı kapsamında 1969–1972 yılları arasında gerçekleştirildi.

Neil Armstrong
Neil Armstrong

Ay’a adım atıldığında söylenen ilk sözler

Amerikalı astronot Neil Armstrong’un "Apollo 11" misyonuyla 1969’da Ay’a ilk kez ayak bastığı sırada söylediği ilk sözler, “İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.”, "Ay'a ayak basan ikinci insan" olarak tarihe geçen Edwin Buzz Aldrin’in de ilk ifadeleri, Armstrong’un sorusuna verdiği “Güzel manzara.” cevabı oldu.

Apollo 11 mürettebatı, Armstrong, Aldrin ve Collins
Apollo 11 mürettebatı, Armstrong, Aldrin ve Collins

Bu büyük gelişmenin üzerinden 56 yıl geçmişken NASA uzun bir aradan sonra yeniden Ay'a dönmek için çalışmaları başlatmış durumda. Nitekim NASA Ay'da ilk adımın yıl dönümü üzerine sosyal medyadan yeni Ay görevinin sinyalini 'geri dönüyoruz' notuyla paylaşım yaparak duyurdu

NASA'nın paylaşımı:

"Geri dönüyoruz.⁣

56 yıl önce, NASA astronotları Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay'a ayak basarak Ay yüzeyinde yürüyen ilk insanlar oldular. Şimdi, Ay'a geri dönmek ve orada ilk uzun vadeli varlığımızı kurmak için uluslararası ve ticari ortaklarla çalışıyoruz; bu, Mars'a ilk mürettebatlı görevlerimize doğru kritik bir adım.⁣

Ay gibi, Mars da bilimsel keşifler için zengin bir varış noktası ve insanların Dünya'dan uzaklara seyahat etmesini ve keşifler yapmasını sağlayacak teknolojilerin itici gücüdür. Kızıl Gezegen hakkında öğrendiklerimiz bize Dünya'mızın geçmişi ve geleceği hakkında daha fazla bilgi verecek ve ev gezegenimizin ötesinde yaşam olup olmadığına cevap bulmamıza yardımcı olabilir.⁣

Görsel açıklaması: Gri ay toprağında bir astronotun bot izinin yakın çekim görünümü. Görüntüdeki çarpılar, ay yüzeyinde çekilen fotoğraflarda mesafe ve yükseklikleri kalibre etmek için kullanılan işaretlerdir.⁣"

Ay'da insan ayak izi
Ay'da insan ayak izi

Hedeft'e Mars var!

Bir diğer paylaşımında ise NASA, Ay'a geri dönüş projesi olarak isimlendirilen Artemis Projesi kapsamında Ay'dan sonra kızıl gezegen Mars'a da insanlı yolculuk yapılacağını ilan etti.

NASA'nın X hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"20 Temmuz, Apollo 11'in Ay'a inişinin yıldönümü olan Uzay Keşif Günü ve Ay keşfine olan bağlılığımızı kutlama zamanı. @NASAArtemis ile astronotları Ay'a ve ardından Mars'a göndereceğiz"

O tarihi görevdeki ikinci astronottan yıldönümü mesajı

Apollo 11 görevinde kaptan Neil Armstrong'dan sonra ikinci adam olan Buzz Aldrin o anları anlattığı duygusal bir paylaşım yaptı. Aldrin'in X hesabından yaptığı duygu dolu paylaşım şöyle:

"20 Temmuz 1969. “Temas ışığı, motor durdu.” Apollo 11 ay modülü Eagle, Ay'daki Tranquility Üssü'ne indi.

Birkaç saat sonra Neil Armstrong ve ben Ay'a ayak bastık ve Michael Collins de yakınımızda yörüngedeydi.

Yılların verdiği ölçülemez emek, özveri ve ekip çalışmasının sonucu ortaya çıkan bir başarı.

Hepimiz Başkan Kennedy'nin sözlerinin gerçeğe dönüşmesi için üzerimize düşeni yaptık: "Bu on yılda Ay'a gitmeyi ve diğer şeyleri yapmayı seçtik, çünkü bunlar kolay olduğu için değil, zor olduğu için; çünkü bu hedef, enerjimizin ve becerilerimizin en iyisini organize etmemize ve ölçmemize hizmet edecek, çünkü bu meydan okumayı kabul etmeye istekliyiz, ertelemeye yanaşmıyoruz ve kazanmayı hedefliyoruz, diğerlerini de."

Bizi aya götürüp eve geri getirmemize yardımcı olan yüz binlerce insanla birlikte bu görevi tamamladığım için çok gururluyum. Tanrı ABD'yi ve tüm insanlığı korusun."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >