NASA, Beyrut'taki patlamanın uydu görüntülerini yayınladı

Arşiv
Arşiv

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Beyrut'taki patlamaya ait uydu verilerini paylaştı. Uydulardan elde edilen veriler patlamanın etkisini 3.3 ila 4.5 şiddeti arasında bir depremde ortaya çıkan güce denk olarak gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde Lübnan’da bulunan Beyrut Limanı’nda yaşanan korkunç patlamanın uydu görüntüleri Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından paylaşıldı.

NASA'dan yapılan açıklamaya göre, kırmızı bölgeler ağır hasar alan kısımları gösterirken, sarı renkli kısımlar, görece daha az hasar olan bölgelere işaret ediyor.

Nükleer olmayan en büyük patlama

  • Çeşitli gözetim sistemleri patlamanın etkisini 3.3 ila 4.5 şiddeti arasında bir depremde ortaya çıkan güce denk olarak gösteriyor. Uzmanlara göre yaşanan trajik olayda ortaya çıkan patlama, nükleer olmayan en büyük patlamalardan biri olarak nitelendiriliyor.

Beyrut'taki patlamanın uydu görüntüsü
Beyrut'taki patlamanın uydu görüntüsü

Yapılan açıklamaya göre, her bir renkli piksel yaklaşık olarak 30 metre mesafeyi gösteriyor. Sarı renkli kısımlar, görece daha az hasar olan bölgelere işaret ediyor. Üst taraftaki ölçekle birlikte bakıldığında patlamanın ne kadar büyük bir alanı etkilediği de belli oluyor.

Ne olmuştu?

  • Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.
  • Başkent Beyrut'ta yaşanan şiddetli patlamadan en çok etkilenen limana yakın yerleşim yerlerindeki enkazlar, gönüllülerin yardımlarıyla kaldırılmaya çalışılıyor.
  • Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 154'e yükseldiğini, yaralı sayısının da yaklaşık 5 bin olduğunu açıklamıştı.
  • Beyrut Valisi Mervan Abbud da Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >