NASA paylaştı: Kozmozun dudak uçuklatan fotoğrafı

NASA
NASA

Kozmozun bir başka canavarı daha NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalandı. NASA'nın paylaştığı görüntülerde Dünya'dan yaklaşık 20.000 ışık yerinde bulunduğu ve Messier 55 olarak bilinen yıldız kümesine ışık tuttuğu tespit edildi.

NASA tarafından göz kamaştırıcı yıldız dizisi, Messier 55 yıldız kümesinin sadece küçük bir birimini gösteriyor. 20.000 ışıkyılı büyüklüğünde bulunan bu küme, yaklaşık 100 ışıkyılı boyunca ve toplam galaksinin yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor. Böylece Uzay Birlikte Ajansı, yeni tesislerin kapsadığı alana sahiplenmek adına ufacık bir karşılaştırma görseli de paylaştı.

Yukarıdaki görüntü, M55 yıldız kümesinden alınan fotoğrafın gövdesini gösteriyor. Öte yandan bazı teleskoplar da M55 yıldızlarını seçebiliyor, ancak Hubble nedeniyle çevre kirliliği mümkün değil. Bugünlerde Hubble Teleskobu, alçak Dünya günlüğü net bir görüşe sahip. Bu da kümelerin içinde yer alan yıldızları tek tek görmek mümkün hale getiriyor.

Hubble, Messier 55 gibi küresel kümelerde bulunan "blue stragglers" (mavi başıboş) yıldızların ayrıca katılımıne de katkıda bulundu. Hubble görüntüsünde bol miktarda bulunan bu yıldızlar, mavimsi renkler ve çevrelerinde bulunan farklı renkteki diğer yıldızlardan daha genç görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >