NASA şimdi de Mars yüzeyini kazmaya hazırlanıyor!

NASA
NASA

Uluslararası Havacılık ve Uzay Dairesi, Kızıl Gezegen'in jeolojik geçmişini araştırmak için Mars yüzeyinde kazı işlemi başlatacak. Mayıs 2018'de başlaması beklenen kazı, InSight isimli uzay aracıyla gerçekleştirilecek.

NASA, yeni Mars görevleri için hazırlıklarını devam ettiriyor. Dev şirket, geçen yıl Mars ile hemen hemen aynı koşulların oluşturulduğu Uluslararası Patates Merkezi'nde patates yetiştirmeye başlamıştı. Özel bir manyetik kalkan kurarak Mars'ı yeniden yaşanabilir kılmak için projeleri hızlandıran Uluslararası Havacılık ve Uzay Dairesi, son aşamada Kızıl Gezegen'in jeolojik geçmişini de araştırmaya başladı. Bu noktada elbette en büyük görev InSight isimli uzay aracına düşüyor.

Lockheed Martin tarafından geliştirilen InSight uzay aracı, NASA'nın Mars görevleri için büyük önem taşıyor.
Lockheed Martin tarafından geliştirilen InSight uzay aracı, NASA'nın Mars görevleri için büyük önem taşıyor.

İlk kez Mars'ta kazı yapılacak!

Mayıs 2018'de fırlatılacak olan InSight, "termal vakum" gibi birçok farklı zorlu testten geçiriliyor. İki hafta süren bu termal vakum testi; kısaca altı aylık Mars yolculuğu esnasında uzayın zorlu koşullarına karşı aracın nasıl karşılık vereceğini ortaya çıkarıyor. Üretici Lockheed Martin, testin büyük bir başarıyla tamamlandığı bilgisini veriyor.

Uzay aracının Mayıs'taki kalkışı için son hazırlıklar devam ederken, Kızıl Gezegen'e başarılı iniş gerçekleştirilebilirse çok önemli bir görev başlatılacak. InSight, Mars yüzeyinde merkeze doğru bir kazı işlemi başlatarak, gezegenin jeolojik evrimine ilişkin bulgular arayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >