NASA "tekno imza" ile uzayda yaşam belirtisi arayacak

NASA, ABD'deki merkezinde tekno imza çalışmalarını geliştirmeye gayret ediyor.
NASA, ABD'deki merkezinde tekno imza çalışmalarını geliştirmeye gayret ediyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ‘tekno imza’ arama çalışmalarını genişleterek çok yakında yeniden, uzayda yaşam belirtisi aramaya başlayacak.

Tekno imzalar, 'Genlik modülasyonu (AM) ya da frekans modülasyonu (FM) radyo dalgaları gibi, doğal olarak meydana gelme olasılığı olmayan ve zeki yaşam formları tarafından yapılma olasılığı olan işaretler ya da sinyaller’ olarak biliniyor. Bilim insanları, evrende yalnız olup olmadığımızı saptamada kendilerinin kilit bir rol oynadığını düşünüyor.NASA, tekno imza konusunu özel bir ekiple çalışırken birçok farklı parametre de göz önünde bulunduruluyor. Pennsylvania Devlet Üniversitesi, Astronomi ve Astrofizik Profesörü, Jason Wright, ‘İnanıyorum ki sonunda bir şeyler keşfedebiliriz ve bu bir temas olmayacak, bir iletişim olmayacak, kısaca bulduklarımızı sadece uzaktan inceleyeceğiz" dedi ve ekledi:

"90’ların başından beri, NASA, dünya dışı teknoloji ya da dünya dışı yaşam formu belirtisi aramak için neredeyse hiç para harcamadı, fakat bu yılın bütçesine bakılırsa, NASA’nın bu konuda çalışma yürütmesi için biraz para ayrılabilir."

Profesör Jason Wright ve çalışma arkadaşları, yaşam belirtisi arama çalışmalarının nasıl tekrar hareketlendirilebileceği üzerine fikirleri tartışmaya yönelik NASA semineri için ABD’de toplandı.

Uzayda yaşam hayali, NASA'nın en büyük çalışma mesailerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Uzayda yaşam hayali, NASA'nın en büyük çalışma mesailerinden biri olarak değerlendiriliyor.

'Başka bir gezegende endüstriyel faaliyetlerde bulunulabilir'

Avustralya Uzay Endüstrisi Derneği (SIAA) Kurulu Direktörü ve Flinders Üniversitesi, Uzay Arkeoloğu Alice Gorman, tekno imzaların, bir toplum ya da bir kültürün başka bir gezegende endüstriyel faaliyetlerde bulunabileceği fikri etrafında oluşturulduğunu söylediği belirtildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >