NASA'dan akıl almaz kayıp: Tarihi eserler yok oldu

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın merkez binası. Birçok insan için tarihi anlamlar ifade eden birçok verinin kaybolduğu yer de tam olarak burası.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Denetim Ofisi olarak faaliyet gösteren birimi, ajansa ati tarihsel ögelerin nasıl yürütüldüğüne yönelik bir rapor yayınladı. Raporda yönetim zafiyetleri ve eksiklikler de açık biçimde ifade edildi.

Uzay konusundaki çalışmaları dışında uzaya dair 'arşiv' niteliğinde verileri barındırmasıyla da ilgi çeken ve dünyanın sahip olduğu uzay birikiminin büyük kısmını tek başına oluşturmayı başaran NASA'dan kötü haberler var.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Ay toprağı tespit edip toplamaya yarayan çantası, Apollo 11'in kumanda kapsülü ve ay aracı prototipi gibi birçok önemli ve tarihi nesne kayboldu ve şu an için yayınlanan raporda nasıl bulunabileceğine dair de herhangi bir tahmin yahut analiz bulunmuyor.

NASA'nın kaybolan ve tarihi 'meçhul' hale getiren meşhur çantası.
NASA'nın kaybolan ve tarihi 'meçhul' hale getiren meşhur çantası.

NASA'nın tutumu bencilce bulunuyor

NASA'nın 'tarih' anlamına gelen bu eserlerinin geri getirilmesi neredeyse imkansız olarak nitelendirilirken kurumun bu tarihi ögelerin bulunmasını sağlamak konusunda da isteksiz sayılabileceği rapor edildi. NASA'nın bencil bir tutumla dünya uzay tarihinin en önemli verilerini hiçe sayması birçok farklı insan tarafından yoğun biçimde eleştirildi.

Dünya uzay tarihini yeniden şekillendiren Apollo 11'e dair verilerin kaybolması birçok insan için 'hayal kırıklığı' meydana getirdi.
Dünya uzay tarihini yeniden şekillendiren Apollo 11'e dair verilerin kaybolması birçok insan için 'hayal kırıklığı' meydana getirdi.

Tarihi ürün ve geliştirmelerin nasıl kaybolduğu ya da nasıl bulunabileceğine dair sürecin işleyişi zaman içerisinde netleşecek olmakla birlikte farklı odakların da konuya müdahil olabilme ihtimali yüksek sesle dillendiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >