NATO acil toplandı: Polonya'ya düşen füze kime ait?

NATO
NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olağanüstü NATO toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "İlk analize göre olay, Ukrayna'ya ait bir hava savunma füzesi tarafından gerçekleşti. Şunu da söylemeliyim ki bu Ukrayna’nın suçu değil. Nihai suç Rusya’nındır. Madde 4 toplantısına gerek yok. Şu ana kadar soruşturmanın bize verdiği sonuçlar da buna işaret ediyor" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyün vuran ve iki kişinin ölümüne neden olan füze saldırısı sonrası acil olan gerçekleştirilen toplantı sonrası kameralar karşısına çıktı.

Stoltenberg'in açıklamasından satır başları şöyle;

"Elimizdeki kanıtlar bunun kasıtlı bir saldırı olmadığını gösteriyor. Rusya'nın herhangi bir şekilde NATO'ya karşı saldırıya hazırlandığına dair işaret yok İlk analize göre olay, Ukrayna'ya ait bir hava savunma füzesi tarafından gerçekleşti. Şunu da söylemeliyim ki bu Ukrayna’nın suçu değil. Nihai suç Rusya’nındır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Rusya bu anlamsız savaşı durdurmalı

Rusya bu anlamsız savaşı durdurmalı. Dün Biden ile görüştüm. Danışmayı ve gözlem yapmayı sürdüreceğiz. NATO birlik içindedir. Tüm müttefiklerimizi korumaya devam edeceğiz.

NATO ittifakın doğu kanadında ciddi anlamda varlığını artırmış durumda. Hatırı sayılır bir şekilde deniz ve hava gücümüz mevcut. Bu durum gözlem kapasitemizi de artırdı.

Ukrayna savaşının NATO toprakları üzerinde sonuçları oluyor

Her zaman dikkatli olmamız gerekiyor. Bu bize Ukrayna'daki savaşın hala tehlikeli durumlara yol açtığını gösterdi. Bu Rusya yeni bir seyir füzesi saldırısı düzenlediğinde meydana geldi. Bu kendi başına tehlikeli bir durum. NATO toprakları üzerinde bu savaşın sonuçları olduğunu gördük.

Bugün Ukrayna için bir toplantı yapacağız. Koordinasyon çalışmalarımız belirleyeceğiz. Son aylardaki çalışmalarımız hava savunma sistemleri üzerineydi. Daha fazla müttefikimizin hava savunma sistemleri sağlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu konuda daha fazla destek sağlayacağız.

Hava savunma sistemlerimiz aktif

Sürekli bölgedeki varlığımızı değerlendiriyoruz. Hava savunma kapasitemizi artırdık. Gözlem yapmalıyız tetikte olmalıyız. Uzun vadeli adaptasyon kararları aldık Madrid'de Kısmi olarak Doğu'daki varlığımızı artırmak var bu kararlar arasında. Daha fazla gücün hazır tutulması var.

Hava savunma sistemlerimiz aktifler. Sürekli faal durumdalar. Savaş jetlerimiz var. Kara temelli savunma sistemlerimiz var. Bir de odaklandığımız noktalar var. Doğu kanatta varlığımızı artırdık. Buradaki detaylar konusunda şu anda daha fazla detay vermem doğru olmaz. İlk bulgularımıza göre bu büyük ihtimalle Ukrayna'ya ait bir hava savunma füzesinden kaynaklandı.

Rusya ile iletişim kurma imkanımız var

Rusya ile iletişim kurma imkanımız var ama bu konuda bilgi veremem.

4.madde toplantısına gerek yok

Soruşturmanın sonuçlanmasını bekledik. henüz nihai bir sonuç yok. Müttefiklerimiz bunun bilinçli bir saldırı olmadığını düşünüyor ancak yine de sonuçları olacak. Rusya'nın NATO müttefiklerine saldırdığını düşünmüyoruz ancak nihai sorumlu Rusya'dır. Savaş olmasaydı Polonya'daki patlama olmazdı.

Madde 4 toplantısına gerek yok. Şu ana kadar soruşturmanın bize verdiği sonuçlar da buna işaret ediyor"

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >