Navalnıy gösterilerinin bilançosu netleşiyor: 11 bin gözaltı

Arşiv
Arşiv

Rus muhalif lider Navalnıy'ın Almanya dönüşü havaalanında gözaltına alınması ülke çapında kalabalık protestolara neden oldu. 3,5 yıl hapis cezası alan Navalnıy'ın serbest bırakılmasını isteyen gösterilerden tutuklu olanların sayısının 11 bini geçtiği belirtiliyor.

Rusya'da muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'ın yargılandığı davada Salı günü 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasını protesto eden bin 400 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.


Rusya merkezli OWD-Info portalı, böylece Navalnıy için düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar gözaltına alınan kişi sayısının 11 bini geçtiğine dikkat çekti.

Navalnıy'nın Rusya'da zehirlendikten sonra tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez tutuklanması üzerine başkent Moskova başta olmak üzere birçok kentte Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı gösteriler düzenleniyor. Son iki haftada ülke genelinde düzenlenen gösterilere on binlerce kişi katıldı.

  • Moskova'da yayın yapan Echo adlı radyoya Çarşamba günü açıklamalarda bulunan bir OWD-Info temsilcisi, gözaltına alınanların "korkunç koşullar altında" tutulduklarını belirterek yemek yemelerine ve tuvalete gitmelerine izin verilmediğini ileri sürdü.
  • Temsilci, OWD-info'nun avukatlarının gözaltına alınan protestoculara erişimlerinin de kısmen engellendiğini söyledi.

Navalnıy ne kadar cezaevinde kalacak?

Navalnıy'nın bir yıllık ev hapsi süresi göz önünde tutularak 2,5 yıl cezaevinde kalması bekleniyor. Navalnıy'nin avukatı Olga Mikhailova, müvekkilinin yaklaşık iki yıl sekiz ay cezaevinde tutulacağını açıkladı.

Ne olmuştu?

  • Navalnıy, 2014 yılında zimmetine para geçirme suçlamasıyla 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, bir yıllık ev hapsinden sonra şartlı olarak tahliye edilmişti. 44 yaşındaki siyasetçi, zehirlenmesinden sonra tedavi için götürüldüğü Almanya'da kaldığı yaklaşık 5 ay boyunca şartlı tahliye gereği Rusya'da karakola giderek imza verememişti.
  • Mahkeme bu durumu adli kontrol şartlarının ihlâli olarak değerlendirerek sanık hakkında daha önce verilen şartı tahliye kararını kaldırdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >