Ne Ayasofya ne Rehber taşı İstanbul’un 3568 yıllık en eski yapısı: Dikilitaş

Binlerce yıldır sayısız medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul tarihi yapısıyla da dünyanın birçok şehrinden ayrılır. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız binlerce tarihi eser size sıradan yapılar gibi gelebilir. Fakat dikkatli yürürseniz tarihe kolayca tanıklık edip adeta o zamanları yeniden yaşayabilirsiniz. İşte bu içerikte sizlere İstanbul’un en eski yapısı olan Theodosius Sütunu veya diğer adıyla Dikilitaş’ı anlatacağız.

Dikilitaş, Sultanahmet meydanında Türk İslam Müzesi ve Sultanahmet Cami’nin arasında bulunur. Meydan üzerinde heybetli yapısıyla kendini gösteren bu taş, tam 3568 yaşında olup İstanbul’un bilinen en eski yapısıdır. Theodosius Sütunu veya diğer adıyla Dikilitaş, ilk olarak milattan önce 357 yılında firavun 3. Tutmosis tarafından Mısır’da granit taştan yaptırılarak diktirildi.

Gemiyle İstanbula getirildi

Roma imparatoru 2. Konstantinus milattan sonra 357 yılında Dikilitaşı tahtta bulunuşunun 20. yılı nedeniyle İskenderiye şehrine getirtti. Tarihler milattan sonra 390 yılını gösterdiğinde ise 1. Theodosius, Dikilitaşı gemiyle İstanbul’a getirterek Sultanahmet’te bulunan şimdiki yerine koydurttu.

Dikilitaş ilk yapıldığında uzunluğu tam 30 metre olsa da bugünkü yüksekliği 18.45 metredir. Dikilitaş’ın nakliye sırasında tahrip olduğu için kısaldığı tahmin ediliyor.

Etrafında binlerce yıldır gerçekleşen milyonlarca olaya rağmen dikilitaş zamana meydan okurcasına ziyaretçilerini Sultanahmet’te bekliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >