Nedeni inanılır gibi değil: Martılar bu aileye kan revan içinde bırakana kadar saldırıyor

Dave-Nicki Baker çifti
Dave-Nicki Baker çifti

İstanbul'da Boğaz turlarının vazgeçilmez olan martılar dünyanın başka noktalarındaki pek çok kişinin kâbusu olabiliyor. Galler'de yaşayan Dave-Nicki Baker çifti de bu sebeple evden dışarı adım bile atamaz duruma geldi.

Galler'de yaşayan 43 yaşındaki Dave Baker ve 41 yaşındaki eşi Nicki Baker'ın hayatları 2 yıl önce deniz kenarındaki evlerine taşınmalarıyla değişti. Buranın martılar için oldukça elverişli bir üreme yeri olduğunu bir sabah çatılarından düşen yumurtayla fark ettiklerinde ise her şey için çok geçti. Martılar tarafından yoğun bir şekilde saldırıya uğrayan çift ne yapacaklarını şaşırdı. Martıların çok tehlikeli olduğunu, bazen eve girebilmek için defalarca uğraştıklarını söyleyen Dave ve Nicki, bunun kendileri için oldukça stresli bir süreç olduğunu söylüyor. Korunmak için büyük bir bahçe şemsiyesi ve baston kullanan aile, kızlarını okula gönderirken ya da köpeklerini gezdirirken de bu yola başvuruyor. "Oldukça saldırganlar ve artık bahçemizi dahi kullanamıyoruz" diyen çift çatılarını tamir ettirmek için bile kimseyi bulamaz hale geldi. Burada yaşananlara tanık olanlar tekliflerini asla kabul etmiyor.

'Onlar tam anlamıyla psikopat'

Martılar özellikle yavrularını korumak için agresif davranabiliyor. Ayrıca martılar Galler'de yasalar kapsamında da koruma altında. Yani biri martıların yumurtalarına ya da yuvalarına zarar verirse büyük cezalarla karşı karşıya kalabiliyor.

Dave Baker, “Karımın ve kızımın güvenliği için endişeleniyorum. Ancak yetkililer insan hayatının martılardan daha değersiz olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Eğer kızım yaralanırsa direkt harekete geçeceğim" dedi.

Günlük yaşamının martılar tarafından ele geçirildiğini, büyük bir kabusun ortasında olduklarını belirten Nicki Baker ise şunları söyledi:

"Tek başıma dışarı çıktığımda kuşları savuşturmak için bastonum oluyor. Martılar bize genellikle gruplar halinde saldırmayı tercih ediyorlar. Pençelerini dışarı çıkararak aşağı iniyorlar ve çok yaklaşıyorlar. Onlar tam anlamıyla psikopat. Çoğunlukla sadece bizi hedef alıyorlar ama yoldan geçenler de saldırıya uğrayabiliyor. Geçen gün bir martının köpeğini gezdiren birinin kaçmaya çalışırken kafasına poşet geçirdiğini gördüm."

Kanlar içinde bırakana kadar saldırdı

Baker ailesinin yanı sıra 62 yaşındaki Martyn Green de her dışarı çıktığında martıların saldırısına uğrayanlardan. Green, kendisine saldıran kızgın martı yüzünden kendini evde hapsolmuş gibi hissettiğini dile getiriyor. Öyle ki martılardan biri geçtiğimiz günlerde ona kanlar içinde bırakana kadar saldırdı. "Başımın arkasından akan kanla öylece kalakaldım" diyen talihsiz adam, "Çok acı vericiydi. 4 ya da 5 gün boyunca martı saldırısından kaynaklı olabilecek şiddetli bir enfeksiyondan şüphelendim. Gerçekten de birkaç gün sonra hastaneye kaldırıldım. Neyse ki doktorlar martı kaynaklı olmadığını söylediler” diye konuştu.

17 martı türünden 13'ü İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da yaşayan martılar içinde en büyüğü ise 80 santimetre. Uzmanlar özellikle Van Gölü martısının yuva habitatını etkin olarak korumaya çalışan bir tür olarak ön plana çıktığını söyleyerek yuvasına yaklaşanları bir tehdit olarak gördüklerinde çok saldırganlaşabilecekleri yönünde uyarılarda bulunuyor. Bu martıların etrafındakileri alçak uçuşlarla korkutmaya çalıştığı ve gaga darbeleriyle yaralanmalara sebep olabileceği de biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >