Rus uçağının sıra dışı rotası: Tam 15 bin kilometre yol kat etti

Rus uçağının sıra dışı rotası
Rus uçağının sıra dışı rotası

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından özellikle Avrupa Birliği yapıtımlar uygulayarak hava sahalarını Rusya'ya kapattı. Moskova'dan hareket eden bir uçak, İspanya'nın sınır dışı ettiği Rus diplomatları almak için Madrid'e doğru yola çıktı. Hava sahası engeline takılan pilot tüm Avrupa'yı dolaşmak zorunda kalarak Kuzey Afrika kıyılarını takip etti. Moskova'ya dönüşle birlikte toplamda 15 bin 163 kilometre yol kat edilmiş oldu.

Tarihi yaptırımlarla yüzleşen Rusya, özellikle Avrupa Birliği'nin hava sahasını kapatması nedeniyle zor durumda.

Moskova'dan hareket eden bir uçak, İspanya'nın sınır dışı ettiği Rus diplomatları almak için Madrid'e doğru yola çıktı. Kuzey Kutbu'nun yakınına kadar gidip tüm Avrupa'yı dolaşan uçak, Madrid'den sonra Kuzey Afrika kıyılarını takip ederek Yunanistan'ın başkenti Atina'ya indi.

Atina'dan Moskova'ya dönüşle birlikte toplamda 15 bin 163 kilometre yol kat edilmiş oldu.

Flightradar'da yer alan bilgiye göre bu dolambaçlı uçuş neredeyse dünyanın en uzun uçuşu olarak bilinen Singapur-New York seferine eşit.

"Donbas için savaşın başladı"

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın haftalardır beklenen Donbas saldırısının başladığını gece yarısı dünyaya duyurdu. Rus işgal birliklerinin saldırıya geçtiği cephe hattının uzunluğu, 480 kilometreyi buluyor.

Zelenskiy'nin Kiev'e davet ettiği ABD Başkanı Joe Biden'ın herhangi bir ziyaret planı bulunmadığını ise, Beyaz Saray açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Biden'ın Kiev ziyaretinin beklenmediğini aktardı ve yerine Dışişleri Bakanı Antony Blinken veya Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Ukrayna'ya gidebileceği bilgisini verdi. Psaki, ABD'li bir yetkilinin gitmesine karar verilmesi halinde de bunun zamanının güvenlik sebebiyle önceden açıklanmayacağını da sözlerine ekledi.

Gece bir video mesajı yayımlayan Zelenskiy, "Donbas için savaşın başladığını" belirtti. Kendisinin ve birliklerinin ülkeyi savunacağını vurgulayan Zelenskiy, 'hiçbir şeyden vazgeçmeme' sözü verdi. Rus ordusunun çok büyük bir kısmının artık bu taarruza odaklanmış durumda olduğunu belirten Zelenskiy, bölgeye ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin Ukrayna askerinin savaşmaya devam edeceğini kaydetti.

Üç kasaba Rus güçlerinden geri alındı

Rusya'nın büyük bir askeri güç ile saldırdığı bölgede dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Ukrayna ordusu karşı taarruza geçerek bölgedeki üç kasabayı Rus güçlerinden geri aldı.

Harkiv'in çevresinde bulunan kasabaların Rus ikmalinde kilit öneme sahip olduğu ve bu nedenle stratejik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

İngiliz basınında yer alan haberler göre, kurtarılmış kasabalardan biri olan Bazaliyaka, Rusya'nın güçlerini ikmal etmek için kullandığı önemli bir tedarik yolunda olduğundan, Ukrayna'nın son hamlesi bu plana bir darbe indirebilir.

9 Mayıs’ta Putin’in ne mesaj vereceği merak ediliyor

İşgalden hemen önce, Putin iki bölgenin tümünü Ukrayna'dan bağımsız ilan etmişti. Rusya bu bölgeleri ele geçirebilirse, Putin savaştan bir başarı elde etmiş olacak.

Bu başarı 9 Mayıs'tan önce gelirse, 9 Mayıs'ta Naziler'in 1945'te yenilmesinin yıldönümünde bunu kutlayabilecek.

Geçtiğimiz saatlerde Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde yetkililer, Rus tanklarının yeni bir saldırı için ilerlemeye başladığını söylemişti.

Rusya'nın halen Donbas'ta yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor. Bu sayının iki hatta üç katına çıkması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda savaşın yönetimini General Aleksandr Dvornikov'a vermişti.

Dvornikov daha önce Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarını yönetmişti ve komutasındaki askerlerin sivillere ait bölgeleri bombaladığı biliniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >