Nesilleri tükendi ama bilim sayesinde geri dönecekler

Bilim sayesinde geri dönecek olan canlılar.
Bilim sayesinde geri dönecek olan canlılar.

Zamanında yaşamış ancak sonrasında nesli tükenen bazı canlılar bilim sayesinde geri dönebilir.

Milyonlarca yıl boyunca dünyada var olan insanoğlu sürekli gelişmekte, kendi yaşam kalitesini, standartını yükseltmek için bir çok şey yapıyor ancak bencilliği ve umursamazlığı hem gezegenimize hem de diğer canlılara çok fazla zarar veriyor. Doğayı hor biçimde kullanan insanoğlunun verdiği zararlardan en çok nasibini alan ise hayvanlar alemi. İnsanoğlunun bu davranışları yüzünden birçok hayvanın nesli tükenmiş durumda. Ancak bilim sayesinde nesli tükenen bazı hayvanların geri getirilmesi mümkün. Bu hayvanlar arasında ön plana çıkanlar şu şekilde:
Mamut
Karada yaşamış en devasa canlılardan biri olan mamutlar konusunda bilim insanları oldukça ciddi çalışmalar yürütüyor. Özellikle Rus bilim insanlarının bu konuda ciddi araştırmalar içinde oldukları ve yakında mamutları geri döndürecekleri bilgileri geliyor.
Mamut Karada yaşamış en devasa canlılardan biri olan mamutlar konusunda bilim insanları oldukça ciddi çalışmalar yürütüyor. Özellikle Rus bilim insanlarının bu konuda ciddi araştırmalar içinde oldukları ve yakında mamutları geri döndürecekleri bilgileri geliyor.
Tazmanya Kaplanı
Tazmanya Kaplanı'nın nesli 1930'lu yıllarda genetik çeşitliliğinin az olmasından dolayı tükenmişti. Bilim insanları için bu canlıyı yeniden hayata döndürmek ve genetik çeşitliliklerini arttırmak belli bir süre gerektiriyor ancak yine de imkansız değil.
Tazmanya Kaplanı Tazmanya Kaplanı'nın nesli 1930'lu yıllarda genetik çeşitliliğinin az olmasından dolayı tükenmişti. Bilim insanları için bu canlıyı yeniden hayata döndürmek ve genetik çeşitliliklerini arttırmak belli bir süre gerektiriyor ancak yine de imkansız değil.
Pirene Dağ Keçisi
Pirene dağ keçileri, 1990'lı yıllarda nesli tükenen canlılardan biri. Bu canlıların hayata döndürülmesi için araştırmacılar ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Asıl amaç erkek bir pirene keçisi yetiştirmek zira araştırmacılar hali hazırda dişi bir pirene keçisini canlandırabilecek bilgi birikimi ve imkana sahipler.
Pirene Dağ Keçisi Pirene dağ keçileri, 1990'lı yıllarda nesli tükenen canlılardan biri. Bu canlıların hayata döndürülmesi için araştırmacılar ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Asıl amaç erkek bir pirene keçisi yetiştirmek zira araştırmacılar hali hazırda dişi bir pirene keçisini canlandırabilecek bilgi birikimi ve imkana sahipler.
Kılıç Dişli Kaplan
Donmuş halde pek çok kalıntısı bulunan kılıç dişli kaplan, bilim adamlarının geri getirme konusunda en umutlu olduğu canlılardan biri. Bunun nedeni ise bilim adamlarının donmuş haldeki bir farenin DNA'sını alarak klonlamayı başarmışlardı. Aynı yöntem kılıç dişli kaplanlarda da işe yarayabilir.
Kılıç Dişli Kaplan Donmuş halde pek çok kalıntısı bulunan kılıç dişli kaplan, bilim adamlarının geri getirme konusunda en umutlu olduğu canlılardan biri. Bunun nedeni ise bilim adamlarının donmuş haldeki bir farenin DNA'sını alarak klonlamayı başarmışlardı. Aynı yöntem kılıç dişli kaplanlarda da işe yarayabilir.
Dodo Kuşu
Uçamayan dodo kuşunun neslinin tükenmesindeki en önemli şey, etinin lezzetli oluşu. Bu durum onun sadece vahşi hayvanlar değil insanlar tarafından da avlanmasına da neden olmuş. Fakat bilim insanları birkaç sene önce bir mağarada oldukça iyi korunmuş bir dodo kuşu fosiline ulaştılar. Bu fosilden alınan DNA örnekleri ile dodo kuşları yeniden hayata döndürülebilirler.
Dodo Kuşu Uçamayan dodo kuşunun neslinin tükenmesindeki en önemli şey, etinin lezzetli oluşu. Bu durum onun sadece vahşi hayvanlar değil insanlar tarafından da avlanmasına da neden olmuş. Fakat bilim insanları birkaç sene önce bir mağarada oldukça iyi korunmuş bir dodo kuşu fosiline ulaştılar. Bu fosilden alınan DNA örnekleri ile dodo kuşları yeniden hayata döndürülebilirler.
Uyuşuk Hayvan
Günümüzde benzer soydan gelen ve genelde ağaçlarda yaşayan uyuşuk hayvanlar mevcut. Fakat bu canlı, o ağaçlarda yaşayanların çok daha büyüğüydü ve yerde yaşıyorlardı. Yavaş hareket etmeleri nedeni ile tarih öncesi canlılara kolay av olan uyuşuk hayvanlardan günümüze yumuşak doku örnekleri ulaştı. Bu doku örnekleri onların yeniden hayata döndürülebilmesini sağlayabilir.
Uyuşuk Hayvan Günümüzde benzer soydan gelen ve genelde ağaçlarda yaşayan uyuşuk hayvanlar mevcut. Fakat bu canlı, o ağaçlarda yaşayanların çok daha büyüğüydü ve yerde yaşıyorlardı. Yavaş hareket etmeleri nedeni ile tarih öncesi canlılara kolay av olan uyuşuk hayvanlardan günümüze yumuşak doku örnekleri ulaştı. Bu doku örnekleri onların yeniden hayata döndürülebilmesini sağlayabilir.
İrlanda Geyiği
Yaklaşık 10 bin yıl önce nesli tükenen İrlanda geyiklerinin kalıntıları soğuk bölgede yaşamış olmalarından dolayı çok iyi korunmuş bir biçimde günümüze kadar ulaştı. Bu sebeple onların tekrar hayata dönebilme ihtimalleri çok yüksek.
İrlanda Geyiği Yaklaşık 10 bin yıl önce nesli tükenen İrlanda geyiklerinin kalıntıları soğuk bölgede yaşamış olmalarından dolayı çok iyi korunmuş bir biçimde günümüze kadar ulaştı. Bu sebeple onların tekrar hayata dönebilme ihtimalleri çok yüksek.
Dinozorlar
Tarih öncesi canlılar arasında en merak uyandıranı ve en fantastiği olan dinozorlar,her ne kadar korkutucu ve insanlar için tehlikeli olsalar da, geri gelmeleri adına pek çok çalışma yürütülmekte. Geri gelirlerse insanlık için iyi mi yoksa kötü mü olacağını bilemeyiz.
Dinozorlar Tarih öncesi canlılar arasında en merak uyandıranı ve en fantastiği olan dinozorlar,her ne kadar korkutucu ve insanlar için tehlikeli olsalar da, geri gelmeleri adına pek çok çalışma yürütülmekte. Geri gelirlerse insanlık için iyi mi yoksa kötü mü olacağını bilemeyiz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >