Nesli tükenme tehlikesindeki kızıl akbabanın eve dönüş hikâyesi

Kızıl akbabanın nesli tükenme tehlikesinde
Kızıl akbabanın nesli tükenme tehlikesinde

Nesli tükenme tehlikesindeki hayvanlardan biri de görkemli görüntüsüyle kızıl akbaba... Canlı hayvan taşımaları konusunda büyük hassasiyet gösteren Turkish Cargo, tatlı dostlarımızın eve dönüş hikâyelerine bir yenisini daha ekledi. Şanlıurfa’da bitkin düşen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kızıl akbaba, Turkish Cargo tarafından Belgrad’aki evine ulaştırıldı. İşte kızıl akbabanın Turkish Cargo'nun emin ellerindeki eve dönüş hikâyesi...

Ekolojik sistemin son halkasını oluşturan ve Avrupa’da sadece Sırbistan’ın Uvac kanyonunda yaşayan nadir kızıl akbabalardan bir tanesi olan 1,5 yaşındaki Dobrila, güneye doğru gerçekleştirdiği sezonsal göç uçuşunda bitkin düşerek Şanlıurfa’ya indi. Şanlıurfa’da çiftçiler tarafından fark edilen akbaba, Urfa’da bulunan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü.

Uvac kanyonunda yaşayan kızıl akbaba
Uvac kanyonunda yaşayan kızıl akbaba

1,5 yaşındaki Dobrila uçuşuna devam edemedi

Urfa’daki merkezde kontrolleri yapılan ve sağlıklı kilosuna ulaştırılan kızıl akbaba, göç yoluna devam etmesi için yeniden doğaya bırakıldı. Avcı kuş familyasının üyesi Dobrila’nın uçuşuna devam etmemesi üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri akbabanın ayağındaki etiket ve takip numarasından yola çıkarak Sırbistanlı makamlar ile temasa geçti. İki ülke yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda Dobrila’nın Belgrad’da bulunan Biyolojik Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmesi kararlaştırıldı.

Kızıl akbaba, ait olduğu yer olan Ulac Kanyonuna sağlıklı bir şekilde ulaştırıldı.
Kızıl akbaba, ait olduğu yer olan Ulac Kanyonuna sağlıklı bir şekilde ulaştırıldı.

Tüm taşıma faaliyetlerinde canlı hayvan yaşamına ve doğaya saygı misyonuyla hareket eden Turkish Cargo sponsorluğunda Şanlıurfa’dan İstanbul aktarmalı olarak Sırbistan’a ulaştırılan akbaba, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçi’si Tanju Bilgiç ve Sırbistan Çevre Koruma Bakanı Goran Trivan’ın katılımıyla düzenlenen törende Sırbistanlı yetkililere teslim edildi.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçi’si Tanju Bilgiç
Türkiye’nin Belgrad Büyükelçi’si Tanju Bilgiç
Sırbistan Çevre Koruma Bakanı Goran Trivan
Sırbistan Çevre Koruma Bakanı Goran Trivan
  • Dobrila’dan sorumlu Biyolog Irena Hrıbsek: ‘’Bugün Dobrila için çok özel bir gün, çünkü aylardır devam eden rehabilitasyon sürecinin ardından bugün ilk defa özgürlüğe uçacak. Dobrila’ya destekleri için Turkish Cargo’ya teşekkür ederiz.’’ dedi.

Daha önce de sevimli dostlarımız kurtarılmıştı

Canlı hayvan taşımalarında en üst düzeyde özen göstererek '#MissionRescue' misyonuyla hareket eden Turkish Cargo, daha önce; Ukrayna’da zor şartlara maruz bırakılan, açlıkla mücadele eden ve eziyet gören dört aslanı, doğal yaşam alanları olan Johannesburg’a ulaştırmıştı.

Turkish Carco daha önce de pek çok hayat kurtarmıştı
Turkish Carco daha önce de pek çok hayat kurtarmıştı
  • Dünyanın 124 ülkesinde 300’den fazla destinasyona ulaşan hava kargo markası Turkish Cargo, en üst düzeyde özen göstererek sunduğu canlı hayvan taşımacılığı hizmeti için; kabul, depolama ve sevk süreçlerinde CITES ve IATA LAR (Canlı Hayvan Taşıma Yönetmeliği)’ni referans alıyor ve yönetmelikte belirtilen dokümantasyon, kafesleme, etiketleme ve işaretleme kurallarını özenle uyguluyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >