Netflix, Suudi Arabistan için 'Cemal Kaşıkçı' bölümünü kaldırdı

Dünyadaki internet trafiğinin yüzde 15'ini tüketen dijital yayıncılık platformu Netflix, Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Prens Selman'ı eleştiren bir komedi programına sansür uyguladı. İlgili bölüm Suudi Arabistan'da yayından kaldırıldı.

Kraliyet ailesinin talebi, Amerikalı komedyen Hasan Minhaj'ın programının, ülkenin siber suçlar yasasını deldiği iddiası ile yapıldı.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Netflix yöneticileri de olayı doğruladı ve "ifade özgürlüğünü savunmakla birlikte ülke yasalarına uymak zorundayız" dedi.

Ünlü komedyen, 2017'de Trump'ın katılmayarak gelenekleri bozduğu Beyaz Saray Muhabirleri Birliği yemeğinde sahneye çıkarak ABD hükümetini eleştirmişti.
Ünlü komedyen, 2017'de Trump'ın katılmayarak gelenekleri bozduğu Beyaz Saray Muhabirleri Birliği yemeğinde sahneye çıkarak ABD hükümetini eleştirmişti.

Hasan Minhaj stand-up tarzında yayınlanan programın söz konusu ikinci bölümünde Muhammed Bin Salman ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

"Yalnızca birkaç ay öncesine kadar veliaht Prens Muhammed Bin Salman, Batı tarafından, 'Arap dünyasının ihtiyacı olan reformist' olarak görülüyordu. Ama Kaşıkçı cinayeti sonrası 'galiba o sandığımız gibi bir yenilikçi değil" diye düşünmeye başladılar.

"Aynı anda herhangi bir Müslüman'a sorsanız, "Hadi ya yeni mi anladınız! Onun veliaht prens olduğu ülke Suudi Arabistan!" derdi."

Minhaj, Muhammed Bin Salman için Suudi Arabistan'da, "Kurşunların Babası" (Abu Rasasa) rumuzunun kullanıldığını ve bunun "En Gangster isim" olduğunu da söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >