Netflix, Türkiye'den çekiliyor mu?

Arşiv
Arşiv

Sosyal medyanın bugünkü ana gündemi dile getirilen iddialar sebebiyle ‘Netflix Türkiye’den çekiliyor mu?’ oldu. Twitter’da #NetflixTurkiye hashtagi TT listesinde birinci sıraya yerleşti. Netflix ile ilgili iddiaları ve süreci haberimizde derledik.

Türkiye’de hizmet veren Netflix, BluTV ve puhutv gibi dijital yayıncılık platformları ve bu platformlarda yer alan içerikler kanunen denetlenebilir hale getirilirken bu platformların yayınlarına devam edebilmesi için RTÜK’ten yayın lisansı alınması şartı getirilmişti.

"Netflix, Türkiye'de dizi çekimlerini durdurdu"

Dün Gazeteci Cüneyt Özdemir, “Netflix ve Ak Parti arasındaki pazarlık restleşmeyle bitti. Ak Partinin eşcinsellik sansürüne Netflix rest çekti. Türkiye'de dizi çekimlerini durdurdu. Sansürü kabul etmedi. Dünyada Netflix'i yasaklayan ilk ve tek ülke Türkiye mi olacak?” dedi.

"Netflix, RTÜK müdahalesi sebebiyle Türk yapımı diziyi iptal etti"

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, köşe yazısında Netflix’in bir Türk yapım şirketine ısmarladığı dizinin RTÜK müdahalesi sonucu iptal edildiğini belirtti.

TT listesinde birinci sırada

Twitter’da bugün TT listesinde birinci sırada #NetflixTurkiye hashtag yer aldı. Netflıx’in Türkiye’den çekileceği iddiaları yayıldıkça yayılırken Şanghay Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Nurettin Akçay, Twitter’dan Netflıx’in şuan 4 ülkede yasak olduğu bilgisini paylaştı.

"Netflix 4 ülkede şu an yasak"

Nurettin Akçay’ın açıklamaları bu şekilde;

“Öncelikle Netflix zaten 4 ülkede şu an yasak. Çin de bu ülkelerden biri. Türkiye'nin sadece bazı talepleri var. Bununla birlikte Netflix'in hükümetin bazı taleplerini kabul etmemesi anlaşılır değil.

"Netlix birçok hükümetin sansür talebini uyguladı"

Zira Netflix zaten birçok hükümetin sansür talebini uygulamış ve 5 yıldır birçok dizi yayından kaldırmış. Ama Türkiye'ye gelince çok rahat restleşebiliyor.

Netflix'in sansür uyguladığı yayınlar şöyle:

  • 2019: The Last Temptation of Christ filmi Singapur'da kaldırıldı.
  • 2019: Patriot Act with Hasan Minhaj'ın bir bölümü Suudi Arabistan'ın talebiyle Netflix tarafından kaldırıldı. 2018: Cooking on High,” “The Legend of 420” ve “Disjointed” yapımları Singapur Bilişim Dairesi'nin talebi sonrasında kaldırıldı.
  • 2017: Full Metal Jacket filmi Vietnam'ın talebiyle Netflix tarafından kaldırıldı. 2017: Night of the Living Dead filmi Almanya'nın talebiyle gençliği koruma yasası kapsamıyla Almanya'da yasaklandı. 2015: The Bridge isimli belgesel Yeni Zelanda'nın talebiyle kaldırıldı.

Birçok ülkede kendisine gelen yasak taleplerini olumlu bir şekilde karşılayan Netflix'in Türkiye'nin talepleri karşısında bu kadar katı durması anlaşılır değil. Türkiye Netflix yasaklansın derdinde değil ama haklı olarak bazı talepleri bulunuyor. Ve böyle bir hakkı var”

Netlix hangi ülkelerde yok?

Online dizi ve film platformu olan Netflix dünyada sadece 4 ülkede yayın yapmıyor.

Kırım, Suriye, Çin ve Kuzey Kore'de ABD merkezli Netflix faaliyet gösteremiyor.

Netflix, Çin'de hizmet vermek için girişimlerini sürdürüyor ancak ülkede yaygın sansür ve hükümetin sıkı medya yönetmelikleri, platformun Çinli seyirciyle buluşmasına engel oluyor.

Suriye, Kuzey Kore ve Kırım'da ise ABD'nin yaptırım kararları nedeniyle Netflix faaliyet gösteremiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >