Netflix Türkiye'den kaç para kazanıyor?

Netflix, Türkiye'den kaç para kazanıyor?

● Dünyanın en büyük dijital yayın platformu konumunda yer alan Netflix, Türkiye pazarına girdiği günden bu yana Türkiye'ye özgü içeriklerin yanı sıra sosyal medya hesaplarıyla da desteklenen ciddi bir 'pazarlama çalışması' yürütüyor.

● Netflix'in Türkiye üzerinde hizmet verdiği üç farklı paket 17.99 TL, 29.99 TL ve 41.99 TL şeklinde sıralanırken şirket ortalama 29.99 TL'den alıcı buluyor.

● Tüm bu tutar ve istatistikler göz önünde bulundurulduğunda Netflix'in Türkiye'deki yıllık geliri 540 milyon TL'ye tekabül ediyor. Netflix, bu tutarın binde 5'i olan 225 bin TL'yi yönetmelik gereği RTÜK'e bağışlıyor.

ABD merkezli dijital yayın platformu Netflix, CES 2016 kapsamında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 130 farklı ülkede hizmet vermeye başlamıştı. Aradan geçen 3 yılda birçok farklı kitleden kullanıcıyı kendine çekmeyi başaran platform, Türkiye için ciddi bir 'izleme alternatifine' dönüşürken şirket kazancı noktasında da faydalı bir adım attığını ispatlamış durumda. Türkiye'ye özgü dizi ve filmleri yayına almak dışında tüm içerikler için Türkçe alt yazı ve dublaj seçenekleri de sunan platform, Türkiye'de 1.5 milyon kullanıcıya ulaşmayı başardı.

Organize İşler 2, sinema salonlarından hemen sonra Netflix üzerinden kullanıcılarla buluşmuştu.
Organize İşler 2, sinema salonlarından hemen sonra Netflix üzerinden kullanıcılarla buluşmuştu.

Türkiye'de 'sinema tartışmasının' da göbeğinde yer alan Netflix, 'mısır kavgasının' ardından gerilen 'yapımcı-sinemacı' ilişkilerinde 'güçlü bir alternatif' olmayı bilmişti. Yılmaz Erdoğan'ın Organize İşler 2 filmini sinema salonlarından hemen sonra bünyesine katan Netflix, Türkiye'deki birçok içerik takipçisi için 'başvurulan kaynak' mertebesine ulaşmış durumda. Bu doğrultuda Türkiye'den beklediği maddi katkıyı da bulabilen Netflix, 'Türkiye'den ayrılınacak' iddialarını boşa çıkarır biçimde RTÜK'ten lisans aldı.

Netflix, Türkiye'deki kullanıcılarından ortalama 29.99 TL'lik ödeme alıyor

Son dakikaya kadar ser verip sır vermeyerek 'Türkiye'den ayrılacak mı?' sorusunu sürekli olarak diri tutan Netflix, oluşturduğu merak dalgasını da avantajlı bir duruma çevirerek önemli bir 'pazarlama çalışması' ortaya koymuş oldu. RTÜK'ten lisans alan platform artık hem RTÜK'ün denetimi altında hem de elde ettiği karın bir bölümünü RTÜK'e veriyor.

Netflix'in Türkiye'de belirlediği ödeme planları.
Netflix'in Türkiye'de belirlediği ödeme planları.

Netflix, Türkiye'de üç farklı paket sunuyor. Bu paketler Temel, Standart ve Özel olarak isimlendiriliyor. Bu kapsamdaki fiyatlar ise sırasıyla 17.99 TL, 29.99 TL ve 41.99 TL olarak belirlenmiş durumda. Dolayısıyla, ortalama 29.99 TL'lik bir fiyatla kullanıcılarının karşısına çıkan Netflix, makul bir 'fiyat/performans ürünü' olarak değerlendiriliyor.

Yıllık 540 milyon TL!

Platform tarafından yapılan açıklamalara göre Netflix'in Türkiye'de, 1.5 milyon ücretli abonesi var. Ancak bu ücretli abone sayısına bir paketi birkaç kişi kullananlar ve her ay farklı bir e-posta adresiyle kayıt olanlar dahil değil. Açıklanan ücretli abone sayısıyla Netflix'in ortalama ücreti olan 29.99 TL'yi çarptığımızda ise Netflix'in Türkiye'den aylık kazancının yaklaşık 45 milyon TL olduğu sonucu karşımıza çıkıyor. Bu tutarın kesin sonuç vermediğini, biraz altı veya biraz üstü olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Buna göre Netflix'in Türkiye'deki yıllık geliri yaklaşık olarak 540 milyon TL civarında.

Netflix.
Netflix.

Yönetmelik gereğince Netflix, kullanıcı oranında RTÜK'e para ödemek zorunda. Bu paranın oranı, binde 5 olarak belirlenmiş durumda. Bu tutar yaklaşık olarak 2 milyon 700 bin TL'ye tekabül ediyor. Ancak Netflix'in Türkiye'deki abone sayısı değiştikçe bu tutar da değişiyor. Ancak yıllık olarak verilen bu ücret, durum ve abone sayısı ne olursa olsun oldukça 'küçük bir meblağ' olarak değerlendirilebilecek durumda. Netflix, RTÜK'e ödediği 2.7 milyon TL'lik tutarın dışında yıllık 486.000 TL seviyesinde şirket vergisi ödüyor. Bu tutar da birçok farklı işletmeyle kıyaslandığında oldukça cüzi bir ödeme olarak değerlendirilebilecek seviyede. Türkiye'deki abonelerinden 'gayet iyi' tutarlarda kazanım elde eden şirketin Türkiye'den çekilmesi ise bu şartlar altında neredeyse imkansız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >