Nevşehir'de üretilen ilk yerli balon havalandı: 'Biz de denemeye talibiz'

Kapadokya semalarında havalanan ilk yerli sıcak hava balonu.
Kapadokya semalarında havalanan ilk yerli sıcak hava balonu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Nevşehir'de üretilen ilk yerli sıcak hava balonuyla uçtu.

Değeri 80 bin avro olan her bir balonun yurt içindeki ihtiyacı karşılamasının yanı sıra ihraç edilmesi de planlanıyor.

GZT olarak biz de ilk yerli sıcak hava balonuyla bir uçuş gerçekleştirmeye talibiz. Ekip olarak yerli ve milli üretimler konusunda her zaman hassas olduk.

Başta Teknofest olmak üzere birçok etkinlikte yerli ürünlerimizi deneyimleyip tanıtma fırsatı bulduk.

İlk yerli sıcak hava balonunu da tanıtmak üzere sıraya girdik bile!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bölgede faaliyet gösteren firmalardan Pasha Balloons tarafından üretilen yerli sıcak hava balonunu inceledi.

Nevşehir'in Göreme beldesindeki kalkış alanında uçuş hazırlıklarına eşlik eden Varank, yetkililerden balonla ilgili bilgi aldı.

Uçuş hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Varank'ın da içinde bulunduğu balon, pilot Hakan Zengin'in yönetiminde gökyüzüne yükseldi. Varank da Peribacaları üzerinde seyreden balona kısa bir süre pilotluk yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk yerli sıcak balonu ile uçuş gerçekleştirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk yerli sıcak balonu ile uçuş gerçekleştirdi.

'Milyonlarca avro artık ülkemizde kalacak'

Varank, uçuşun ardından yaptığı açıklamada, Kapadokya'nın yerli ve yabancı milyonlarca turistin buluşma noktası olduğunu söyledi.

Yurt dışında insanların İstanbul ile sorduğu ikinci adresin Kapadokya olduğunu anlatan Varank, şunları kaydetti:

"Bu muazzam coğrafyayı, bu kadar çekici kılan özelliklerin birisi de elbette balon turizmi. Bu ziyaretimde, sertifikasını almış yerli balonumuzun test uçuşuna katılmak, hatta bir süre balonu kullanmak beni ziyadesiyle memnun etti. Sadece üretim safhasını düşündüğünüzde, milyonlarca avroluk rakamlar artık ülkemizde kalacak. Balonların bakımı, onarımı ve diğer giderlerini de hesaba kattığımızda ihracat potansiyeli yüksek çok daha büyük bir ekonomiden bahsediyoruz. Bu ekonominin, hem istihdama hem de üreticilerimizdeki kabiliyet gelişimine katkısı oldukça önemli."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk yerli sıcak hava balonuyla uçuş gerçekleştirdikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk yerli sıcak hava balonuyla uçuş gerçekleştirdikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

'Yıllık 3 milyon avroluk maliyeti var'

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün desteğiyle Pasha Balloons tarafından tasarlanıp üretilen yerli sıcak hava balonu, 11 Ekim'de ilk test uçuşunu gerçekleştirmişti.

Dünyanın en önemli sıcak hava balonu merkezi konumundaki Kapadokya'nın yanı sıra Türkiye genelinde farklı alanlarda uçuş yapan 230 balonun yıllık kumaş, kubbe değişim ve bakım maliyeti yaklaşık 3 milyon avro seviyesinde bulunuyor. Sıcak hava balonu üretiminde elde edilen kabiliyetle ilk etapta bakım onarım giderleri için yapılan harcamanın azalması, ilerleyen süreçte yılda 60 balonun üretilmesi hedefleniyor.

Test uçuşları başarıyla tamamlanan yerli sıcak hava balonuna Katar, Umman ve İran'ın yanı sıra bazı Afrika ülkelerinden talep olduğu belirtildi.

Denemeye biz de talibiz!

Türkiye'nin incisi Kapadokya semalarında havalanacak olan ilk yerli sıcak hava balonu ile uçuş gerçekleştirmeye biz GZT olarak talibiz.

GZT ekibi olarak Türkiye'nin yerli ve milli olan tüm uygulamalarının tanıtımı konusunda her zaman hassas olduk.

Bu konuda başta Teknofest olmak üzere birçok etkinlikte yer alarak milli üretimlerimizi deneyimleyip tanıttık.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >