New York Times okuyucuları seçti: Son 125 yılın en iyi kitapları belli oldu

Arşiv
Arşiv

New York Times okuyucuların seçtiği 125 yılın en iyi kitapları ve yazarları açıklandı. Kitaplar arasında Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek eseri zirvede yer aldı.

New York Times, kitap inceleme panelinin 125. yıl dönümünü kutlamak için okuyucularını o dönemde yayınlanan en iyi kitabı aday göstermeye yönelik bir anket düzenledi. 67 ülkeden yanıtlar geldi.

En sevilen ve en iyi yazarlar John Steinbeck, Ernest Hemingway ve William Faulkner, James Baldwin, Margaret Atwood ve Virginia Woolf ve Joan Didion olarak belirlendi.

Okuyuculardan en yüksek oyu alan 5 kitap:

1. Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

2. Yüzük Kardeşliği – J.R.R. Tolkien

3. 1984 – George Orwell

4. Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel García Márquez

5. Sevile – Toni Morrison

  • Kitap okuma alışkanlığı nasılkazanılır?

  • Doğru Kitap Seçimi: Genellikle yapılan yanlışlardan en önemlisi; bir kitabı sırf popüler olduğu için okumaya çalışmak! Örneğin, gündemde çok ümitsiz, depresif bir kitap mevcut. Herkes o kitabı okuyor. Eğer sadece popülaritesi var diye kitap okumaya bu depresif kitaplardan başlarsanız, ümitsiz ve şüpheci bi ruh haline girer, kitap okumaktan soğuyabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, önce bunu yapmaktan vazgeçmelisiniz. Seçeceğiniz kitabı popülariteye göre seçmemelisiniz. Öncelikle kendinize şu soruları sorun: Nasıl bir kitap bana heyecan verir? Hangi olay, o kitaptan zevk almamı sağlar? Bu gibi soruların cevabını verdiğinizde, yapmanız gereken sadece zevk alacağınız türlerin bulunduğu reyondan kitapları seçmek olacak!
  • İnce Kitaplar ile Başlamak: Birdenbire Oğuz Atay-Tutunamayanlar okumaya çalışırsanız kesinlikle bir daha eliniz kitaplara gitmez. Bunu spora başlamak isteyen bir insanın birdenbire kaldıramayacağı ağırlığı seçerek kendini zorlamasına benzetebiliriz. Daha ilk başlarda kendinize uygun olmayan bir ağırlığı kaldırmaya çalışırsanız, kendinize zarar vermiş olursunuz. Kitap okuma alışkanlığınız yoksa, ince kitaplardan başlamalısınız. Birinci maddede bahsettiğimiz sorulara cevap verdikten sonra, reyondaki kitaplardan zevkinize uygun ince kitapları ayırabilirsiniz.
  • Sayfa Sayısı Belirleme Kuralı: Çoğu kişi, kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için belirli sayılar söyleyerek kesin bir çizgi çekiyor. Oysa bu sayı, kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, öğrencilere 50 sayfa kuralı veriliyor. Bu kural, ne yazık ki çoğu öğrencide pek işe yarayan bir kural değil. Çünkü okuma alışkanlığı olmayan kişi, hoşuna gitmeyen bir kitabı, sırf 50 sayfa kuralına uygunluk gösterebilmek için bitirmek zorunda hissediyor. Sizi içine almayan, farklı hayal dünyalarına taşımayan bir kitabı bitirmek zorunda değilsiniz. Eğer bu şekilde kendinizi zorlarsanız, kitap okumaktan soğuyabilirsiniz. Bu yüzden sayfa sayısını kendiniz ‘deneyerek’ belirlemeye çalışabilir ve zamanla artırmaya yönelik adımlar atabilirsiniz.
  • Çantada Kitap Bulundurmak: Bitmeyen metrobüs yolculukları, hastane sıraları, uzun ders araları… Bitmeyecekmiş gibi hissettiren, bunalıma sürükleyen bu olaylara kitap okuyarak katlanabilirsiniz! Bir süre sonra okuduğunuz kitabın içine dalacaksınız ve bir de bakmışsınız ki bitmeyen metrobüs yolculuğu bitmiş, hastanedeki sıranız gelmiş ve ders aranız bitmiş!
  • İstikrarlı Olmak: Muhtemelen bu yazıyı okuduktan sonra düzenli olarak kitap okumaya karar vermiş olacaksınız. Önemli olan, bu kararı sonuna kadar uygulayabilmek ve sırf kitap okumak için değil, kendinizi geliştirmeye yönelik adımlar atmak için okuyabilmek! Bu istikrarı sağlayabilmek için, kendinize dakika kuralı koyabilirsiniz. O halde, onu da bir sonraki maddede açıklayalım.
  • Dakika Kuralı Oluşturmak: İstikrar sağlayabilmek için kendinize dakika kuralı koymalısınız, saat kuralı değil! ‘’1 saat kitap okuyacağım, kesinlikle 1 saat sürmeli!’’ gibi düşünmek yerine, sayfa belirleme kuralında olduğu gibi dakikaları da yavaşça artırmalısınız. Örneğin, ‘’Sadece 10 dakika okuyacağım.’’ diyerek başlarsanız, kitap okumak gözünüzde sandığınız kadar da büyümemiş olacaktır. Zamanla bu sayı, 20 dakikaya, 30 dakikaya hatta 1 saate ve daha fazlasına doğru çıkabilir. Burada önemli olan her gün okuma eylemini gerçekletirebilecek olan rakamı belirlemek. Hatta Barış Özcan’ın Zinciri Kırma videosunda bahsettiği gibi bir rakam belirledikten sonra o hedefi yarıya düşürebilirsiniz. 20 dakika size okunabilir geliyorsa hedefinizi 10 dakikaya düşürün ki zamanınız olmayan günlerde bile okuma eylemini gerçekleştirebilesin.
  • Kitapların listesi oluşturmak: Kendinize bir ajanda oluşturabilirsiniz. Bu ajandanın içine, okuyacağınız kitapları ve konularını yazarak belirli bir şema çizmiş olursunuz. Sonrasında, okumaya başladığınız kitapları bir yere, okuduğunuz kitapları ise başka bir yere sıralayabilirsiniz. Böylece, kitap okuma alışkanlığını kazandığınızı görmüş olacaksınız. Ajanda kullanımı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değilseniz buradan detaylıca ulaşabilirsiniz.
  • Kitap Kulüplerine Katılmak: Çoğu okulda kitap okuma organizasyonları düzenleniyor. Özellikle edebiyat kulüplerinde düzenli olarak öğrenciler toplanıyor ve belirli günleri kitap okuma günü ilan ediyor. Bu gibi kulüplere katılarak kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bu sayede yeni insanlarla tanışıp, kültür sohbetleri de yapabilirsiniz.
  • Okul Kütüphanesini Kullanmak: İlk aşamada kitaplarınızı kütüphaneden alarak başlayabilirsiniz. Böylece hem ücretsiz olarak kitap okumuş olursunuz hem de hangi tarz kitapları sevdiğinizi anlayabilirsiniz. Bir kitabı beğenmezseniz hızlıca geri bırakıp yenisini alabilirsiniz. Bunun yanında kitabı okumakta kısıtlı zamanınız olacağı için bitirme olasılığınız da artacaktır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >