New York'a giden THY uçağında türbülans: 29 kişi yaralandı

Arşiv
Arşiv

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-New York seferini yapan uçağı inişe 45 dakika kala havada türbülansa girdi. Ani irtifa kaybeden uçakta 29 kişi yaralandı. Yaralıların durumunun hayati olmadığı, bir kişinin bacağının kırıldığı, diğerlerininse şiş, sıyrık ve kesikleri bulunduğu belirtildi. 'Türbülans nedir? Nasıl oluşur?' , 'Türbülansın olumsuz etkisinden nasıl korunulur?' sorularını cevaplandırdık.

Türk Hava Yolları’na ( THY) ait İstanbul-New York seferini yapan TK 001 sefer sayılı Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağı inişine az bir süre kala türbülansa girdi. Ani irtifa kaybeden uçağın saat 17.30 sıralarında JFK Havalimanı’na iniş yaptığı, 29 yolcu ve mürettebatın çeşitli yerlerinden yaralandığı bildirildi.

Bir mürettabatın ayağı kırıldı

Türbülanstan dolayı yaralanan 4 kişi piste gelen ambulanslarla hastaneye götürüldü. Yaralı kabin görevlilerinden birinin bacağının kırıldığı, yaralanmaların geri kalanının kesik ve morluklar gibi ufak yaralanmalar olduğu belirtildi.

Türbülansa yakalanan THY'ye ait Boeing 777 uçağında 300 yolcu ve mürettebat bulunuyordu.
Türbülansa yakalanan THY'ye ait Boeing 777 uçağında 300 yolcu ve mürettebat bulunuyordu.

Liman İdaresi sözcüsü Steve Coleman, Türk Hava Yolları uçağının inişten 45 dakika önce aşırı türbülans yaşadığını, yaralanan dört kişinin Jamaika Tıp Merkezi ve Queens Hastanelerine gönderildiğini, bir mürettabatın ayağının kırıldığını söyledi.

Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

  • “TK 01 sefer sayılı İstanbul (IST) – New York (JFK) uçuşumuzu icra eden TC-JJG kuyruk kodlu uçağımız, New York meydana yaklaşma sırasında öngörülemeyen olumsuz hava koşullarına (türbülans) maruz kalmıştır. 326 yolcumuz ve 18 kişilik uçuş ekibimizin bulunduğu uçağımızda, türbülans nedeniyle 28 yolcumuz ve 2 kabin personelimiz hafif şekilde yaralanmıştır. Uçuşumuzda görevli, deneyimli ekibimizin idaresinde uçağımız JFK meydana inişini sorunsuz şekilde gerçekleştirmiş, durumdan etkilenen 28 yolcumuz ve 2 ekip arkadaşımız kontrol amacıyla hastaneye sevk edilmiştir.”

Yaralıların durumunun hayati olmadığı, bir kişinin bacağının kırıldığı, diğerlerininse şiş, sıyrık ve kesikleri bulunduğu belirtildi.
Yaralıların durumunun hayati olmadığı, bir kişinin bacağının kırıldığı, diğerlerininse şiş, sıyrık ve kesikleri bulunduğu belirtildi.

Türbülans sırasında uçakta bulunan bir uçuş uzmanı, 3-4 dakika süren bir türbülansın özellikle kemeri bağlı olmayan ya da ayakta duran yolcular açısından ölümcül sonuçlara yol açabileceğini, birçok türbülansa bu akşam yaşananda olduğu gibi ansızın yakalanabileceklerini belirtti.

Türbülans nedir? Neden olur?

Türbülans diğer adıyla Hava Boşluğu kısaca: beklenen hızından farklı bir biçimde ve beklenmeyen yönlerden gelen şiddetli hava akımıdır. Türbülansı oluşturan en önemli nedenlerden biri ısı farkıdır.

Yüksek irtifada sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesi, bulut hareketliliği ve güçlü rüzgarlar, uçakta sarsıntı ve sallantılara neden olur.
Yüksek irtifada sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesi, bulut hareketliliği ve güçlü rüzgarlar, uçakta sarsıntı ve sallantılara neden olur.

Türbülanstan nasıl korunulur?

Türbülans, endişelenilmemesi gereken bir uçuş olayıdır. Her zaman hissedilmese bile, aslında her uçuşta hafif de olsa türbülans yaşanmaktadır. Hatta güçlü hava boşluğu da normaldir ve bundan dolayı uçağın zarar görme ihtimali oldukça düşüktür; ancak her yıl türbülans nedeniyle dünyada ortalama 10 bin kişi yaralanıyor. En çok yaralananlar ise kabin memurları. Servis için ayakta durmaları nedeniyle hızla gelişen bir türbülans karşısında hazırlıksız yakalanıyorlar. Türbülansın sebep olabileceği herhangi bir olumsuz kazayı önlemek için yapılması gereken şey emniyet kemerine bağlı şekilde yolculuk yapmak.

Türbülans yüzünden düşen uçak var mı?

Türbülans yüzünden düşen uçak yok. Pilotlar, uçuş öncesi planlamalarını yaparken türbülans vb. diğer risklere sahip bölgelerden uçmazlar. Havada ise yine radarlarından hava hareketlerini takip ederler. CB olarak adlandırılan, elektrik yüküne ve yüksek türbülansa sahip bulutların içine girmek yerine etraflarından dolaşmayı tercih ederler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >