Nike, NFT ayakkabı üreten 'sanal evren' şirketini satın aldı

Arşiv
Arşiv

Dünyanın önde gelen ayakkabı ve spor giyim üreticilerinden Nike'dan sanal evren adımı geldi. Şirket NFT olarak ayakkabı üreten bir şirketi satın aldığını duyurdu.

Spor giyim devi Nike, RTFKT Studios adında bir şirketi satın aldığını duyurdu. Satışın resmi fiyatı ise açıklanmadı. Ancak şirket mayıs ayında 8 milyon dolar yatırım toplamıştı.

Bu yatırımla şirketin değerlemesi 33.3 milyon dolar olmuştu.

RTFKT Studios metaverse (sanal evren) için ayakkabı üretimi yapıyor. Üretilen ayakkabılar NFT (non-Fungible Token) olarak satılıyor.

Sanal dünyaya yatırım

Nike bu adımla sanal dünyanın geleceği için yatırım yapmış oldu. Metaverse firması RTFKT Studios, FEWOCiOUS adındaki genç bir sanatçının eserlerini satışa çıkarmıştı.

Gerçek ayakkabılarla sanalları birleştiren bu tasarımlardan 600 tanesi altı dakikadan kısa bir sürede satılmıştı. Şirket bu satışlardan 3.1 milyon dolar gelir elde etmişti.


NFT nedir?

Değiştirilemez Token (NFT), dijital sanat veya dijital koleksiyon olarak da biliniyor. Değiştirilemez Tokenlar; bir tweeti, bir tabloyu, bir resmi, bir anı, bir gif'i, bir futbolcu kartını vb. nesneleri temsil edebilirler.

Değiştirilemez tokenlar, CryptoKitties olarak da bilinirler fakat bu tamamıyla bir karışıklıktır. CryptoKitties, dijital olarak kedi figürü sahiplenmenizi sağlayan bir değiştirilemez token marketidir. Popülerliği sebebiyle değiştirilemez tokenları tanımlamak maksadıyla kullanımına rastlanmaktadır.

Metaverse (sanal evren) nedir?

Türkçe'ye 'sanal evren' olarak çevrilebilecek olan 'metaverse' kullanıcıların internet üzerinde var olan bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor.

Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor.

Metaverse'te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği paylaşılan 3D sanal bir ortam sunuluyor. Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin veriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >