Nobel Komitesi'nden amatörce bir hata: 2015 yılında verdikleri fizik ödülü konusunda yanılmışlar

2015 yılında nötrinoların kütlesiyle ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarına verilen fizik ödülü konusunda Nobel Fizik Komitesinin yanıldığı ortaya çıktı.

2015 yılında Nobel fizik ödülü, 'nötrinoların kütlesinin olduğunu gösteren nötrino osilasyonlarının keşfi' için verilmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde Japon bir bilim adamı tarafından yayınlanan makalede komitenin hata yaptığı ifade edildi. Lakin bu araştırma bilim insanlarının ödülü hak etmediği anlamına gelmiyor. Bilim insanlarının keşfi hatalı değil ancak Nobel komitesi keşfi yanlış anlamış.

Nükleer etkileşimlerle ortaya çıkan nötrinolar çok garip ve küçücük parçalar. Güneş'in çekirdeğinde veya Dünya'nın atmosferindeki kozmik ışık çarpışmaları gibi. Nötrinolar hayaletimsi yapılar olduğu için madde ile her zaman etkileşime girmiyorlar. Belki de şu anda içimizden milyonlarca nötrino geçip gidiyor ama bilmiyoruz. Yapısal özellikleri tespit edilmelerini imkansız derecede zorlaştırıyor. Dolayısıyla bilim insanları nötrinoların kütlesi olup olmadığını henüz belirleyemedi ancak yaptıkları çalışma bu konuda çığır açacak nitelikte. Nobel Komitesi ise, bilim insanlarının nötrinonun kütlesi olduğunu ispat ettiklerini zannetmişler.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >