Notre Dame Katedrali için ulusal kampanya: İlk bağış geldi 100 milyon avro

Katedralde çıkan yangın yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahalesiyle 8 buçuk saatlik bir çalışmanın ardından söndürüldü.
Katedralde çıkan yangın yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahalesiyle 8 buçuk saatlik bir çalışmanın ardından söndürüldü.

Tüm dünyanın üzüntüyle takip ettiği 850 yıllık tarihi Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının söndürülmesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yapının temel yapısında bozulmama olmasının sevindirici olduğunu belirterek ulusal bir kampanyanın başlatılacağını ve yapının yeniden inşa edileceğini açıkladı. Fransa'nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon avro bağış yapacağını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, beraberinde Fransa Başbakanı Philippe Edouard ile birlikte Notre - Dame Katedrali'nde yaptığı açıklamada, katedralin temel yapısının zarar görmeden kurtulmuş olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Macron, alevlerin yüzlerce metre yükseldiği Paris'teki Notre - Dame Katedrali'ne gelerek incelemelerde bulundu. Burada açıklama yapan Macron, yangına müdahale eden itfaiye erlerine teşekkür etti.

Macron, bütün dünyanın üzüntüyle takip ettiği yangını yerinde inceledi.
Macron, bütün dünyanın üzüntüyle takip ettiği yangını yerinde inceledi.

"Ulusal bir kampanya başlatılacak"

Fransa tarihinin önemli anlarının bu katedralde yapılan törenlerle yazıldığını belirten Macron, katedralin yeniden yapılması için ulusal bir kampanyanın başlatılacağını ve yeniden inşa edileceğini sözlerine ekledi.

"Birlikte yeniden inşa edeceğiz"

Yangını bir "trajedi" olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Gurur duyalım, çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati bir şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz." dedi.

Macron açıklamalarda bulundu.
Macron açıklamalarda bulundu.
  • Yangının sebebi bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin, "muhtemelen" 6 milyon avroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü.

Yangın söndürüldükten sonra Katedral böyle görüntülendi.
Yangın söndürüldükten sonra Katedral böyle görüntülendi.

Avrupalı liderler üzüntülerini dile getirirken, Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfı, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı duyurdu.

Fransız milyarderden 100 milyon avro bağış

Fransa'nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon avro bağış yapacağını duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >