Notre Dame Katedrali'ndeki yangına neden havadan müdahale edilmedi?

Paris İtfaiyesi Notre Dame Katedrali’ndeki yangına müdahale anlarını paylaştı
Paris İtfaiyesi Notre Dame Katedrali’ndeki yangına müdahale anlarını paylaştı

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'ndeki yangın 8 buçuk saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. ABD Başkanı Donald Trump'ın havadan müdahale edilmesini önermişti fakat ekipler tarihi esere havadan müdahale yapmadı. 'Yangına havadan neden müdahale edilmedi?' sorusunun cevabını aradık.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın 8,5 saatte söndürülürken, Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapı büyük ölçüde zarar gördü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Paris’in Notre Dame Katedrali’ndeki büyük yangını seyretmek çok korkunç. Belki yangını söndürmek için havadan su tankerleri kullanılabilirdi. Hızlı hareket etmek lazım.” demiş, Paris İtfaiyesi yetkilileri böyle bir şeyin yapılmasının yapıya çok daha fazla hasar vereceğini açıklamıştı.

Sosyal medyada en çok sorulan, 'alevlere niçin yangın söndürme uçaklarıyla müdahale edilmediği sorusu oldu. Paris itfaiyesi ve güvenlik uzmanları 'Canadair' adı verilen uçakların kullanılmama sebebini anlattı:

"Suyun miktarı binanın çökmesine neden olur"

"Canadair'ler bu tip yangınları söndürmek için teknik olarak uygun değil. Uçak tarafından dökülecek suyun miktarı bu tip bir yapının tamamının çökmesine neden olabilir. Paris bölgesinde böyle bir yangında kullanılacak helikopter yok.

Paris'teki Notre Dame Katedrali böyle görüntülendi.
Paris'teki Notre Dame Katedrali böyle görüntülendi.

Şehir merkezinde yangını söndürmek için hava araçları kullanamıyoruz, alevlere müdahale edecek helikopterler ancak Paris bölgesinde varsa devreye girebilir. Tonlarca su dökmek yapıyı daha da zayıflatıp yangını şiddetlendirebilir ve itfaiye personeline zarar verebilir. Paris'in 'vitrini' olan bu bölgesinde müdahele imkanları kısıtlı. Yangını kontrol altına alabilmek için çok az seçeneğimiz var."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >