Notre Dame'ın yangından kalan izleri siliniyor: Restorasyon çalışmaları başladı

Notre Dame Katedrali yeniden inşa ediliyor.
Notre Dame Katedrali yeniden inşa ediliyor.

● 856 yıllık tarihi Notre Dame Katedrali geçtiğimiz aylarda çıkan yangın sonucunda büyük hasar aldı.

● 500 kişilik bir itfaiye ekibinin çalıştığı yangın 8,5 saat sonunda söndürüldü.

● Yangının ardından 9 asırlık katedral kullanılamaz hale geldi.

● Bunun üzerine ülkede ulusal bağış kampanyası başlatıldı ve tarihi katedral için 1 milyon avro para toplandı.

● Toplanan paranın yeterli miktara ulaşmasının ardından Notre Dame yeniden inşa edilmeye başlandı.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Notre Dame Katedrali, geçtiğimiz aylarda bilinmeyen bir sebepten dolayı çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. 8,5 saatin sonunda söndürülen yangının ardından katedralin inşası için bağış çalışmalarına başlanmıştı. Toplanan 1 milyon avro parayla birlikte Notre Dame yeniden inşa ediliyor.

'5 yılda tamamlanmasını istiyorum'

Paris’teki tarihi yapı Notre Dame Katedrali, 15 Nisan’da çıkan ve 8,5 saat süren yangında büyük oranda hasar görmüştü. Katedralin çatısının tamamı çıkan yangın sonucu çökmüştü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yürütülen yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarılmıştı. Yangın sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Notre Dame'ı daha güzel şekilde yeniden inşa edeceğiz. Bunun 5 yılda tamamlanmasını istiyorum" demişti

1 milyon avro bağış toplanan Notre Dame Katedrali yeniden inşa ediliyor. İşte yapımına 1163'te başlanan ve 1345'te tamamlanan tarihi yapının yeniden inşa sürecinden yansıyan kareler,

850 yıllık tarih gözler önünde yandı

Fransa'nın başkenti Paris'te yangına teslim olan Notre Dame Katedrali, 850 yılı aşkın tarihiyle Hristiyanlığın bu ülkedeki sembolü olarak gösteriliyor.Notre Dame'ın temeli, 1163’de iki kilisenin harabesini katedrale çevirme kararı aldıktan sonra Papa Alexander III tarafından atıldı. Özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gören katedralde birçok kez restorasyon çalışması yapıldı.

Notre Dame Katedrali geçtiğimiz aylarda bilinmeyen bir sebepten dolayı çıkan yangınla alevlere teslim oldu
Notre Dame Katedrali geçtiğimiz aylarda bilinmeyen bir sebepten dolayı çıkan yangınla alevlere teslim oldu

Paris’teki Seine Nehri'nin kıyısındaki Ille de la Cite Adası'nda bulunan ve Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilen Notre Dame Katedrali, işlemeli camları, heykelcikleri ve kemerli payandasıyla en çok turist ağırlayan mekanlardan biri olarak tanınıyor.

Turistlerin gözdesi

Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilen Notre Dame Katedrali, işlemeli camları, heykelcikleri ve kemerli payandasıyla en çok turist ağırlayan mekanlardan biri olarak tanınıyor. Her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği katedralde Meryem Ana heykelinin yanı sıra, Gül Pencereler, çeşitli sanat eserleri, dev çanlar, kalıntılar ve Orta Çağ'dan kalma mobilyalar bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >