Obama'ya bir çalım daha: Trump Astana'ya davet edildi

Suriye'de silahları susturarak ABD'yi bölgede devredışı bırakan Ankara ile Moskova, Obama yönetimine bir çalım daha attı. Türkiye ve Rusya, 23 Ocak’ta Astana’da yapılacak zirve için doğrudan Trump’a davet gönderdi. Aynı saatlerde Obama tarafının “Resmi davet almadık” demesi dikkat çekti.

Suriye'de silahları susturarak Obama yönetimini bölgede devredışı bırakan Ankara ile Moskova, 23 Ocak'ta Kazakistan'ın başkenti Astana'da toplanacak barış zirvesi için Washington'a da davet gönderdi. Ancak davet Barack Obama'ya değil Donald Trump'a gitti. ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump'a, Astana davetinin hem Rusya hem de Türkiye tarafından iletildiği öğrenildi. Obama yönetiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in dün, “Astana'da yapılacak Suriye toplantısıyla ilgili resmi bir davet almadık” demesi dikkat çekti. Düzenlediği günlük basın toplantısında Toner, “Orada rolümüz olacak mı bilmiyorum biz resmi bir davet almadık” ifadesini kullandı. “Bu görüşmeler hakkında size bir şey söylediler mi?” sorusuna Toner, “Bakanımız (John Kerry) hem Rus hem de Türk mevkidaşıyla irtibat halinde, Suriye'deki durumu görüşüyor. Bu yüzden de elbette kendisi bu görüşmelerde süreci hızlandırabilir. Fakat biz bu görüşmeleri düzenleyen değiliz” yanıtını verdi.

İŞARETİ ÇAVUŞOĞLU VERMİŞTİ


Toner'in 'davetli değiliz' dediği saatlerde Ankara ve Moskova'dan ABD'ye Astana daveti gittiği öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Cenevre kentinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana'da yapılacak Suriye görüşmelerine ABD'nin de davet edilmesi konusunda Türkiye ile Rusya'nın anlaştığını açıklamıştı. İşte bu anlaşmanın, 'davetin Obama'ya değil, Trump'a gitmesine yönelik' olduğu ortaya çıktı. Amerikan Washington Post gazetesi, Astana davetinin, Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Michael Flynn'e telefonda iletildiğini öne sürerken, Türk Dışişleri'nin ise Trump yönetimiyle gayriresmi temaslar sağladığı ve sözkonusu daveti yeni yönetime ulaştırdığı iddia edildi.

İRAN O DAVETE KARŞI ÇIKTI

Alınan bilgiye göre Trump yönetimi Astana adımıyla ilgili olumlu bir yaklaşım sergilerse Türkiye ile Rusya'nın sözkonusu daveti 20 Ocak sonrası resmen ilan edilecek. Zaten bu tarihte Trump, görevi Obama'dan devralarak işbaşına gelecek. Öte yandan Moskova'da düzenlenen Astana'ya hazırlık toplantısına, İran'ın Trump tavrı damgasını vurdu. Kulislerden yansıyan bilgilere göre toplantıda, Astana'ya kimlerin davet edileceği tartışıldı. İran ise Trump yönetiminin Suriye konferansına davet edilmesine karşı çıktı. Bu konuda Tahran'ın muhalefetine rağmen Trump ekibine davet gitmesi, İran'ın Türkiye ile Rusya karşısında geri adımı olarak değerlendiriliyor.

ABD var PYD yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana'daki Suriye toplantısına ABD yönetiminin de davet edileceğini açıkladı. 9. Büyükelçiler Konferansı'nda basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Suriye PKK'sı PYD/YPG'yi Astana sürecine dahil etmek isteyen Obama yönetimine de eleştirilerde bulundu. “ABD o zaman DEAŞ'ı da masaya davet esin. Böyle saçmalık olur mu! ABD yönetimi şu anda PKK'ya PYD aracılığıyla destek veriyor. YPG'nin amacı Suriye'yi bölmektir. Bu amaçları güden bir terör örgütünün müzakere masasında yeri olamazk. Terör örgütü YPG zirvede asla olmayacak” diyen Çavuşoğlu, ABD'nin ise Astana görüşmelerine davet edileceğini kaydetti. Çavuşoğlu, “Biz prensip olarak katkı sağlayacak kurum ve ülkelerin katılması taraftarıyız” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >