Öfkenizi kontrol altına almak için bunları yapın

Günlük hayatta iş arkadaşlarımıza, patronumuza, eşimize, sevgilimize, çocuğumuza, trafiğe, açılmak bilmeyen kapıya, eve daha çok yol varken yırtılan market poşetine ve daha pek çok farklı şeye sinirleniyoruz. Sık sık bu öfkenin kurbanı oluyoruz.

Sinirlendikçe daha çok sinirlenecek şey buluyor ve sonunda öfkemizi hem kendimize hem de başkalarına zarar verecek şekilde yansıtıyoruz.

Öfkelenmek hayatın bir gerçeği olduğuna göre, bu duyguyu tamamen ortadan kaldıramayacağımıza göre ne yapmalı da öfkenin bize zarar vermesini engellemeliyiz?

Öfkenin yıkıcı etkilerinden kurtulmak için yapabileceğimiz pek çok farklı şey var. İşte onlardan bir kaçı:

Kendinizi Tanıyın!
Öfkeyi kontrol altına almak için ilk yapılması gereken şey kişinin kendini çok iyi tanıması. Öncelikle farkındalık oluşturmalı ve kendimizi ifade etmeyi öğrenmeliyiz. 

 Öfkeyi kontrol altına almak onu içe atmak değil, en uygun en zararsız şekilde dışarı aktarabilmektir. Bunun için de ilk olarak yapmanız gereken şey, kendinizi yeterince iyi tanıyıp tanımadığınız üzerine düşünmek.
Kendinizi Tanıyın! Öfkeyi kontrol altına almak için ilk yapılması gereken şey kişinin kendini çok iyi tanıması. Öncelikle farkındalık oluşturmalı ve kendimizi ifade etmeyi öğrenmeliyiz. Öfkeyi kontrol altına almak onu içe atmak değil, en uygun en zararsız şekilde dışarı aktarabilmektir. Bunun için de ilk olarak yapmanız gereken şey, kendinizi yeterince iyi tanıyıp tanımadığınız üzerine düşünmek.
Zayıf yönlerim neler? Öfkeliyken tarafsız olabiliyor muyum? Duygularımı açıkça rahatlıkla ifade edebiliyor muyum? Gibi sorulara cevap vererek kendinizi ne kadar iyi tanıdığınıza karar vermeli ve bunun üzerine dürüstçe düşünmelisiniz. 

Eğer duygularınızı rahatça ifade edemiyorsanız öfkeli anlarınızda kontrolsüz şekilde dışa vuruyor, olumsuz bir durumda fevri davranıyorsunuz demektir. Bu yüzden öncelikle kendinizi tanımalı ve duygularınızı açıkça ama kırıcı olmadan ifade etmelisiniz. 



"Kendini bilmek, ruhunu bilmektir …"
Zayıf yönlerim neler? Öfkeliyken tarafsız olabiliyor muyum? Duygularımı açıkça rahatlıkla ifade edebiliyor muyum? Gibi sorulara cevap vererek kendinizi ne kadar iyi tanıdığınıza karar vermeli ve bunun üzerine dürüstçe düşünmelisiniz. Eğer duygularınızı rahatça ifade edemiyorsanız öfkeli anlarınızda kontrolsüz şekilde dışa vuruyor, olumsuz bir durumda fevri davranıyorsunuz demektir. Bu yüzden öncelikle kendinizi tanımalı ve duygularınızı açıkça ama kırıcı olmadan ifade etmelisiniz. "Kendini bilmek, ruhunu bilmektir …"
Rahatlayın! 
Olumsuz bir durumun kötü etkilerinden kurtulmak işitiyorsanız yapmanız gereken ilk şey rahatlamaya çalışmak. Kullanabileceğiniz her türlü yatıştırma yöntemini denemelisiniz. Sonuçta sizi en çok hangi yöntemin rahatlattığını, ancak deneyerek öğrenebilir ve bundan sonraki hayatınızda size uygun rahatlama tekniğini kullanarak öfkenizi kontrol altında tutmayı başarabilirsiniz.

 1'den 100'e kadar saymak en çok bilinen rahatlama yöntemidir. İlk bunu deneyerek başlayabilirsiniz. Sayma sırasında derin nefesler alırsanız öfkenin meydana getirdiği fiziksel etkileri dengeler, zihninizin mantıklı çalışmasına zaman sağlayabilirsiniz. 

 Zira bu zaman zarfı içerisinde öfke kaynaklı olan kalp atımı artışı, tansiyon yükselmesi, adrenalin ile noradrenalin hormon seviyelerinin yükselişi gibi fiziksel etkiler normal seviyesine düşmeye başlar.
Rahatlayın! Olumsuz bir durumun kötü etkilerinden kurtulmak işitiyorsanız yapmanız gereken ilk şey rahatlamaya çalışmak. Kullanabileceğiniz her türlü yatıştırma yöntemini denemelisiniz. Sonuçta sizi en çok hangi yöntemin rahatlattığını, ancak deneyerek öğrenebilir ve bundan sonraki hayatınızda size uygun rahatlama tekniğini kullanarak öfkenizi kontrol altında tutmayı başarabilirsiniz. 1'den 100'e kadar saymak en çok bilinen rahatlama yöntemidir. İlk bunu deneyerek başlayabilirsiniz. Sayma sırasında derin nefesler alırsanız öfkenin meydana getirdiği fiziksel etkileri dengeler, zihninizin mantıklı çalışmasına zaman sağlayabilirsiniz. Zira bu zaman zarfı içerisinde öfke kaynaklı olan kalp atımı artışı, tansiyon yükselmesi, adrenalin ile noradrenalin hormon seviyelerinin yükselişi gibi fiziksel etkiler normal seviyesine düşmeye başlar.
Bunun dışında kendinizi telkin etmeyi de deneyebilirsiniz. Odak noktanızı sinirlendiğiniz konudan uzaklaştırmaya çalışarak, öfke duygunuzu yatıştırmaya çalışabilirsiniz. İç sesinizin gücünü kullanarak kendinize “rahatla, sakin ol, öfkene yenik düşme” gibi telkinler yapabilir, bir yandan da derin derin nefes alarak telkinlerinizin daha çabuk etki göstermesini sağlayabilirsiniz. Bütün bunlar işe yaramıyorsa, çok sevdiğiniz birini ya da sizi mutlu eden bir anınızı düşünmeye çalışabilir, öfkeden çok daha üstün bir duygu olan sevginin ve mutluluğun gücünü kullanabilirsiniz.
Bunun dışında kendinizi telkin etmeyi de deneyebilirsiniz. Odak noktanızı sinirlendiğiniz konudan uzaklaştırmaya çalışarak, öfke duygunuzu yatıştırmaya çalışabilirsiniz. İç sesinizin gücünü kullanarak kendinize “rahatla, sakin ol, öfkene yenik düşme” gibi telkinler yapabilir, bir yandan da derin derin nefes alarak telkinlerinizin daha çabuk etki göstermesini sağlayabilirsiniz. Bütün bunlar işe yaramıyorsa, çok sevdiğiniz birini ya da sizi mutlu eden bir anınızı düşünmeye çalışabilir, öfkeden çok daha üstün bir duygu olan sevginin ve mutluluğun gücünü kullanabilirsiniz.
Ortamdan uzaklaşın 
Yöneticinize ya da arkadaşınıza yaptığı bir hareketten dolayı çok sinirlendiniz. Hem karşısına geçip içinizdeki öfkeyi ona kusmak yerine yapmanız gerek şey, kısa bir süreliğine de olsa o ortamdan uzaklaşmaktır. Ortam değiştirmek içinizdeki öfkeyi yavaş yavaş azaltacak, fevri bir hareketle sonradan pişman olacağınız bir hareketi yapmanıza engel olacaktır. 

 Eğer ortam değiştirmezseniz sinirlendiğiniz kişi ya da şey hala gözünüzün önünde olacağından siniriniz daha da artacak ve onu dışa vurmaktan başka bir şey düşünemez hale geleceksinizdir. Ve bu öfkeyi ifade etmeniz büyük ölçüde olumsuz sonuçlar doğuracaktır. 

 Öfkelendiğiniz anlarda hemen harekete geçmek yerine, durup birazcık kendinizi dinlemeli ve bunu o ortamdan uzaklaşarak yapmalısınız. Hem bu şekilde yaşayabileceğiniz pişmanlıkların sayısını da epey azaltmış olursunuz.
Ortamdan uzaklaşın Yöneticinize ya da arkadaşınıza yaptığı bir hareketten dolayı çok sinirlendiniz. Hem karşısına geçip içinizdeki öfkeyi ona kusmak yerine yapmanız gerek şey, kısa bir süreliğine de olsa o ortamdan uzaklaşmaktır. Ortam değiştirmek içinizdeki öfkeyi yavaş yavaş azaltacak, fevri bir hareketle sonradan pişman olacağınız bir hareketi yapmanıza engel olacaktır. Eğer ortam değiştirmezseniz sinirlendiğiniz kişi ya da şey hala gözünüzün önünde olacağından siniriniz daha da artacak ve onu dışa vurmaktan başka bir şey düşünemez hale geleceksinizdir. Ve bu öfkeyi ifade etmeniz büyük ölçüde olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Öfkelendiğiniz anlarda hemen harekete geçmek yerine, durup birazcık kendinizi dinlemeli ve bunu o ortamdan uzaklaşarak yapmalısınız. Hem bu şekilde yaşayabileceğiniz pişmanlıkların sayısını da epey azaltmış olursunuz.
Mantıklı Düşünün!
İçinizde bulunan öfkeyi atmak için bir şeyleri kırıp dökmek, bağırmak, çağırmak içimizdeki tüm duyguları dışarı vurmak bizim için o anlık en rahatlatıcı yöntemdir.Ancak bu size kısa süreli bir rahatlama sağlarken, uzun vadede pişman olacağınız durumlar meydana getirirken, yakınızdakileri kırabilir ve geri dönüşü mümkün olmayan şeylere yol açabilir.

 İşte bu devrede mantıklı düşünmeyi devreye sokmalısınız. Bir anlık kararla istifa etmeniz, eşinize, arkadaşınıza çocuğuna uygulayabileceğiniz en ufak bir şiddet ve bunların sonuçlarını düşünmelisiniz.

 Mantıklı düşünmeden yapılan çoğu hareket sonucunda pişmanlık ve geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
Mantıklı Düşünün! İçinizde bulunan öfkeyi atmak için bir şeyleri kırıp dökmek, bağırmak, çağırmak içimizdeki tüm duyguları dışarı vurmak bizim için o anlık en rahatlatıcı yöntemdir.Ancak bu size kısa süreli bir rahatlama sağlarken, uzun vadede pişman olacağınız durumlar meydana getirirken, yakınızdakileri kırabilir ve geri dönüşü mümkün olmayan şeylere yol açabilir. İşte bu devrede mantıklı düşünmeyi devreye sokmalısınız. Bir anlık kararla istifa etmeniz, eşinize, arkadaşınıza çocuğuna uygulayabileceğiniz en ufak bir şiddet ve bunların sonuçlarını düşünmelisiniz. Mantıklı düşünmeden yapılan çoğu hareket sonucunda pişmanlık ve geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
Çözüm Odaklı oldun
Birine çok sinirlendiğinizde ona esip gürlemen yerine sakin olun. Sizi neyin sinirlendiğini belirleyin ve bunu karşı tarafa iletin. Bu sorun üzerine çözümler üretin. Sakinliği ile hayranlık duyduğunuz kişiler genellikle bunu yapar ve ürettikleri çözümlerle aynı sorunların karşılarına çıkmasını engellerler. 

Hani her zaman sakinliğini koruyan, zor durumlar karşısında bile mantıklı düşünebilen hayran olunası başarılı insanlar var ya, işte onların yaptığı şey aslında tam olarak bu! Yani onlar çözüm odaklı düşünmeyi tercih ettikleri için öfkelerine yenik düşmüyorlar. Biz de öfkemizi kontrol altında tutmayı öğrenmek istiyorsak, bu konuya gereken önemi göstermeliyiz. Çünkü tansiyonlar yükselip kaşlar çatıldığında esip gürlemek yerine, yapacağımız bu davranışın nasıl sonuçlanabileceğini hesaba katarsak kendimizi engellememiz çok daha kolay olacaktır. Peki, bunun için ne yapacaksınız? Öncelikle sizi neyin öfkelendirdiğini anlayacak ve bunu karşınızdaki kişiye anlatacaksınız.

 Öfkenizi dışa vurmadan önce, bunu yaparsanız ne gibi sonuçlar doğuracağını düşünün. Bu sizi daha sonraki süreçte pişmanlık yaşamaktan uzak tutar.
Çözüm Odaklı oldun Birine çok sinirlendiğinizde ona esip gürlemen yerine sakin olun. Sizi neyin sinirlendiğini belirleyin ve bunu karşı tarafa iletin. Bu sorun üzerine çözümler üretin. Sakinliği ile hayranlık duyduğunuz kişiler genellikle bunu yapar ve ürettikleri çözümlerle aynı sorunların karşılarına çıkmasını engellerler. Hani her zaman sakinliğini koruyan, zor durumlar karşısında bile mantıklı düşünebilen hayran olunası başarılı insanlar var ya, işte onların yaptığı şey aslında tam olarak bu! Yani onlar çözüm odaklı düşünmeyi tercih ettikleri için öfkelerine yenik düşmüyorlar. Biz de öfkemizi kontrol altında tutmayı öğrenmek istiyorsak, bu konuya gereken önemi göstermeliyiz. Çünkü tansiyonlar yükselip kaşlar çatıldığında esip gürlemek yerine, yapacağımız bu davranışın nasıl sonuçlanabileceğini hesaba katarsak kendimizi engellememiz çok daha kolay olacaktır. Peki, bunun için ne yapacaksınız? Öncelikle sizi neyin öfkelendirdiğini anlayacak ve bunu karşınızdaki kişiye anlatacaksınız. Öfkenizi dışa vurmadan önce, bunu yaparsanız ne gibi sonuçlar doğuracağını düşünün. Bu sizi daha sonraki süreçte pişmanlık yaşamaktan uzak tutar.
Empati Yapın
Hak etmediğimiz şekilde davrandığında ya da biz işin aslını bilmediğimiz için haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde doğal olarak sinirleniyoruz. Ancak sizi sinirlendiren birine bağırıp çağırmadan önce kendinizi onun yerine koyun, belki ortada olan küçük bir yanlış anlaşılma yüzünden birinin size bağırmasının nasıl bir duygu olduğunu düşünmeliyiz. 

 Ayrıca birine bağırıp çağırmaktansa, sakin sakın konuşarak hatasını anlamasını sağlamak en doğrusudur. 

 Şunu unutmayın “Öfkeyle kalkan, zararla oturur”
Empati Yapın Hak etmediğimiz şekilde davrandığında ya da biz işin aslını bilmediğimiz için haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde doğal olarak sinirleniyoruz. Ancak sizi sinirlendiren birine bağırıp çağırmadan önce kendinizi onun yerine koyun, belki ortada olan küçük bir yanlış anlaşılma yüzünden birinin size bağırmasının nasıl bir duygu olduğunu düşünmeliyiz. Ayrıca birine bağırıp çağırmaktansa, sakin sakın konuşarak hatasını anlamasını sağlamak en doğrusudur. Şunu unutmayın “Öfkeyle kalkan, zararla oturur”
Sizi öfkelendiren şeylerden uzak durun
Öfke kontrolünde yapılabilecek en güzel şey, sinirleneceğiniz şeylerden uzak durarak durumu meydana gelmeden engellemektir. Eğer kendinizdeki zayıf yönleri bilir, sizi neyin kızdırdığının farkına varırsanız. Öfkelenmenin de önüne geçmiş olursunuz. 

 Sevmediğiniz kişi ve durumlarla başa çıkma yolları bulun. Sizi öfkelendiren şeylerden ne kadar çok uzak durursanız, bu olumsuz duygunun kötü etkilerinden de o kadar çok korunursunuz. İşte bunun için de öncelikle zayıf yönlerinizi belirlemeli ve sizi en çok öfkelendiren şeyleri bularak elinizden geldiğince onları kendinizden uzak tutmalısınız.
Sizi öfkelendiren şeylerden uzak durun Öfke kontrolünde yapılabilecek en güzel şey, sinirleneceğiniz şeylerden uzak durarak durumu meydana gelmeden engellemektir. Eğer kendinizdeki zayıf yönleri bilir, sizi neyin kızdırdığının farkına varırsanız. Öfkelenmenin de önüne geçmiş olursunuz. Sevmediğiniz kişi ve durumlarla başa çıkma yolları bulun. Sizi öfkelendiren şeylerden ne kadar çok uzak durursanız, bu olumsuz duygunun kötü etkilerinden de o kadar çok korunursunuz. İşte bunun için de öncelikle zayıf yönlerinizi belirlemeli ve sizi en çok öfkelendiren şeyleri bularak elinizden geldiğince onları kendinizden uzak tutmalısınız.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >