Okyanuslar nükleer yakıt kaynıyor: 6 bin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilir

Okyanuslar nükleer yakıt kaynıyor
Okyanuslar nükleer yakıt kaynıyor

Nükleer reaktörlerin gün geçtikçe artan uranyum ihtiyacı gelecekte okyanus sularından sağlanabilir.

Okyanuslarda çalışmalarını sürdüren bilim insanları, okyanuslarda çözünmüş halde bulunan uranyumu daha etkili ve verimli bir şekilde çıkarmanın yolunu keşfettiler. Tüm okyanuslarda bulunan toplam 4.5 milyar tonluk uranyumun Dünya'nın 6 bin yıllık nükleer enerji ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor.

Huffington Post gazetesinin yer verdiği habere göre, Stanford Üniversitesi araştırmacıları deniz suyundan uranyum elde etmenin nükleer yakıt için verimli bir yöntem olabileceğini açıkladı. Okyanuslarda muazzam miktarda uranyum olduğunu ifade eden bilim insanları, ancak çok az bir miktar uranyum elde etmek için bile kovalar dolu suya ihtiyaç olduğunu da hatırlatıyor. Çalışmalara göre, 3 parçaçık uranyum elde edebilmek için 1.37 milyar kilometre küp deniz suyuna ihtiyaç var. Ancak uranyum oksijen ile tepkimeye girdiği zaman 'uranil' bileşenini oluşturuyor ve deniz suyunda pozitif yüklü bir iyon meydana getiriyor. Böylece onu çözeltiden seçici biçimde çıkarmak daha muhtemel ve kolay oluyor.

ENDÜSTRİ HALİNE GETİRİYORLAR
Bu konu üzerine yoğunlaşan Stanford'daki araştırmacılar, yapılan geliştirmek için çeşitli metotlar geliştirdiler ve bunu ekonomik olarak uygun bir endüstri haline getirmeye bir adım daha yaklaştılar. Bilim insanları, bir çift karbon elekrota amidoksin (uranil parçacıklarını toplamak için kullanılan bir bileşen) ekleyerek düşük voltajlı ve dalgalı elektrik atışlarıyla ulaşılabilen bağlayıcı bir katman oluşturdular. Böylece doyma noktasından önce en az 9 kat uranil miktarının birikmesi sağlanmış oldu.

Bu çalışmada gerçek okyanus suyu kullanan araştırma ekibi, 11 saatlik bir dönem boyunca 3 kat daha fazla uranil toplamayı başardı. Bu işlemin amidoksin kaplamasının ömrünü üç katına çıkardığı ve masrafları çok daha fazla azalttığı görüldü.











Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >