Okyanusta yeni bir kıta daha keşfedildi!

Kıtalar
Kıtalar

Hint okyanusunda yeni bir kıtanın kalıntıları keşfedildi.

Atlantis adındaki kayıp kıta hakkında uzun yıllardır bulundu bulanacak diye haberler yapılsa da, yapılan araştırmalarda Atlantis yerine Hint okyanusunda tarihi bir kıtanın varlığına dair kanıtlar bulundu.

Yerbilimcilerin yaptığı yeni bir çalışmaya göre, Madagaskar ve Hindistan arasında bulunan bir kıtanın su yüzüne vurmuş kalıntılarına rastlandı. Ada ulusu olan “Mauritius"un bir parçası olduğu kıtanın, 84 milyon yıl önce deniz altında kaldığı düşünülüyor.

Araştırmanın başındaki isim Güney Afrika'da University of Witwatersrand'de görevli Lewis Ashwal, yaptığı açıklamada “Kıtaların ayrışma sürecini inceleyerek gezegenin jeolojik tarihi hakkında daha derin bilgiler almak istiyoruz" dedi.

Büyük bir kara parçası olan Gondwana'nın, kıtanın bir kısmı olduğu düşünülüyor. Gondwana'nın parçalanmasıyla Antarktika, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika'nın oluştuğu biliniyor.

Kıtanın keşfedilmesindeki en önemli etkenin “Mauritius“ta bulunan çok eski bir mineralin varlığı olarak açıklanıyor. Volkanik patlamalar sonucunda fışkıran lavların oluşturduğu kayaların üzerinde gözlenen Zirkon adlı mineral üzerinde çalışmalar yürüterek kıtanın keşfedilmesinin yolunun açıldığı belirtiliyor. “Mauritius“un henüz sadece birkaç milyon yıllık olduğu belirtilse de, üzerindeki zirkon minerallerinin bazılarının 3 milyar yıllık olduğu da ifade ediliyor.

Kaynak: ontrava.com


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >